‘Door je billen te trainen krijg je een mooier silhouet en daardoor zal je meer zelfverzekerd zijn.’ Iets van die strekking zag ik pas in een magazine voor vrouwen staan. Het artikel gaat over sporten en de perfecte training. Ik lees het artikel en steek wat op van de voorgestelde oefeningen en ga verder met mijn dag. Ik ga fietsen in de bossen en ‘s avonds nog een stukje hardlopen dus ik heb nog wel wat te doen.

Als ik een uur of wat later terug kom uit de bossen en mijn gezicht onder het stof zit en mijn linkerbeen onder de krassen van de prikkelstruiken waar ik langs reed, ben ik moe en vooral voldaan. Ik heb toch maar even twee uur op de fiets gezeten. Op sommige stukken maakte ik foutjes, een paar keer viel ik bijna en de lange rechte stroken reed ik volle bak. Thuisgekomen bekijk ik het GPS bestand van mijn TomTom op de computer en zie dat mijn snelheid zo nu en dan boven de veertig is gekomen. “Hmmm, niet slecht voor in het bos.” bedenk ik me en stort me op een boterham. Ik kijk nog even de etappe van de Tour, maak een lichte maaltijd en trek mijn hardloopkleding aan. Tijd voor een klein rondje.

“Twee uur fietsen, wat corestability en nog een halfuur hardlopen op de warmste dag van het jaar! Ik ben trots.” schrijf ik die avond op Facebook en ga naar bed. Lekker slapen, dat heb ik nodig na zo’n dag.

 

Misschien vraag je je af waarom ik je dit allemaal vertel, waarom ik eerst over een blad en billen begin en daarna door kwebbel over mijn sportdag.

Maar als je me na het lezen van al mijn blogs al een beetje kent voel je hem al aankomen: Wat een keiharde onzin wat dat vrouwenblad schrijft. Zelfverzekerd zijn door getrainde billen… as if!

 

Ik kan me boos maken om zulke bladen en erger me aan hun boodschap. Ik word er verdrietig van dat er zoveel vrouwen zijn die denken dat hun billen beter moeten. Dat mijn vriendinnen denken dat ze niet goed genoeg zijn.

 

Als je je eigenwaarde uit je uiterlijk en je al dan niet afgetrainde billen moet halen is het eind zoek. Want dat uiterlijk? Dat wordt alleen maar minder. En dat is al vanaf je dertigste zo. Dus beter ga je iets doen waar je echt trots op bent en wat je de rest van je leven in je hele zijn bij je draagt. En als je een beetje slim bent doe je dat op een racefiets, een mountainbike, je hardloopschoenen of met je badmuts. Want sporten is de manier om je grenzen te verleggen, om doelen te behalen en te groeien als mens. Sport draagt bij aan je totale welzijn. Je lichaam maar ook je koppie. Door een paar keer per week een halfuurtje te sporten daalt het stress hormoon in je lijf en slaap je beter. Bewegen zorgt ervoor dat je hartje lekker door klopt en zich gelukkig voelt en sporten is erg leuk om te doen. En juist dat laatste – het doen van dingen die leuk zijn – zorgt ervoor dat ik me goed voel over mezelf. Elke dag heb ik een keuze: ga ik mee in de sleur van de dag, in het tempo van de wereld of kies ik ervoor even iets te doen wat ik leuk vind?
En ga ik voor dat laatste? Dan bevestig ik maar mooi dat ook ik dat uurtje op de fiets verdiend heb, zelfs al ligt er nog werk op me te wachten, moet ik dit nog doen en dat zelfs ook nog. Even wat tijd voor mezelf en die ruimte innemen in mijn leven die ik innemen mag. En dat zouden meer vrouwen mogen doen. Ik gun het ze zo.

 

Ik hoop dat vrouwenbladen eindelijk eens een keer gaan schrijven om hun lezeressen te dienen en ophouden met ze onbetrouwbaar geluk op de mouw te spelden. Geluk? Dat komt niet uit je kont, dus hou toch op met die billen en dat silhouet!

