Kennen jullie dat, dat je aan je wasmand kunt zien hoeveel je gesport hebt? Mijn wasmand was een paar weken niet vol te krijgen. Ik deed namelijk even geen inspannende trainingen want ik had heftige shit te verwerken. Voor mij werkt het dan niet hoor, mijn hoofd leegmaken met sporten.

Schrijven kon ik trouwens ook niet, door alle stress en emoties. Heel eerlijk? Alles in mijn leven, inclusief ik zelf, stond op z’n kop en ik had totaal geen structuur meer. De heftige shit gaat voorlopig niet meer weg, maar gelukkig sta ik zelf weer redelijk met twee voeten op de grond. De automatische piloot heeft plaatsgemaakt voor mijn eigen gevoel. Ik doe weer dingen, ik geniet en ik ontspan. Er is weer structuur, ruimte in mijn hoofd en daardoor kan ik ook weer hardlopen, fietsen en zwemmen.

Mijn hoofd leegmaken met sporten heb ik ook heus geprobeerd. Een paar weken geleden was dat alweer. Na een goede nachtrust realiseerde ik me ineens dat ik het sporten miste. En dus trok ik m’n toffe La Rocha broek aan met een vrolijk gekleurd shirt. Een goede outfit is het halve werk, constateerde ik tevreden. Haar op zolder, schoenen aan en volledig gemotiveerd huppelde ik de trap af naar buiten. Wat had ik hier zin in, even lekker verstand op nul en koppie leeg.

 

Hoge hartslag door stress

Al na vijf minuten zat m’n hartslag in het rood en besloot ik te wandelen. Wat gebeurde er nou? In mijn hoofd had ik misschien wel zin om te hardlopen, maar ik ben volledig voorbij gegaan aan hoe ik me werkelijk voelde. De emoties gierden nog steeds door m’n lijf en m’n stresslevel was dus sky high. Het slechtste wat ik op dat moment kon doen, was mijn hoofd leegmaken met sporten. Als ik toch doorgebeukt had, had ik er waarschijnlijk ook nog een blessure aan overgehouden ook!

Ik besprak het met mijn fysio en hij raadde me inderdaad af om m’n hartslag onnodig op hol te jagen. “Je hoofd leegmaken met sporten is in jouw geval geen goed idee, tenzij je mij van werk wilt voorzien”, voegde hij er nog aan toe. Een beetje beteuterd keek ik ‘m aan. “Je merkt vanzelf wel weer wanneer het gaat, dat duurt echt geen weken hoor”, stelde de fysio me gerust. Het enige wat ik volgens hem hoefde te doen, is goed te luisteren naar lichaam én geest.

 

Hoofd leegmaken met sporten werkt niet

O ja, die connectie was ik inderdaad even kwijt. Niet zo verwonderlijk ook als je in een volstrekt nieuwe situatie belandt met alle stres en emoties die erbij komen kijken. Wat is het dan fijn om mensen om me heen te hebben die me vertellen dat misschien niet alles goedkomt, maar een deel wel. Mensen die me vertellen dat mijn hoofd leegmaken met sporten niet voor mij werkt en me laten inzien dat sporten wel weer komt als mijn hoofd er genoeg ruimte voor heeft.

Die mensen hebben gelijk gekregen. Sinds twee weken loop ik weer hard, hebben mijn fiets en ik weer een innige band en trek ik mijn baantjes weer zonder steeds naar adem te happen. Als ik besluit wat te gaan doen, dan doe ik dat met aandacht vóór de ontspanning en niet met verstand op nul tegen de spanning. Noem het mindful sporten of actieve meditatie, het werkt voor mij. Ondanks alle heftige shit geniet ik intens van de aandacht die ik mezelf op dat moment geef.

Sporten en stress, is dat wel een goede combinatie? Rose schreef er ook al eens een artikel over.

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.