Ik heb een doel, een droom of een missie. Hoe je het ook noemt, ik ben tegenwoordig nog maar met één ding bezig en dat is andere vrouwen helpen te ontdekken wat ik ontdekt heb. En dat is dat ik eigenlijk best wel leuk ben en dat ik veel meer kan dan ik ooit geloofde.

 

Je moet weten dat ik geloof dat veel van de onvree die wij vrouwen hebben met onszelf, onze prestaties, ons lichaam en onze rol in de wereld om ons heen kan worden bestreden door lekker te bewegen. En door zo nu en dan mee toe doen met een evenement, zoals de vrouwentriatlon, een toertocht of een marathon.
Het is een gewaagde gedachte van me, maar ik denk echt dat we gelukkiger gaan zijn als we drie keer per week gaan sporten. En ik geloof ook dat als we dat doen en er van genieten dat we de nonsens van de bladen ook niet meer slikken. Want laten we wel wezen, welke 37-jarige kijkt nu naar een model van 19 en denkt: ja ik ga even naar de sportschool zodat ik haar lichaam ook kan krijgen?
Ik durf nog verder te gaan. Ik geloof dat wij vrouwen – als we af en toe actieve doelen stellen én halen – een stuk productiever in ons werk kunnen worden. Dat we anders aanschuiven tijdens onze salaris onderhandeling. En dat we – omdat we in onze basis zijn gaan geloven dat we het kunnen -beter in staat zijn om succesvolle dingen naar ons toe te trekken. En tot slot geloof ik – maar dat is nog theorie, want ik ben daar nog niet – dat wij vrouwen de periode die vanaf ons veertigste levensjaar zo’n beetje begint veel beter aan kunnen als we bewegen.

 

En omdat ik al deze dingen geloof en om mezelf en mijn geslachtsgenoten geef, staat mijn hele leven in het teken van bewegen. Niet eens sport, gewoon bewegen en nieuwe dingen proberen. En vooral niet de sportschool om af te vallen of om van je putjes af te komen. Ik heb het over wandelingen in het bos, een stukje fietsen op het platteland of een duik in een meertje. En anders wel beginnen met hardlopen en misschien je eerste vijf kilometer lopen of het lenen van een racefiets om te kijken of dat wat is. Ik bedoel: je neus achterna en zo nu en dan de dingen proberen die je anders nooit gedaan had.

 

Want dat is wat ik gedaan heb. Eerst op de fiets in de polder, daarna in het hooggebergte en na verloop van tijd zelfs in een wedstrijdje. Ik heb een triatlonnetje geprobeerd en geniet nu in volle teugen van het lopen en wil een halve marathon gaan doen. Ik doe de gaafste dingen tegenwoordig, heb enorm veel energie en een stel benen als raketten zo sterk. Maar ik ben gewoon begonnen met een halfuurtje fietsen rondom Amsterdam. Ik was geen sporter. Sterker nog, ik kwam de stad zelden uit en maakte me zorgen over de maat van mijn skinny jeans en het veranderen van mijn lichaam. En na twee maanden fietsen dacht ik niet meer aan die jeans, ik dacht alleen maar aan het verzorgen van die sterke benen die me brengen waar ik wil.

 

Wat een concept: niet sporten omdat je niet van je lijf houdt, maar sporten omdat je jezelf lief hebt.

 

En precies om die reden ben ik met het – in mijn ogen – onmogelijke begonnen. Ik wil ik in Skopje de halve marathon lopen, zelfs terwijl ik nu nog niet geloof dat ik dat ooit kan. Misschien wel omdat ik het niet geloof, want ik heb gemerkt dat ik er baat bij heb om dingen te doen waarvan ik niet geloof dat ik het kan. Ik tap dan in mijn moed en ga me stap voor stap voorbereiden en groei tijdens het proces. Dan – als ik aan de start verschijn – ervaar ik een vreselijk gevoel. Ik word draaierig en moe en wil niets liever dan naar huis, maar ik blijf er staan met mijn startnummer. En dan als ik net gestart ben denk ik: ‘Shit, er is geen weg meer terug.’ en zet in mijn eigen tempo de ene voet voor de ander. Het begin is zwaar, dan wil mijn lijf nog niet. Dan komt het middenstuk en heb ik vleugels. En dan als de finish in zicht komt, begint de strijd. Want de zaken zijn dan omgedraaid. Het is niet meer mijn koppie wat me vertelt dat het niet haalbaar is. Het zijn mijn benen en mijn hoofd? Dat vertelt me dat ik het kan en daar geloof ik dan in en haal de finish.

 

Het is precies die weg en transformatie die ervoor zorgen dat ik tegenwoordig weet hoe ik uitdagingen aan moet gaan, welk gevecht ik moet aangaan en welke ik beter uit de weg ga. Het is mijn hele weg van een halfuurtje fietsen naar het trainen voor ene halve marathon wat ervoor gezorgd heeft dat ik vandaag de dag trots en gelukkig rondloop en elke droom die ik heb waarmaak. Ook de droom van gelukkige, sterke, vrije vrouwen die net zo genieten van zichzelf als ik!

Doen jullie met me mee?

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. Ik doe mee! Afgelopen maand heb ik voor het allereerste de 20km van Brussel gelopen en ik kan het bijna niet geloven dat IK dit gedaan heb. Ik die met geen stokken uit de deur te krijgen was, onsportieve ik heeft dit eens gedaan! En nu… nu droom ik van die marathon. Dit jaar zowiezo niet en ook volgend jaar nog niet want voor de marathon die ik op het oog heb zou ik eigenlijk deze zomer moeten kunnen beginnen trainen. Dus ga ik me nog een jaartje bezig houden met de halve marathon en dan volgend jaar in de zomer starten met de marathontraining!

    En net zoals je zegt… in het begin stond ik zo vaak op de weegschaal omdat ik wou dat het rendeerde… Nu ben ik eigenlijk meer bezig met mijn lichaam gezond te houden en goed te verzorgen zodat het mij brengt waar ik wil zonder blessures! Uiteraard sta ik op de weegschaal (ik wil tenslotte geen onnodige kilo’s meesleuren op mijn weg naar de marathon ;-)) maar het is niet meer mijn enige maatstaf… Ik voel me gewoon fantastisch in mijn vel en dat is het belangrijkste denk ik!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.