 

Ik zal je eens wat vertellen over dat silhouet, ben je te dun? Dan gaat de huid op je billen na een bepaalde leeftijd rimpelen. Dan krijg je van die lege huid flubjes. Ben je wat voller? Dan krijg je putjes. Zit je op een racefiets en rijd je een berg op? Dan heb je geen tijd om je daar druk om te maken.

 

Bil oefeningen? Die zijn functioneel, ze dragen bij aan een gezond lijf en daarmee is het klaar!

Liefs Rose

IMG_20140801_192217

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

17 Comments
 1. Helemaal gelijk. Gewoon lekker sporten en fit blijven. Heb je meer aan dan mooie billen. Heb nooit billen gehad, dus zal het ook wel nooit wat worden 🙂 Maar door het het sporten zit ik op m’n 63e nog steeds lekker in m’n (iets lossere) vel 😉

 2. Die bladen bestaan omdat er een markt voor is. Heel veel vrouwen vinden hun uiterlijk heel belangrijk (belangrijker nog dan dat mannen het uiterlijk van vrouwen vinden). En omdat dat vrouwen hun uiterlijk zo belangrijk vinden zijn er heel veel bedrijven (make-up, kleding, dieet-meuk, ect.) die graag veel geld betalen aan advertenties om in de bladen te komen.

  Kortom, je moet niet de bladen de schuld geven, maar haar lezeressen. Zij houden e.a. in stand. Zolang zij de hoop en de illusie koesteren dat hun lijf mooier kan, en dat het de moeite waard is omdat te doen (omdat zij dat zo belangrijk vinden) zullen dit soort bladen blijven bestaan, met dergelijke artikelen.

  Je zou zelfs de vraag kunnen stellen of dat erg is. Soms is het leven gewoon oppervlakkig. Zoals wijn drinken met je vrienden tijdens BBQ, dat is net zo min verheven als werken aan een mooi lijf. Misschien wel leuker, maar dat is persoonlijk.

  1. en daarin verschillen wij van mening, ik geef de schuld niet aan de bladen, wel ben ik heel kritisch naar de keuzes die zij maken en naar wat ze communiceren. Het feit dat deze site heel goed gelezen wordt geeft aan dat er voor onze boodschap ook markt is en onze boodschap is positiever en gezonder. Ik kan me niet voorstellen dat jij liever hebt dat je vriendin sport om haar lijf te veranderen dan dat ze sport omdat ze er gelukkig van wordt.
   Wat in dat blad staat is niet realistisch, het beeld ook niet, dat is zo slecht geshopped dat je ziet dat er drie cm vanaf gehaald is, wat willen ze daar precies mee communiceren? Het is een voor vrouwen onrealistisch beeld en zal ten alle tijden onhaalbaar zijn.

   1. Je geeft de schuld wel aan de bladen: “Wat in dat blad staat is niet realistisch, het beeld ook niet, dat is zo slecht geshopped dat je ziet dat er drie cm vanaf gehaald is (..)”, en dat mag natuurlijk. Maar ik vind het te makkelijk.

    Van sporten wordt je niet gelukkiger (en doorgaans ook niet gezonder), daar is veel onderzoek naar gedaan, en mijn vriendinnetje (wetenschapper) is daar van op de hoogte. Als ze sport doet ze dat, omdat ze dat leuk vindt. (Net als ik, edoch dit terzijde)

    Ze lees dit soort bladen overigens ook, net als jij kennelijk. 😉

    Het is prima dat je hier de boodschap verkondigt dat je moet sporten omdat het leuk is, en dat is een boodschap die ik onderschrijf, maar dat staat los van het feit je bladen niet kan verwijten dat ze slechts een commercieel doel na streven. Ze willen zoveel mogelijk blaadjes verkopen en zoveel mogelijk advertentiekosten binnenharken. Het zijn liefdadigheidsinstellingen of ideële instellingen.

