Hardlopen na een operatie, hoe snel ben je weer fit? Wanneer kan je weer lekker trainen en vooral hoe begin je weer na een tijd stil te hebben gezeten? Martine is net geopereerd en maakt de eerste stappen op haar hardloopschoenen weer. Wij vroegen haar te bloggen over deze periode. Maar, Martine… wat voor operatie heb je eigenlijk gehad?

‘Nee, ik loop even niet hard, ik heb net een operatie gehad.’
‘Oh, aan je knie?’
‘Eh nee, heeft niks te maken met oude hardloopblessures.’
‘Niks ernstigs toch, heb helemaal niet gemerkt dat je ziek bent.’

Zomaar wat reacties die ik de afgelopen weken kreeg, als ik liet weten dat ik niet mocht sporten. De ingreep die ik heb gehad was niet ernstig, wel ingrijpend en heftig: een buikwandcorrectie. Ik schreef er al een keer een bericht over in de Stoere Vrouwen Sporten groep op facebook en ik kreeg ontzettend veel lieve en opbeurende reacties!

Even een stukje achtergrond over mij: echtgenote en moeder van 42 jaar, 1.69cm en een gewicht schommelend tussen 71 en 73.5. Ik werk vier dagen in de week, loop 2-3 keer per week hard en fiets 2-3 keer per week naar mijn werk. Ook doe ik een beetje krachttraining in eigen huis of tuin. Twee keer in mijn leven ben ik veel aangekomen en weer afgevallen met als beloning twee schitterende kinderen.

Waarom een buikwandcorrectie? Ik ben nooit de slankste geweest, en dat zal ik ook nooit worden. Een charmant kilootje teveel neem ik voor lief, ik hou teveel van lekker eten, lust bijna alle soorten van snoeperij en tegen een glaasje wijn zeg ik ook geen nee. Daarentegen sport ik al wel weer een aantal jaar met grote regelmaat en daar voel ik me lekker bij.

Maar na twee zwangerschappen had ik een overschot aan vel en ander weefsel, waardoor ik best wel een buikje had. Niet zomaar een flubberbuikje maar door mijn lief charmant vergeleken met zo’n ‘heuptasje’, dat ik dan altijd ín mijn broek/rok/jurk droeg. Vergeet gauw dat beeld, of lach even heel erg hard. Mag, heb ik ook gedaan.

Na ruim vijf jaar hardlopen, en het laatste half jaar met elke stoere vrouwen challenge meedoen, was ik alle overtollige kilo’s wel kwijt. Mijn lijf was strakker en sterker, behalve op die ene plek: mijn onderbuik. Meer afvallen, harder trainen… het zou geen enkel effect hebben omdat de elasticiteit van mijn huid volledig weg was. Veel te veel uitgerekt tijdens die twee zwangerschappen. Ook mijn buikspieren hebben een opdonder gehad, die zijn nooit meer netjes naar elkaar terug gegroeid. De rectus diastase heb ik altijd gehouden. Dus ook de bovenbuik was altijd wat opgezet.

Ik heb er lang over gedacht, getwijfeld, het weggestopt, weer in beraad genomen en erover gesproken met veel mensen uit mijn omgeving. De reacties varieerden van ‘het valt wel mee’, ‘je laat toch niet in een gezond lijf snijden’ tot ‘waarom niet?’

Het is niet leuk als voor de zoveelste keer gevraagd wordt wanneer je uitgerekend bent, of als een klasgenoot van dochterlief vraagt of je een baby in je buik hebt. Of als met sporten die buik in de weg zit. Want dat zat ie! Met hardlopen, met squatten, met buikspieroefeningen, met mountainclimbers, met … nou ja … die buik was er simpelweg altijd.

En ja, uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en een afspraak gemaakt bij Bergman Clinics voor een oriënterend gesprek. Via via met iemand gesproken die het ook heeft laten doen. En na rijp beraad (en bankrekeningcheck J) besloten om ervoor te gaan.

Begin mei was het zo ver, operatie buikwandcorrectie. Het was even afzien. Beurs, littekens, strompelen. Maar nu past mijn lijf bij mijn sportmind, staan al die jurkjes net even leuker, durf ik in willekeurig welk badpak of bikini mee naar strand of zwembad en zit die buik niet meer in de weg met sporten!

Vast niet iedereen zal het begrijpen, maar ik ben er blij mee en ben trots op de keus die ik heb durven maken.

Liefs,
Martine

P.s. Mijn SOG-gedrag is volledig overgewaaid. Ik heb mijn belofte vorige week gehouden en ben de volgende ochtend vroeg gaan rennen.

banner svs shop

 

1 Comment
  1. Zoals je weet, maar nog een keer; Respect voor je keuze! Ik probeer nog een tijdje te rennen en sporten (en te sparen) om te kijken of er nog wat te herstellen valt, maar na jouw positieve verhaal – sta ik er echt veel minder negatief tegenover om in een ‘gezond lijf te snijden’. Het is zo vervelend om jezelf van de zijkant te zien – dat je zoveel slanker bent geworden maar dan wel zo’n ‘bal’ vorm hebt midden op je lichaam… x

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.