Sinds ik sport, erger ik me al dood aan één ding: altijd weer die snelheid. Maar echt altijd. Ik weet nog goed dat ik een keer langs een vriend van me fietste in een andere stad en dat hij me vroeg hoe lang ik er over had gedaan. Ik noemde het aantal uren en meteen constateerde hij dat ik dan niet snel was gegaan. Dat ik voor de eerste keer voorbij Utrecht moest fietsen en een paar keer fout was gereden rekende hij niet mee in zijn snelheidsoordeel.

Of aan het begin van een rondje met anderen. Altijd is er dat gesprek waarin we aan elkaar uitleggen dat we die dag niet zo fit zijn of we de laatste tijd niet getraind hebben. Eigenlijk excuseert iedereen zich vooraf voor het belabberde tempo waarin ze zullen fietsen, rennen of zwemmen. En wat blijkt? Aan het einde van het rondje heeft iedereen zalig gelopen, was er geen gedoe over snelheid en maakte het geen drol uit hoe fit iedereen al dan niet was. Maar de volgende keer? De volgende keer draait iedereen weer doodleuk hetzelfde gesprek af.

>>Wat is beter? Samen sporten of alleen?

Het is wat, steeds als je praat over je sport en de dingen die je hebt gedaan draait het om hoe ver, hoe snel en dan vooral hoe snel over welke afstand. Alsof dat bepalend is voor de sporter die je bent.

Er bestaat ook nog zoiets als lekker, mooi, fijn en samen. En dat vergeten we te vaak onderling. Ook op facebook. Hele hardloopgroepen staan vol met prestatiekaartjes van runkeeper of een andere app. Inmiddels weet ik van weet ik niet hoeveel lopers waar ze wonen, hoe laat ze gaan trainen, welke route ze nemen en hoe lang ze daar over doen. Maar wie die mensen zelf zijn, wat ze gelukkig maakt en waarom ze keer op keer gaan lopen? Ja, dat weet ik niet. Daar hebben ze het niet over.

>>Ook dit is het fietsleven van Marijn de Vries

Ik besef dat tempo bij onze sport hoort, dat we trainen om beter te worden en dat er tijdsmeting is bij wedstrijden. Maar weet je wat? Snelheid is niet alles man! Het feit dat ik ervoor kies om een klere eind te fietsen om bij jou een matige koffie te drinken, puur en alleen omdat ik je mag is veel belangrijker. En als ik ervoor kies om samen met jou op mijn vrije avond een stukje te rennen terwijl ik ook op dat moment mijn nichtje naar bed had kunnen brengen of op de bank had kunnen hangen lijkt dat me ook genoeg, toch?

Rose

Stoere Vrouwen Sporten TRUI – voorverkoop t/m 15 maart

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment
  1. Goed geschreven en je hebt helemaal gelijk. Je moet je evenwel niet ergeren. Ieder zijn ding! Geniet van je zelf en laat anderen vooral genieten als ze daar hun drive in vinden. Ik vind echter wel dat men bij bijvoorbeeld in de facebookgroep, ik loop hard, helemaal niet oordelen. Als iemand langzaam loopt of juist heel snel.. we blijven elkaar motiveren. Zelf loop ik ook niet zo snel, maar vind het wel leuk om een minimale snelheid te halen. Maar puur voor mijzelf. Haal ik het niet, geen man overboord, maar de volgende keer blijft het wel mijn streven. Al is het alleen maar om mezelf te motiveren. Natuurlijk heb je helemaal gelijk dat wel elkaar moeten respecteren, elkaar opzoeken en verdraagzaam naar elkaar moeten zijn. Het lijkt mij ook leuk om met anderen af te spreken en gewoon te kletsen, bakkie te doen etc. En misschien gezellig loopafspraken maken. En inderdaad ik ben moeilijk te bewegen om met groepjes af te spreken omdat ik weiger mijn snelheid aan te passen (zowel omhoog of omlaag) omdat ik dat moeilijk vind. Omlaag misschien nog wel, maar ook dat is moeiljk.. het lichaam (van mij) wil een bepaald tempo lopen en gek genoeg is dat meestal net iets sneller dan 10 km. per uur. Soms ook net iets langzamer, :).. DAnk voor je verhaaltje, maar voor mij geld wel dat ik mijn snelheid als streven heb om mezelf te blijven motiveren. Maar ik zal nooit meer mij met een ander meten omdat die een 5 km per uur harder ga. Heel veel groetjes en je ik ben altijd bereid om een kop koffie te drinken of verhalen te delen. Fred Julio

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.