    In autobladen woorden doorgaans onbetaalbare sportauto’s gereviewd, in porno worden dingen gedaan die de gemiddelde partner niet kan bieden, in romantische comedies is de liefde idealer dan ideal, en in vrouwenblaadjes kunnen alle vrouwen die dat willen de ideale perfectgelukte vrouw worden. Het wordt pas een probleem als je al die onzin gaat geloven.

 3. Het werken aan mooiere billen kan eenzelfde doelstelling zijn als leuke dingen doen. Ik krn zat dames die er heel veel voldoening uithalen om te werken aan hun uiterlijk zonder dat dat ten koste gaat van het doen van leuke dingen of hun gezondheid.

  “Het is een voor vrouwen onrealistisch beeld en zal ten alle tijden onhaalbaar zijn.”

  Dit is jouw instelling, ik ben van mening dat wanneer je iets heel graag wilt je dit kunt bereiken door er hard voor te werken. Hiervoor zul je inderdaad wel eens een toetje moeten laten staan, maar dat maakt de beloning wanneer je je doel bereikt des te groter.

  1. Het is daadwerkelijk maar 10 procent van de bevolking die natuurlijk aan de idealen in de bladen voldoet. Dit is een feit, geen mening. Ik heb jaren aan dat beeld voldaan dat was mijn werk. Ik kan daarom ook met enige ervaring stellen dat het perfecte uiterlijk geen bron van zelfvertrouwen is, positieve actie en uitdagingen wel.
   Dit stukje heeft geen hout met het laten staan van een toetje te maken, dat je dat al stelt is aanmatigend of het illustreert je gebrek aan inzicht.
   Dat heeft weinig te maken met instelling. Overigens heeft de vorm van lichaam ook meer te maken met je bouw en genen dan met je instelling. Mijn ideaalbeeld is een gezond lijf met een gezonde geest en niet een gephotoshopt setje billen.
   Overigens wel opvallend dat jij als man hierop reageert en niet begrijpt waar dit over gaat, veel vrouwen snappen het precies namelijk. Voor hen schrijf ik dit ook.

 4. Met stomheid geslagen lees ik je, lichtelijk agressieve reactie, met daarin persoonlijke aanvallen als reactie op argumenten van mijn kant.

  Ik ben het niet eens met je stuk en daarom reageer ik, volgens mij zoals de bedoeling is van dit formulier, ook al ben ik man. Ik zou graag een volwassen inhoudelijke discussie voeren.

  Je heeft aan dat uit onderzoek blijkt dat 10% van de vrouwen op een natuurlijke manier aan dit ideaalbeeld kan voldoen. Daarmee ontkracht je jouw eerdere argument dat het “ten allen tijden onhaalbaar zal zijn om dit ideaalbeeld te bereiken”.

  Uit eigen ervaring kan ik stellen dat het streven naar een mooi uiterlijk voor mij en mijn vriendin een uitdaging is waar we veel voldoening uit halen en wat positieve actie oplevert.

  Tot slot geef je aan dat het laten staan van een toetje niets te maken heeft met instelling. Dit onderbouw je inhoudelijk nergens mee en ik ben het hier dan ook totaal niet mee eens. Het jezelf onthouden van verleidingen om een doelstelling te bereiken is juist het toonbeeld van een bepaalde instelling. Er is geen enkele kampioen/succesvol persoon die zichzelf niks heeft ontzegd om zijn/haar doel te bereiken, wat niet wil zeggen dat er geen enkele kampioen is die niet gelukkig is.

  Zie het als vakantie, wanneer je nooit werkt heb je ook geen plezier wanneer je vakantie hebt.

  Concluderend: het streven naar een beter uiterlijk hoeft niet per sé slecht te zijn. Het kan juist een uitdaging zijn en veel positieve energie opleveren.

