chantal Janzen doet mee met Alpe d'huzes

Met een roze helm en roze fiets is Chantal Janzen gisteren de Alpe op gelopen. Je leest het goed: gelopen, want heel ver kwam ze fietsend niet. Over haar dag en de keuze om mee te doen, sprak ik haar.

 

“Ik dacht, ik krijg jou wel Heitinga. Ik laat me als vrouw niet door die mannen klein krijgen, maar dan moest ik wel ongetraind aan de beklimming beginnen.” Het is al avond als ik van Chantal Janzen een berichtje krijg. Ze zit met een vermoeid lijf in bad. Voor haar programma Chantal Blijft Slapen ging ze met voetballer John Heitinga mee naar Alpe d’HuZes. Het evenement wat geld inzamelt voor de strijd tegen kanker. Tot haar grote verrassing bleef ze niet alleen slapen, maar werd haar een knalroze fiets en helm in handen gedrukt.

 

Meer dan 10 jaar Alpe d’huzes

Meer dan 10 miljoen euro is er dit jaar ingezameld. Ruim 4 duizend fietsers, wandelaars en hardlopers deden mee. Sinds 2007 is Alpe d’HuZes zoals we het kennen een feit. Ontstaan doordat een paar vrienden in 2006 besloten zes keer de berg op te rijden. Ze wilden er een goed doel aan verbinden en kozen omdat een van de vrienden lymfeklierkanker had geld te doneren aan KWF Kankerbestrijding. Het jaar erna deden er meer dan 70 fietsers met ze mee.

 

Kapot gaan op de Alpe d’Huez

Zelf heb ik twee keer meegedaan met Alpe d’HuZes . De eerste keer als vrijwilliger. Ik schreef over het evenement en deed mee met de speciaal georganiseerde beklimming voor vrijwilligers en partners van fietsers die de volgende dag zes keer de berg op reden. De Alpe was mijn eerste berg.
Het jaar erna deed ik mee als echte deelnemer. Reed de eerste keer in een uur en kwartier omhoog, maar kon mijn iets te afgetrainde lijf niet warm houden. De tweede rit duurde langer dan twee uur en jankend kwam ik boven.

 

Kaal als een biljartbal

Alpe d’HuZes is een zware uitdaging. Het is niet voor mietjes. Toch doen er mensen – die aanzienlijk minder fit en getraind zijn dan ik – mee met dit enorme event. En krijgen zij het voor elkaar om meerdere keren boven te komen. De motivatie van deze mensen komt uit het hart. Ze fietsen voor een geliefde die ziek of misschien wel overleden is. Of zijn zelf ziek geweest. Op de Alpe zie je altijd wel een paar deelnemers die nog zo kaal als een biljartbal zijn, maar wel boven komen.

 

Ongetraind de Alpe d’Huez fietsen

Ik was gisteren geïrriteerd toen ik zag dat Chantal Janzen ongetraind naar boven besloot te fietsen. Haar besluit vond ik achteloos en de prestatie van al die andere fietsers tekort doen. Als er mensen zijn die er een jaar voor trainen, hoe kan het dan zijn dat zij denkt het zo te kunnen doen? Dacht ik. Maar vooral kon ik me voorstellen hoe haar aanwezigheid op de berg ook zoveel beter kon worden ingezet.

Ik stelde me voor hoe ik tijdens die zware klim toen ik stuk zat en huilde een fles water een aanmoediging van Chantal kreeg. Vermoedelijk had ik dan wel even aangezet. Vleugels gekregen of iets anders. Ik stelde me voor hoe deelnemers verrast opkeken naar de glimlach die ze anders alleen op tv zien. Of Chantal die de vrijwilligers die ‘s avonds de berg opruimen helpt en voor hen de moraal opkrikt. Daarom heb ik aan haar gevraagd waarom ze ongetraind naar boven is gegaan en haar aanwezigheid niet op een andere manier heeft ingezet. (lees verder onder afbeelding)

 

Opgeven is geen optie

En dat gesprek met Chantal heeft me aan het denken gezet. Want wat bleek? Ze is tijdens haar beklimming enorm druk geweest. “Ik wilde het motto van Alpe d’HuZes doorvoeren. Opgeven is geen optie. Maar ik ben gewoon geen fietser. Ik kan wel 3,5 uur op een podium staan dansen, maar die berg? Man, ik kwam ‘m nog geen 10 meter op. Dan maar lopen. En dat heeft me de kans gegeven om iedereen te zien fietsen. Ik ben met honderden mensen op de foto geweest, heb met ze gepraat en ze aangemoedigd.”

 

Wat kan ik doen?

Wandelend op de berg wordt ze ondergedompeld in dit indrukwekkende moment. En ik? Ik denk terug aan mijn eerdere deelnames en hoe ik er nu voor sta. Eerlijk? Ik ben nu niet fit genoeg om mee te doen. Ik heb te weinig gefietst, omdat ik met andere sporten bezig was. Maar wat nou als ik samen met een groep vrouwen die ik ken via onze site ga fietsen? En volgend jaar niet alleen aan de start sta maar ook verslag van het weekend doe? Is dat een idee? (lees verder onder afbeelding)


Daar ga ik eens goed over nadenken. Misschien vraag ik Chantal wel mee. Die fiets heeft ze al. En ik weet zeker dat als we haar een jaar de tijd geven, dat ze wel boven komt. Dus Chantal, dat je het probeerde, dat getuigt van karakter. Ik ben blij je even gesproken te hebben. En mocht je het nog een keer voor het echie willen doen? Ik stel voor dat Heitinga je waterdrager wordt en ik rijd wel naast je mee.

Rose

 

Liefde voor fietsen armbandje

 

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. Mooi iniatief en weet zeker dat er een mooie groep dames wil inzetten hiervoor! Al ben ik absoluut geen fietser, ik wil er wel over nadenken, goals hebben kan nooit kwaad! Hou me op de hoogte.

  2. Hai Rose, leuk stuk! Ik stoorde me er ook een beetje aan eerlijk gezegd, want in 2015 reed ik de Berg, had er een jaar heel hard voor getraind en kwam met moeite 1 keer boven. Toch een beetje een desillusie. En toen zag ik Chantal…en dacht : wat heb ik toch verkeerd gedaan dat zij ongetraind boven komt?! Nou, ik weet t wel hoor, ik had heel veel kilometers gefietst maar geen hoogtemeters. En Chantal is natuurlijk niet helemaal ongetraind 😉 Toch vond ik t ook stoer van haar. Bedankt voor je stukje, geeft me toch weer een beter gevoel! En Ad6, die moet bij gewoon in de revival!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.