Zwemmers. Van die mensen die het normaal vinden om om 6 uur ‘s ochtends, in hun capuchon gedoken, hun weg zoeken naar het zwembad. Van die types die chloor een normaal ontbijt vinden. Die elke keer maar weer in het koude water duiken. Die van een uur onder de douche staan geen omavingers meer krijgen. Die gemakkelijk van de ene kant van het zwembad naar de andere kant zwemmen. Die je niet hoort klagen wanneer ze 50x heen en terug zwemmen in een uur. Die de tegeltjes van de zwembadvloer niet eens meer zien…

Centerparcsgeur

Niet dat ik mezelf een zwemmer zou noemen, maar ik begin wel verschillende kenmerken te vertonen. Dat de kamer naar chloor ruik wanneer ik ga tacxen is geen nieuws meer. Dat mijn haar vaker doet denken aan Centerparcs dan aan echt kokoswater en palmbomen neemt mijn omgeving voor lief. En ontbijt-chloor is bij mij ook bijna normaal. Als net-beginnend triathleet is zwemmen iets wat ik eigenlijk nog moet leren. Sierlijk in het water duiken kan ik nog niet, tijdens het doen van de vlinderslag lijk ik zo nu en dan meer op een orca dan een dolfijn en omahandjes krijg ik nog regelmatig. Maar, de borstcrawl gaat me, na twee jaar oefening, toch best aardig af. Ik zou alleen geen Berber zijn als ik ook een aardige borstcrawl niet goed genoeg vind. En laat zwemananlyse.nl hier nou net een oplossing voor hebben gevonden. Een analyse van mijn borstcrawl! Een analyse van datgene waar ik twee jaar lang aan gewerkt heb!

 

De make-over

Koud water, vol zwembad, de geur van chloor. Zoals elke zwemtraining, brilletje op, badmuts over mijn staart. Roze plankje mee, want goed gewapend aan de start staan is het halve werk. Jongens, wat had ik er een zin in. Een tijdje terug werd Stoere Vrouwen Sporten uitgenodigd om deel te nemen aan één van de avonden bij Claudia en Roy. Een zwemanalyse, waarbij je precies te weten komt op welke punten je jouw slag efficiënter kunt maken. Met verschillende boven- en onderwatercamera’s maken ze opnames. Die beelden bekijken en bespreken ze. Je ziet precies wat je doet. Met gerichte verbetertips gaan je terug het water in om te oefenen. Na afloop krijg je de opnames thuis gestuurd, met een analyse van je verbeterpunten. Met de oefeningen kun je daarna zelf aan de slag. Een ultieme uitkomst om mijn Orca-slag iets aan te gaan passen dus. Ready to rumble!

Als altijd was het water koud. Te koud voor mijn doen op een woensdagavond. Te koud voor mij, wanneer dan ook, eigenlijk! Maar goed, mietjes bestaan niet in de triathlonsport. Terwijl de mannen al lang en breed in het water lagen, raakte ik ook mijn dikke teen het wateroppervlak. Moment van de waarheid, want voor ik het wist was de eerste analyse al gemaakt! Al snel zat ik in mijn roze vestje naast Claudia aan de zwembadrand. Ze had de film op de computer gezet en analyseerde live mijn slag. Goede rotatie, maar ik adem niet als ik zwem! Wat gek! Armen iets te ver laten zakken, nog meer aanwijzingen, nog meer tips. Jongens, wat een gedoe. Zwem zwem, moe moe, gek gek. Na 1,5u stond ik ineens met 1 vrouw en 4 mannen onder de douche. In m’n badpakje, met m’n badmuts op mijn hoofd. Wat ik daar deed: ik volgde de lijnen van de voegen op de tegeltjesmuur. En wanneer mijn arm niet verder naar beneden kon, begon ik weer van boven. Minstens 5 minuten lang. En het mooie was, al die mannen deden met mij mee. Voegen volgen in de zwembaddouche. Het mooiste moment van de avond.

berber zwem

Een mens heeft een grens wanneer het gaat om het opnemen van informatie. Een overvloed aan tips, een overvloed aan informatie na 2uur zwemmen in Maarssen. Ik heb inmiddels we de filmpjes op mijn eigen computer, met uitleg. Om alles nog een rustig na te kijken en in me op te nemen. En wat ik nu al over mijn zwemkunsten kan zeggen: er valt nog zoveel te verbeteren! De komende weken zal ik gaan proberen mijn slag te verbeteren, om daarna mijn vooruitgang te bekijken door het maken van een nieuw filmpje. Voor een ieder die mij de komende tijd ziet spartelen met peddels, ziet happen naar adem ander water of iets anders geks ziet doen: ik hoef niet gered te worden, ik oefen de tips van Claudia.

Zwemanalyse.nl, bedankt! Ik ga aan de slag.

Berber

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.