Het is snel, het is chaos, het is een show van sprintende, beukende, schreeuwende en vallende vrouwen én het is op rolschaatsen. Roller derby. Een sport voor stoere vrouwen, ontstaan in Amerika en in opmars in Nederland. Astrid ging langs bij de Roadkill Rollers in Nijmegen.

Daar stond ik dan: bitje in, helm op en bescherming om mijn polsen, ellebogen en knieën. De warming up zat erop en het was tijd voor het echte werk. Al 20 jaar had ik niet meer op rolschaatsen gestaan en dat was te merken ook. Direct bij het opstaan lag ik alweer op m’n snufferd. Dankzij de goede tips en tricks van de rolschaatsmeiden bleef het ook bij die ene stuiterpartij. Aan het einde van de training was ik zelfs zo op dreef, dat ik mocht meedoen in een echte jam. Eentje als jammer en eentje als blocker.

Jam, jammer, blocker? Ja, zo heet dat bij roller derby. Een wedstrijd bestaat uit meerdere rondes (een jam dus) waarin in twee teams tegen elkaar strijden op een ovalen baan. Een team bestaat uit vier blockers en een jammer (op z’n Engels hè). De jammer heeft maar één taak: zich door een muur van vier speelsters wringen, beuken, duwen en een hele ronde afleggen. En je raadt het al, de blockers van het andere team moeten dat dus zien te voorkomen. Dat doen ze dan ook uit alle macht. Als de jammer een gaatje gevonden heeft, moet ie er als de wiederweerga vandoor gaan. Want de blocker mag de jammer achterna gaan en gewoon nog de baan uitwerken.

Het spelletje is zo gaaf! Al snel was ik vergeten dat ik op wieltjes stond en stortte ik me volledig op het spelletje. Pure sensatie. Met vrouwen die even niet Sabrina, Jenniek, Kristien en Grace heten maar Miss Narcissistic, Cannonball Kitty, Krizzlybeer en Kicks ‘n Gimmicks. Er wordt een alter ego neergezet en dat zie je ook terug in de outfits.

Het is ook een ontzettend leuke sport voor publiek: het zit vol spektakel en show. Aan het einde van zo’n derby ben je trouwens wel kapot hoor. Het is niet alleen behendigheid, conditie en kracht. Je bent ook voortdurend bezig met tactiek, spelinzicht en interactie met je teamleden.

Dank lieve, stoere derby babes. Ik vond het fantastisch om een keer te doen! Ga zo door en kick some ass!

Liefs, Astrid

p.s. de Roadkill Rollers zijn vandaag gestart met een freshmeat traject waarin ze je graag opleiden tot een echte derby babe. Wil je deze toffe sport ook doen? Neem dan gauw contact met ze op zodat je nog kunt instromen. Is Nijmegen te ver? Kijk dan eens bij de stoere derbyvrouwen in AmsterdamRotterdamUtrechtEindhovenDen HaagDen BoschTilburgGroningenBredaLimburgZwolleMiddelburg, TwenteArnhem of Dordrecht.

Foto http://battlefieldrollerderby.org/

Astrid

SVS is voor Astrid de kans om over de dingen die zij belangrijk vindt te vertellen. De sportieve computer nerd ervaart de natuur als haar thuishaven, haar rustpunt. Fietsend door Kenia, zwemmend in een Fjord in Noorwegen. Maar ze staat met haar werk in de IT ook midden in de moderne wereld. Midden in de drukte van deze tijd, het luide roepen van mensen op social media en het uitputten van de aarde door de mens, probeert Astrid haar weg te vinden. Balans te bewaren en kleine manieren te ontdekken om zo mooi mogelijk te leven. Schrijven voor onze site doet ze niet vaak, maar zodra ze het doet is het altijd raak

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.