vrouw in sportkleding in de natuur

In het leven komen we allemaal drempels tegen. Het begint al als we klein zijn, met leren lopen en praten. Op school moeten ineens spreekbeurten geven, en we maken kennis met sporten die we voor het eerst doen. Of die liefde die we proberen duidelijk te maken dat we hem of haar leuk vinden.

Sommige van die drempels zijn laag, de meesten middelmatig en dan heb je altijd nog een paar die zo hoog zijn dat je er bijna niet overheen komt. Dan wil je soms zelfs liever opgeven en in je comfort zone blijven. Bekijk het maar mooi met die drempel, je gaat er liever niet overheen.

 

Buiten mijn comfortzone

Ik houd van die drempels, en tegelijkertijd vind ik het soms ook doodeng. Nieuwe uitdagingen die buiten mijn comfort zone liggen? Ik zoek ze graag op. En toch stop ik er soms ook weer mee, of ik ga zo’n uitdaging maar half aan. Gevalletje wel starten maar toch weer afhaken. Dan ben ik voor mijn gevoel die drempel nog niet over. Ik sta erop, met moeite, maar stap dan toch weer terug omdat het te heftig is.

>>Wat kan je doen als je geen zin in hardlopen hebt?

Even concreet nu, want dit kan natuurlijk over van alles gaan. Werk, relaties, een nieuw instrument leren bespelen… Ik heb het over sport in dit blog. Dat ik een sportliefhebber ben, hoef ik verder niet uit te leggen. Sporten doe ik vaak, graag en gevarieerd. Sommige sporten deed en doe ik voor een langere periode. Zoals hockey bijvoorbeeld. Dat heb ik – met tussenpozen – dertig jaar gedaan. Zeilen, wandelen en fietsen doe ik ook al heel lang, maar lang niet altijd regelmatig.

 

Over de finish van de halve marathon waggelen

Hardlopen doe ik inmiddels ook alweer zeven jaar. Niet altijd super hard, maar wel hard genoeg om bij een clubje mee te lopen. De City Pier City, de halve marathon Vlieland en de NK Veldloop voor ambtenaren zijn vaste evenementen waar ik jaarlijks aan meedoe. Meestal doe ik dan de 10km, en bij de veldloop de 9 of 12 km.

Een halve marathon heb ik tweemaal gelopen, beide keren op Vlieland. Super zwaar maar wát een kick! Ik kon iets waarvan ik dacht dat ik het nooit zou kunnen. Hardlopen was voor doodlopers, ik was een hockeymeisje en dus een teamsporter. Maar toen ik eenmaal begon met hardlopen, klauterde ik al snel over meerdere drempels heen. Van 5 naar 10 kilometer, toen de 15 en uiteindelijk zelfs de drempel van de halve marathon.

 

Blaren, zweet en tranen

Het kostte heel veel trainingsuren, blaren, zweet en zeker ook tranen. Prijzen win ik hardlopend niet, ik ben nooit de snelste. Ook niet de langzaamste. Wel ben ik altijd rood en bezweet, ik waggel meestal over de finish en soms bereik ik de eindstreep zelfs strompelend. Maar hé, ik doe het!

>>Fit na je veertigste met krachttraining

Althans, deed… want de laatste tijd lukt het me niet meer. Ik verzin steeds nieuwe doelen en uitdagingen, ik begin ook wel maar dan stop ik weer. Bootcamp bijvoorbeeld, dat deed ik twee jaar geleden voor het eerst. Zo zwaar en zo leuk! Fijne variatie in training, kracht, lenigheid en cardio. Lekker in de buitenlucht, waar ik zo van houd. En ook altijd met leuke mensen en goede trainers.

 

Sporten is niet altijd leuk

Niks aan de hand zou je zeggen, maar toen werd ik ziek en moest ik een paar keer overslaan. Recent begon ik weer, maar ik ben dus ook alweer gestopt. Het lukt me niet, ik kan het niet. Vaak ben ik op voorhand al te moe waardoor ik moet afzeggen. Maar de keren dat ik er wel was, was het geen pretje. Mijn core is te slap en daardoor moet ik oefeningen overslaan. Ik loop te hijgen, krijg pijn op m’n borst, mijn spieren verzuren en ik houd het dus niet vol.

>>Ga je beter hardlopen door te fietsen?

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel meer qua sporten. Ik heb me ingeschreven voor de City Pier City, de jaarlijkse traditie, en train nu weer om 10 kilometer te kunnen hardlopen. Gezellig bij mijn oude loopclub. Dat was ook wel een drempel hoor, ik was een jaar niet geweest! Zou ik het nog wel kunnen? Kenden ze me nog? Is het niet raar om me daar weer aan te sluiten? Kon ik überhaupt meekomen? Zouden ze zien dat ik flink aangekomen ben?

 

 

Kortom: allemaal vragen en twijfels die zich op elkaar stapelden tot een hele hoge drempel. Toch ben ik gegaan. Bij een langzamere groep dan voorheen omdat mijn conditie niet goed genoeg is en ik dat tempo simpelweg niet aankan. Dat is oké, ik zie al die oude bekenden wel weer als ik op de club ben. Vanaf het eerste moment voelde ik me weer thuis, welkom en gewaardeerd. Iedereen is enthousiast en lief. Al die vragen en twijfels waren dus totaal niet nodig.

>>Hoe hard loopt de gemiddelde hardloper

Met de City Pier City volgende maand gaat het helemaal goed komen. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet maar ik verzin vast wel weer iets. De 10 kilometer op Vlieland in augustus bijvoorbeeld. Of ik dat ook weer via de club ga doen, weet ik nog niet. Tegen die tijd moet ik maar eens bekijken bij welke groep ik kan lopen. Dat hangt niet alleen af van mijn tempo en conditie, maar ook van de trainingstijden.

In ieder geval klim ik stap voor stap omhoog en beslecht ik de ene drempel na de andere. Of zijn het eigenlijk traptreden?

X Marieke

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

Marieke
Marieke

Zoek op internet naar een afbeelding van een sportief gezin en Marieke, haar man en kinderen zouden zo naar boven kunnen komen. Een leven zonder sport kan zij zich niet voorstellen. Marieke vertelt graag verhalen. Over sport, alleen, met je kinderen en/of op vakantie. Maar ook over voeding en haar ups en downs. Zelf heeft ze te maken met migraine en een te hoge bloeddruk. Deze bloggende MTB-, racefiets-, hardloop- en SUP-vrouw gaat op onderzoek uit om uit te vinden hoe ze met sport, beweging en levensstijl haar medicijngebruik kan beperken.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.