Terwijl hier de eerste warme dag al weer lijkt te komen, wordt er in de bergen nog volop aan wintersport gedaan. Tineke is een van die wintersporters en komt er achter dat langlaufen best wel intensief is…

Onder het mom van een “zakenreis“ ging Tineke mee op wintersport met leden van de plaatselijke langlaufvereniging. Voor het eerst hangt er in haar winkel langlaufkleding, en dat moet natuurlijk wel getest worden. Om van de nood een deugd te maken, schreef ze zich ook nog in voor het NK vrije stijl en had ze plannen voor een toertocht van 30 km. Lekker, een weekje ontspannen. Toch?

Lang geleden. ’’Het stinkt hier naar oude mensen’’, zegt mijn dochter als we skies huren bij de Langlauf vereniging Gouda. Eindelijk ligt er sneeuw in het park en de voorzitter van de vereniging is druk bezig met het prepareren van loipes. Ze heeft natuurlijk gelijk, de sport heeft een oubollig imago, niet in de laatste plaats veroorzaakt door de hoge leeftijd van de langlaufers. In de wintersportlanden is het een topsport, maar in Nederland is het meer een sportief tijdverdrijf.

De langlaufvereniging in Gouda is de grootste van Nederland, met borstelbanen en een ‘fanatieke’ achterban. Met mijn sportkleding sta ik altijd op de open dagen en ik merkte dat er behoefte was aan goed advies over het dragen van laagjes en naar de juiste kleding. Ik maakte er werk van en verkocht deze winter voor het eerst langlaufkleding.

Een groot aantal leden van de vereniging gaat ieder jaar naar het Noords Festival in Reit im Winkl en omdat ik mijn langlaufkleding wilde testen maakte ik er een zakenreis van. Ik schrijf me in voor het Nederlands Kampioenschap vrije stijl en besluit een toertocht van 30km te skaten. De meeste mensen kennen de klassieke stijl, maar bij de skate of vrije techniek maak je op lange latten een soort schaatsbeweging. Je ziet het bij de biathlon.

30km skaten dus. Er zijn ook kortere afstanden, maar ik kan schaatsen en wil zoveel mogelijk van de omgeving zie. De tocht blijkt zwaarder dan gedacht. Veel sterke heuvels en geen liften. Ik mis het alpineskiën. Dat ik kan schaatsen helpt me niet, ik ga kapot. Niet zomaar kapot, maar echt helemaal stuk. Een gevoel dat me herinnert aan de laatst 10km op een marathon. Ik snap niets van het duffe imago. Dit is topsport!

Terug in het hotel heb ik enorm last van de spieren in mijn lies. Ik vrees dat ik de rest van de trainingsweek en dus ook het NK, moet laten schieten. Ik vervloek mezelf om mijn verkeerde, en eigenwijze inschatting van die 30km tocht.

Bij het avondeten spreek ik een Belg, die ook meedoet aan het NK. Hij heeft gelukkig een goedje bij zich dat ik op de binnenkant van mijn beenspieren moet smeren, voor het slapen gaan. ‘’Tineke , u moet niet panikeren, want de zalf wordt echt erg heet’’. En dat werd het, maar de volgende dag kan ik in ieder geval mijn benen een beetje optillen om mijn sokken aan te doen. Ik heb nog een dag voor de wedstrijd.

Ik laat het skaten even voor wat het is en meld me aan voor de klassieke videoanalyse. Met een klein groepje gaan we trainen en ondertussen draait de camera. Ik doe veel verkeerd, maar van een echte, regelrechte afgang is geen sprake. Daarna volgde de analyse van mijn skating techniek en dat werd, ik kan het niet leuker maken, een regelrechte confrontatie (lees= afgang). Ik was blij dat we met een heel klein groepje naar de beelden keken. Ik bakte er niets van. Alles wat ik denk dat ik deed, deed ik niet. De dag die je wist dat zou komen….enzovoort.

Ik besluit de afdalingstraining over te slaan omdat ik redelijk goed en snel kan afdalen en ik wil toch erg graag dat skaten onder de knie krijgen. Er is maar één advies: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Vlieguren maken. Ik krijg nog wat tips mee en ga er stoer mee aan de slag. Achter in het langlaufstadion van Reit ligt een prachtig gebied van ongeveer 4km, met een paar kleine heuvels in het parcours. Het heet de Zonneweide en die naam klopte helemaal. Ik skate die middag mijn rondjes en een Duitser die me ziet klungelen met mijn stokken geeft ongevraagd advies. Hij ging het voordoen en ik moest hem volgen. Ik heb een enorme lol!

Tot slot is daar dan toch het NK vrije stijl, waarvoor ik mij heb ingeschreven. Het ligt niet aan mijn kleding en mede dankzij mijn snelle afdalingstechniek, word ik uiteindelijk geen laatste. Ik houd zelfs een paar mannen achter me en die waren daar niet blij mee!

Tineke

Stoere Vrouwen Sporten TRUI – voorverkoop t/m 17 februari

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.