Hardlopen met spanning voor de wedstrijd

Leoni schuwt een uitdaging niet: ze liep al eens een halve marathon en fietst dapper met vriend door het Groninger platteland. Nu heeft ze zich laten verleiden tot een dagje kitesurfen. Of was het meer de barbecue na afloop die haar zonder aarzelen deed instemmen met het idee?

Een vriendin noemde me ooit een thrillseeker, een spanningzoeker. Iemand die spannende dingen doet dus, vanuit een sensatiebelustheid. Ik werk in de hulpverlening en deze term vliegt geregeld over de vergadertafel. Het gaat dan alleen niet over mij.

 

Nieuwe dingen doen

Ergens moet ik toegeven dat mijn vriendin wel een beetje gelijk heeft. De kick die je krijgt wanneer je iets doet wat nét een beetje over grens gaat, die ken ik wel. En die zoek ik inderdaad ook wel eens op. Tijdens het sporten lijd ik niet alleen aan thrillseeking, maar probeer ik ook altijd mijn eigen grenzen op te rekken. Dit resulteert meestal in een dosis plezier, trots en soms ook tot hilarische herinneringen.

Mijn beste vriend is volgens mij sportend geboren. Hij pakt iedere nieuwe sport met alle gemak op. Hij kijkt, zet zijn tanden erin en hij kan het. Diepe bewondering heb ik daarvoor. De valkuil echter is dat het er zo gemakkelijk uitziet, dat ik een overtuiging ontwikkel dat het dan dus niet zo moeilijk kan zijn. Dit, in combinatie met een dosis thrillseeking, maakt dat ik nog wel eens voor nieuwe uitdagende situaties kom te staan die net even anders aflopen dan ik van te voren had bedacht.

 

We gaan kitesurfen

“Het is een prachtige dag vandaag: zon, wind… Gaan jullie mee kitesurfen in Workum?” Uitnodiging van vrienden, met ook nog een barbecue. Vriend en ik zien er de lol per direct van in, pakken onze strandspullen en staan even later in een iets te strak wetsuit op het strand naar een gigantische vlieger te kijken. Om ons heen zien we de prachtigste moves en mooiste gekleurde kites over het water heen glijden. De wind is gigantisch, de happen zand in mijn mond ook. Zonder vlieger waai ik al bijna weg. Het perfecte kiteweer, zo schijnt.

Zo snel als mijn vriend nieuwe sporten leert, zo snel is hij ook in zijn uitleg. Stiekem weet ik dat hij linea recta het water in wil, om de mooiste salto’s te kunnen maken bij deze enorme windkracht. Hij heeft me tijdens een dagje skiën (“moet je doen joh, hartstikke leuk!”’) ook wel eens na een vijf minuten pizzapunt en patat-uitleg op een kinderskipiste laten staan. Doodsbang was ik, ik kon niet meer zelfstandig opstaan met die lange latten onder mijn eigen lange latten.

 

Respect voor de wind

“Je moet spelen met de wind, achtjes maken. En als je voelt dat de vlieger je optilt, dan laat je de bar los en dan sta je weer stil.” Ik oefen wat, word inderdaad de lucht in getild, zak ook weer naar beneden en besef dat de bar mijn redmiddel is. De spanning stijgt net zo hard als mijn respect voor de wind.

“Begin eerst maar met body-draggen.” Hippe term wat eigenlijk betekent dat de kite je door het water heen trekt zonder board onder je voeten. “Ik houd jullie wel in de gaten, maar ik ga heel even het water in.” Zo gezegd zo gedaan. Ik wandel het water in, met achteraf gezien een te grote vlieger voor een beginner met deze gigantische windkracht.

 

Ik vlieg!

Hoe kon ik ook alweer de wind vangen en door het water vliegen? Ik ben me er enorm van bewust dat ik zo iemand kan aanvliegen met mijn minimale ervaring. Als ze maar geen last van me hebben…! Een split second ben ik aan het body-draggen, denk ik. Het voelt zo gaaf, het lukt!

Amper een seconde later neemt de wind het weer van me over. Ik vlieg zo’n zes meter de lucht in, maak een soort kanteling en land met volle vaart op mijn buik in het water. Doodsangsten sta ik uit en ik weet niet hoe snel ik met die megavlieger op het strand moet komen. Het was de eerste én de laatste keer.

Later hoor ik over de extreme fenomenen van wat er allemaal mis kan gaan tijdens kitesurfen. Van verstrikt raken in de lijnen tot zelfs over dijken heen getild worden en dodelijke ongelukken. Dat wist ik niet van te voren. Een spanningszoeker zijn brengt je soms in de mooiste situaties, maar het kan ook anders aflopen…

Iets minder thrillseeking maar zeker ook leuk, is stand up paddling. Suppen dus! Rose is verslaafd aan deze ontspannende killer workout

Volg ons op Instagram  youtube en Facebook voor meer updates. 

 

Monique Rotteveel Activewear – Deep Jungle – sport tight

Leoni Storm

Leoni - wereldreiziger, hardloopvrouw, bootcamper en zo nu en dan racefietser. Ze ging voor ons schrijven in een opwelling. Omdat ze wilde weten of ze het kon. Ontnuchterend, humoristisch, realistisch en met een beetje zelfspot. Daar herken je haar bijdrages aan. Maar vanuit haar werk kan ze ook ineens een beetje psychologie toevoegen aan haar verhalen. Oh, en haar kat? Die is te dik.

1 Comment
  1. echt jammer, want kitesurfen is een hartstikke leuke sport en helemaal niet zo gevaarlijk als je goed les krijgt . Die beste vriend van je is geen goede vriend hoor, hij vind het blijkbaar geen probleem als je in het ziekenhuis beland en eigenlijk wil hij helemaal niet dat je ook leert kitesurfen want dan had hij wel gezorgd dat je fatsoenlijk les krijgt. Het is hartstikke gevaarlijk om een beginner met een te grote kite te laten bodydraggen. dat weet iedere gvorderde kiter. Neem gewoon les bij een goede kiteschool en je zult zien dat het helemaal niet zo gevaarlijk hoef te zijn als je goed les krijgt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.