Wat kan Monique motiveren om te sporten

Hoe leg je als moeder van twee voetballende jongens uit dat enthousiasme en plezier voorop moet staan in hun sport als er letterlijk met honderden miljoenen gestrooid wordt? Monique leest met stijgende verbazing de laatste transfernieuwtjes en waagt zich aan een gevoelig onderwerp: de voetbalwereld.

Het is weer tijd voor rust, reinheid en regelmaat. Vakantie voorbij. Kleine mannen weer naar school en de grote weer aan het werk. Het huis is leeg en dat is wennen. Mijn bureau is opgeruimd en ik dwing mezelf er achter te gaan zitten. Ook ik moet weer naar de drie r’en. Dit jaar moet ik mijn lesbevoegdheid halen en dat betekent werk aan de winkel.

Het opstarten kost me moeite en ik surf meer dan goed is voor me op het web. Van nieuwssite, naar kledingsites, naar sportsites. En bij die laatste zijn de voetbaltransfers een continue onderwerp van gesprek. En hoe meer ik lees hoe bozer ik word.

Ajax vindt 50 miljoen voor Dolberg niet genoeg, Liverpool wil stervoetballer Couthino niet verkopen voor 125 miljoen euro aan Barcelona. Daar moeten nog wel wat pegels bij.

En datzelfde Barcelona ziet mogelijk goaltjesdief Messi vertrekken. Daar moet de geïnteresseerde Manchester City dan wel een afkoopsom voor neer leggen van 300 miljoen euro. Mijn jongste zoon zegt: “dat is veel hè mama, 300 euro”. Mijn ergernis groeit en misschien doe ik er beter aan deze discussie niet aan te gaan, maar ik kan het even niet laten.

De druk op de voetballers is groot. Dat besef ik echt wel. Iedere week moeten ze negentig minuten lang presteren. Soms twee keer per week en daartussen moeten ze regelmatig trainen. Allemaal vrij intensief, daar ben ik me van bewust.

Maar hoe zit het bij jou? Net zoals bij mij? Heb jij ook prestatiedruk? Moet jij ook veel ballen hoog houden? Wordt er op het werk ook van je verwacht dat je continue iets goeds aflevert, maakt, bedenkt of wat dan ook? Dat je je bijschoolt en opleidingen volgt?

Doe je al die dingen ook? De ene keer vol enthousiasme, de andere keer met iets minder zin, maar meestal toch vol overtuiging en lol.  En als je dan bedenkt dat je naar een andere werkgever over wil stappen, wordt er dan ook met zulke geldbedragen gesmeten?

En al die andere sporters dan. Mannen en vrouwen op de fiets, atleten, hockeyers, noem ze maar op. De mensen die op sportgebied echt meer talent hebben dan ik en dus ook best meer mogen verdienen. Toch gaat in die wereld ook niet zo mega veel geld rond.

Hoe kan het dan toch zo zijn dat juist in deze werelden de sporter veel meer passie toont? In interviews de bevlogenheid voor de sport laat voelen en je daardoor meezuigt in de heroïek of het drama van de sport? Daarmee verhalen maakt die ik graag aan mijn kinderen vertel. Hoe je met hard werken veel kan bereiken.

Mijn mannen zijn voetballers, en dromen van een carrière als prof. Ze horen de bedragen ook en kijken verlekkerd bij de gedachte dat ze van al dat geld een nieuwe Playstation kunnen kopen en misschien zelfs ook wel een Wii shift. Ik probeer ze uit te leggen dat plezier hebben zo veel belangrijker is dan geld.

Ondertussen vraag ik me af, hoe slecht het voorbeeld is dat we ze geven met al die voetbalvedettes die ook nog eens bakken met geld verdienen. Hoe leer ik mijn kinderen dat dit niet de norm is of mag zijn.

Ik denk aan Annemieke van Vleuten. De stoere wielrenster die van haar racefiets viel tijdens de olympische spelen in 2016 en daarmee het goud verloor. Hoe ze zich terug knokte en dit jaar toch maar even de vrouwelijke Tour de France, La Course, won. Wat een klasse, wat een wilskracht, wat een passie. En dat komt uit haar zelf . Het heeft niets met geld te maken, alles met beleving.

Ik kijk naar mijn kinderen. Overweeg ze te vertellen over Van Vleuten. Ik wacht nog maar even met mijn moraliserende verhaal. Hopelijk kiezen zij later ook voor passie en beleving. Dat mag van mij gewoon in voetballerij. Maar dan wordt het nu eerst wel tijd dat we de geldzieke wereld van voetbal aan banden gaan leggen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.