  1. Ik ben niet agressief en persoonlijke aanvallen doe ik ook niet, ik noem jouw stelling wel aanmatigend en concludeer dat deze voortkomt aan gebrek aan kennis met betrekking tot het onderwerp of onbegrip, niet vreemd want je bent geen vrouw. Deze site wordt gelezen en gemaakt door vrouwen die veel sporten en gezond eten, als jij met je opmerking over ene toetje aankomt reduceer je de discussie tot ‘wat minder snoepen’ en je blijft hangen op het verhaal rondom het uiterlijk. Wij stellen juist dat je over het algemeen genomen gelukkiger wordt als je dat loslaat. Vooral vanaf ene zekere leeftijd of na het baren van een paar kinderen.

   Laat ik voorop stellen dat deze site gemaakt wordt om vrouwen te motiveren te sporten, dat wij geloven in het stellen en halen van doelen. Echter sporten voor een strakke kont, daar geloven we niet zo in, je zelfvertrouwen uit je uiterlijk halen ook niet. Je uiterlijk is een aflopende zaak dus haal je het beter uit je zijn, je persoon en de dingen die je kan of probeert.
   Tien procent van de bevolking voldoet natuurlijk aan de het ideaal beeld, hetgeen inhoudt dat 90 procent dat niet op natuurlijke wijze doet. Dan kan je je afvragen in hoeverre dat ideaalbeeld belangrijk is. Beter ben je dan bezig met een gezond lichaam in plaats van te voldoen aan billen waarbij zichtbaar centimeters zijn verwijderd middels photoshop.

   Streven naar een beter uiterlijk is zeker niet slecht, jezelf verzorgen is heerlijk, echter dit magazine gaat te kort door de bocht en brengt het terug tot alleen het uiterlijk en zoals je zelf ook wel weet heb je aan uiterlijk niet zoveel. Stel je hebt de mooiste fiets, het snelste pakje, de mooiste sokjes en een mooi klakje, maar je rijdt met vierkante wielen, dan ben je niet blij, niet tevreden, zelfs al zie je er zo lekker uit.

   Ik vind dat we vrouwen te kort doen als we steeds maar op dat uiterlijk hameren en het innerlijke zo weinig voeden. Vooral omdat ik weet dat heel veel vrouwe zich schamen als ze voor de spiegels staan. Of ze nu dik of dun zijn, ze vinden zichzelf niet mooi. Dat is heel verdrietig en jij begint over een toetje, dan vind ik je een onbenul. Uit je reactie maak ik op dat je het niet kwetsend bedoelt, maar onwetendheid kan je ook een onbenul maken, zelfs als je goede bedoelingen hebt. Wat je nu bijvoorbeeld al zegt over vakantie en werken, lees dat eens terug. Wat denk je nu, dat de gemiddelde Nederlandse vrouw naast haar baan en kinderen ook nog eens kan trainen als een kampioen? Vanaf zeven uur jengelen er kinderen om haar aandacht, om acht uur staat ze in de file, de rest van haar dag zit ze op haar werk en ‘s avonds om half negen als die kinderen eindelijk in bed liggen heeft ze een moment voor zichzelf. Ja laten we het eens hebben over topsport of vakantie. Hoe oud ben je? Hoeveel kinderen lopen er bij jou thuis rond? Ik denk dat we dit gesprek beter over 15 jaar voortzetten.

 5. “Twee uur fietsen, wat corestability en nog een halfuur hardlopen op de warmste dag van het jaar! Ik ben trots.” schrijf ik die avond op Facebook en ga naar bed. Lekker slapen, dat heb ik nodig na zo’n dag.

  Wat denk je nu, dat de gemiddelde Nederlandse vrouw naast haar baan en kinderen ook nog eens kan trainen als een kampioen?

  Als ik dit zo lees doe je het voorkomen alsof je traint als een echte kampioen, maar blijkbaar zonder resultaten van een kampioen. Daarom geef ik aan dat je daarvoor ook andere opofferingen zult moeten doen die misschien wat minder leuk zijn.

