Loopschoenen… de hardlopers onder ons weten hoe belangrijk ze zijn. Ze dragen je voeten en moeten daarom met zorg uitgekozen worden. En daar komt meer bij kijken dan dat ze lekker zitten. Dat weet ook onze gastblogger Winnifred, die bij elk paar nieuwe schoenen nachtmerries krijgt van haar allereerste aanschaf.

“Oh nee”, denk ik als ik naar mijn hardloopschoenen kijk . ”Is het al weer zover….zucht…tijd voor nieuwe hardloopschoenen.” Nieuwe hardloopschoenen kopen blijft toch altijd wel een ‘dingetje’. Waarschijnlijk omdat mijn allereerste keer lichtelijk traumatisch was. Toen ik als niets vermoedend nieuwkomertje in hardloopland mijn eerste echte hardloopschoenen ging kopen, wist ik niet wat me overkwam. Ik verdwaalde in termen als pronatie, overpronatie, neutrale schoenen.

“Eh sorry? Wat zegt u ?”

Pronatie blijkt de manier te zijn waarop je voet naar binnen kantelt tijdens het lopen, je kan overproneren en onderproneren. Als je in een S-vorm proneert, dus slijtage aan je zool in de vorm van een S, dan  kun je een neutrale schoen aan, daar is de meeste keus in qua schoen.

Werkelijk geen idee had ik van de soort schoen die bij mij zou passen, dus zouden we even een testje doen. Vrienden met verstand van hardlopen hadden uitgelegd dat ze dat in de winkel zouden doen, op een speciaal baantje, prima, gaan we doen. Maar niet in Enschede waar ik die dag was. Ik kreeg het commando mijn broekspijpen op te rollen, kreeg schoenen aan waarvan de verkoper dacht dat dat het moest zijn en werd naar buiten gestuurd.

Naar buiten! In hartje Enschede op zaterdagochtend! Hoe druk het dan is mag je zelf invullen. En daar ging ik, met de verkoper in mijn kielzog, met opgerolde pijpen, roze sokken en hardloopschoenen, keihard rennend door de drukste winkelstraat van de stad.

Om een lang verhaal kort te maken, deze schoenen zaten goed ! Natuurlijk zaten ze goed, want ik ging echt niet nog een rondje rennen door de stad. En het duurde een paar uur voor het schaamrood van mijn kaken was getrokken.

Jaren heeft het geduurd voordat ik vond dat ik toe was aan een volgend paar hardloopschoenen, puur omdat ik niet vergeten was hoe het de eerste keer ging. En dit keer ging ik in Runnersworld Rotterdam, op een doordeweekse dag…… Gelukkig had ik mijn oude paar schoenen bij me, zodat de man al kon zien wat ik nodig had, want natuurlijk was ik alweer vergeten of ik pronatie nodig had of niet. Even op een loopband rennen met een camera gericht op mijn voeten en het was alweer gebeurd.

De man gaf me als advies niet meer zo lang te wachten, verbaasd was hij dat ik geen blessures had, want mijn schoenen waren op en waarschijnlijk al een tijdje. Twee jaar doe je met hardloopschoenen als je recreatief loopt zoals ik. Loop je veel wedstrijden, dan koop je ieder jaar nieuwe hardloopschoenen. Inmiddels zijn de mijne alweer drie, oeps, een jaar te laat. Toch maar weer psychisch voorbereiden,  maar ik weet wel naar welke winkel ik ga en welke zeker niet!

lornah banner

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.