Voor Lizanne is een uurtje in de fitnesszaal altijd een fijn moment om haar hoofd even helemaal leeg te maken. Lekker niet nadenken en even een uurtje zweten. Toch staat haar hoofd niet helemaal stil. Ze is een ster in zichzelf voor de gek houden en doorzetten met behulp van domme trucjes.

Herkennen jullie dit? Dat je tien herhalingen moet maken van een zware oefening en dat je het dan makkelijker vindt om die herhalingen op te splitsen in 2x vijf? Voor mij werkt dat dus niet, ik maak er dan 1x zes en 1x vier van. Zodat ik bij de start van het tweede deel denk: “hè fijn, ik ben al over de helft, ik ben al bijna aan het einde.” Volslagen zinloos natuurlijk, maar ik ben blond genoeg om in dat soort grapjes van mezelf te geloven.

Nog zo’n idioot dingetje had ik bij de boxjump. Die is in theorie tamelijk eenvoudig: er staat een kist van een halve meter hoog voor je en daar moet je met twee voeten tegelijk bovenop springen. Daar kunnen mijn geklutste hersens weinig aan fout doen zou je denken.

Mooi niet.

Om eens te kijken of ik enige kans maakte om bovenop die box te landen, begon ik op de kale vloer. Twee voeten naast elkaar, armen naar achter, stukje door de knieën zakken en dan… spring! Volgens Tanja sprong ik hoog genoeg dus maar eens een poging wagen dan. Lief als ze is, ging ze speciaal voor mij naast dat ding staan met een uitgestoken hand, zodat ik met m’n ongecoördineerde coördinatie iets had om me aan vast te houden.

Klaar voor de start plantte ik m’n voeten voor de box, zakte door m’n knieën, sprong omhoog en…. Landde met één voet op de box en met één voet op de grond. Wat ik ook probeerde, bovenop die box zou ik niet landen. Dus ik bleef oefenen op de kale vloer met een landing op een matje en later op een aerobicsstep. Toen ik echt niet meer wist wat ik nog zou moeten oefenen, trok ik de box weer naar me toe en deed een nieuwe poging.

Maar nee hoor, wat ik ook probeerde, geen fatsoenlijke boxjump.

Uiteindelijk maakte ik een opstapje van wat gewichten die ik jatte bij de bankdrukkers. Geen aanrader. Want ook al wegen die dingen 20 kg per stuk, ze kunnen altijd schuiven als je ze op elkaar legt. Gelukkig gebeurden er geen ongelukken. Vijf keer springen, vijf keer prima bovenop de box landen. Tijd om het stapeltje wat af te bouwen dus, in plaats van twee schijven op elkaar, gebruikte ik er één als opstapje. Ook dat ging prima. Ik zat lekker in de flow en na vijf boxjumps schoof ik ook die ene schijf aan de kant. Kale vloer dus, maar hoe moeilijk kon het nou helemaal zijn, zo’n verschil van een paar centimeter.

Voeten voor de box, ietsje zakken door de knieën en… POTVER! Geen landing op de box, mijn brein vond die paar centimeter verschil echt heul moeilijk.

En toen heb ik mezelf maar weer voor de gek gehouden. Ik heb een lichtere schijf gepakt, eentje van vijf kilo die nog geen centimeter dik is. Voor de box gelegd en ja hoor, dat ging gewoon prima.

Daarop heb ik mezelf toch wel even hartelijk uitgelachen. Dit was echt puur een mentale kwestie. De hoogte van mijn sprongen was prima, maar mijn hoofd vond de boxjump alleen mogelijk als ik een opstapje had. Ook al was dat opstapje nog geen centimeter hoog.

Dat leek me wel heel erg stom. Dus ik schoof die kleine schijf aan de kant, haalde diep adem en sprong verdorie gewoon, hop, óp de box. Wat nou opstapje? Natuurlijk kon ik ook zonder opstapje op dat ding komen. Om het goede nieuws te vieren, maakte ik gelijk een set van tien boxjumps terwijl ik nog net niet de slappe lach had om mezelf. Maar goed, gekke trucjes of niet, als ik ermee vooruit kom, vind ik het wel prima. Op naar de volgende uitdaging!

Lizanne

Tijdens haar zwangerschap scheef Lizanne over sporten met een zwanger lijf. Deze moeder, tekstschrijver en journalist schrijft graag voor vrouwen, omdat ze wil vertellen over wat voor haar belangrijk is: je eigen ruimte durven nemen, doen waarvan je energie krijgt zonder altijd aardig gevonden te hoeven worden. Voor haar is dat de sleutel tot een gelukkig leven.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.