  Je zoekt de schuld altijd buiten jezelf: de magazines, de kinderen, etc. etc. Wat ik probeer duidelijk te maken is dat je met een topsport mentaliteit waarin je de oorzaak bij jezelf zoekt wel veel resultaat zou kunnen bereiken en ook op een gezonde manier. Dat heeft niks met leeftijd, of gezinssituatie te maken, dat is een keuze.

  1. Lieve lieve Jasper,

   Toen ik jouw leeftijd had dacht ik ook dat alles maakbaar was, newsflash, dat is het niet en dat maakt niet uit. Er komt een dag dat alles gaat hangen, behalve je tandvlees en het is de kunst om op die dag gezond te zijn en van jezelf te houden om wie je bent en niet om hoe je eruit ziet. Maar dat kon ik ook nog niet zien toen ik begin 20 was, ik verwacht het van jou ook niet.

   Ik zoek geen excuses, ik heb mijn toptijd al gehad en het lichaam wat erbij hoorde. Nu is het mijn missie om de vrijheid die ik ervaar omdat ik sport voor mijn plezier en niet om dun te zijn te delen met andere vrouwen. Ik wil ze vertellen dat ze precies goed genoeg zijn zoals ze zijn en dat ze het verdienen van zichzelf te houden.

   Jouw onbewust harde en onvriendelijke reactie laat zien waarom juist die boodschap zo hard nodig is. Begrijp je dat er vrouwen zijn die zichzelf niet liefhebben? Besef je je wat dat met hun leven doet? Denk daar alsjeblieft over na, misschien krijg je later een dochter. In plaats van hier de wijsneus uit te hangen kan je ook vragen hoe en wat.

   Je hoeft het niet met me eens te zijn, maar besef je dat jij met jouw leeftijd en geslacht niet de persoon bent om volwassen vrouwen met gezinnen en carrières de les te lezen.

   1. lieve rosé,

    bedankt voor deze mooie reactie. ik begrijp je punt, vind het leuk om te lezen dat je mijn punt ook begrijpt. Toch nog een waardevolle discussie geworden.

 6. Lieve Rose,

  Respect. Na jarenlang mezelf gedwongen te hebben om te voldoen aan een ideaalbeeld dmv voeding en hier meer frustratie dan voldoening uithaalde begrijp ik je standpunt maar al te goed. Ik beleef nu erg veel plezier, uitdaging, rust bij het regelmatig sporten. Ik doe dit samen met steeds meer vriendinnen en vrienden en dat maakt me trots en voldaan. Blijf motiveren en inspireren want ik ben net zo trots op mijn lieve vriendinnetje als zij met een mega smile over de finish komt na een 5 km en haar zoontje daar luid joelend op haar staat te wachten als wanneer Marianne met een geweldige eindsprint La Course wint…. TOP

 7. ‘Wat ik probeer duidelijk te maken is dat je met een topsport mentaliteit waarin je de oorzaak bij jezelf zoekt wel veel resultaat zou kunnen bereiken en ook op een gezonde manier. Dat heeft niks met leeftijd, of gezinssituatie te maken, dat is een keuze.’

  Niet iedereen heeft een topsportmentaliteit. Niet iedereen wil een topsportmentaliteit. Niet iedereen wordt gelukkig met een topsportmentaliteit. Meer is niet altijd beter. Sneller is niet altijd beter. Meer afgetraind zijn is niet altijd beter.
  Je hebt helemaal gelijk om de oorzaak bij jezelf te zoeken, daar moet je zelfwaardering vandaan komen en je zelfvertrouwen. Maar dat gebeurt niet met een topsportmentaliteit waarbij doelen worden gesteld die niet voor iedereen haalbaar zijn. Dat gebeurt door jezelf te accepteren in wie je bent en hoe je eruit ziet. Zonder naar het toonbeeld te kijken van andere vrouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.