There is a woman in Somalia
Scraping for pearls on the roadside
There’s a force stronger than nature
Keeps her will alive

Een stukje uit het nummer Pearls van Sade. De tekst is zo aangrijpend en triest. Maar tegelijkertijd staat het ook voor de kracht van de vrouw. En het is die kracht waar ik vandaag aan denken wil. Want het is Internationale Vrouwen Dag. De dag waarop veel van ons even stilstaan bij elkaar, de positie van de vrouw en de staat van de wereld. Hoe wij vrouwen ervoor staan is een vraag die je op veel verschillende manieren kunt beantwoorden. Het hangt er maar puur van af hoe je wereldbeeld is en hoe ver je bereid bent te kijken.

Voor mij ligt de focus op de vrouw in mijn omgeving en hoe zij in haar leven staat. Wat ze doorgeeft aan de generatie na haar en hoe ze door nu andere keuzes te maken de wereld in de toekomst misschien beter kan maken. Ik heb het nodig om het zo dicht bij huis te houden. Niet omdat ik het grotere wereldbeeld niet aankan, maar omdat ik geloof dat ik in mijn directe kring het verschil kan maken. En dat jij dat ook kan, door door te geven wat andere vrouwen jou ooit gaven. Ik geloof dat er maar een kleine groep vrouwen nodig is om een grote beweging op gang te brengen. Een groep vrouwen die op een bepaalde manier in het leven staat.

Mijn droom, missie en doel is om vrouwen samen te brengen, ze te verbinden en te verblijden. In de hoop dat ze, waar ze ook gaan, die beweging en kracht meenemen en hetzelfde met andere vrouwen zullen doen. Met Stoere Vrouwen Sporten ben ik al een beetje op weg. Ik zeg het zo vaak, onze site en community is zoveel meer dan een website over sport. Ik zie vrouwen die zonder gedoe en gekift in staat zijn open, eerlijk, kwetsbaar en direct te zijn. Vrouwen die elkaar bijstaan en vragen om steun als ze het nodig hebben. Die hun hoogtepunten en dieptepunten samen delen en die elkaar graag op weg helpen. Eigenlijk zie ik vrouwen die precies het tegenovergestelde doen van wat men zegt dat vrouwen altijd doen. Ik zie vrouwen die elkaar in hun waarde laten, en de ander ook bewust maken van hun waarde. Prachtige, mooie, krachtige, liefdevolle vrouwen.


Stoere Vrouwen Sporten laat mij de mooiste kant van de vrouw zien. Zo was er een jaar geleden die maand waarin we onze sportieve doelen stelden en waarin ervaren sporters beginners aanmoedigden en de beginners hetzelfde bij ze terug deden. Vorige maand was er een lid van onze facebookgroep die een andere stoere vrouw opzocht in het ziekenhuis, omdat haar kind daar lag. Of wat dacht je van die vrouw die het eng vond mee te doen met een triathlon en één van onze bloggers die daarom met haar mee ging. Of Astrid die achter de schermen in gesprek gaat met een vrouw die op het randje van overtraining zit of misschien zelfs wel een burnout. Wij zijn een
social community geworden die laat zien dat vrouwen heel goed in staat zijn een team te vormen en een eenheid te zijn. En dat vrouwen powerful beyond measure zijn.

Dat brengt mij bij deze dag. De Internationale Dag van de Vrouw. Voor wie is deze dag bedoeld? En heeft hij eigenlijk nog wel nut? Want los van het gebrek aan vrouwen in de top van het bedrijfsleven en wat inkomensverschillen hier en daar gaat het toch reuze goed met ons? In andere landen, daar staat de vrouw er veel slechter voor. Maar brengt zo’n dag als vandaag daar verschil in? Is internationale aandacht voor de positie van de vrouw de oplossing voor die jonge vrouw die in India de bus niet meer durft te nemen. Of dat meisje in Afghanistan dat een door zuur verminkt gezicht heeft. En hoe zorgt een praatje op tv of een stukje in de krant dat de moeder wel de overkant haalt als ze op een bootje de zee oversteekt, vluchtend voor het oorlogsgeweld in haar land? Die vrouw die nog niet weet of ze de overkant wel halen zal, waar ze hopelijk haar kinderen veiligheid kan bieden.

Zo direct doet een dag als vandaag misschien niet zo veel, maar indirect kan het heel veel doen. Ons bewust maken, in beweging brengen en inspireren iets te doen voor andere vrouwen. Daarom wil ik jullie op twee initiatieven van vriendinnen van me wijzen.

Cycle for girls – Marijn de Vries gaat fietsen voor meisjes in Vietnam. Daarvoor zamelt ze geld in waarvan deze meisjes naar school kunnen. Een goede opleiding brengt hen en hun toekomstige gezin een stap dichter bij een goede toekomst.

Because we Carry – Afke Reijenga zet zich samen met vriendinnen Anna en Steffi in om de vluchtelingen die de overtocht met een bootje gemaakt hebben op te vangen. Ze worden voorzien van een slaapplek, eten en een beetje veiligheid. Zo kunnen ze bijkomen en op adem komen.

Ik wil jullie wat vragen. Wat heb je vandaag gedaan of wat kan je vandaag doen om vrouwen over de hele wereld bij te staan? Is er een mogelijke bijdrage in je directe kring of ergens aan de andere kant van de wereld? Maar vooral, heb je ook stil gestaan bij de vrouw die jij bent? Houd je van haar en straal je dat uit? Want dan, alleen dan kan je wat geven aan de wereld om je heen.

Tot slot… lieve vrouw, weet dat ik van je hou!

Liefs Rose

Our Greatest Fear

it is our light not our darkness that most frightens us

Our deepest fear is not that we are inadequate.

Our deepest fear is that we are powerful beyond measure.

It is our light not our darkness that most frightens us.

We ask ourselves, who am I to be brilliant, gorgeous,
talented and fabulous?

Actually, who are you not to be?

You are a child of God.

Your playing small does not serve the world.

There’s nothing enlightened about shrinking so that other

people won’t feel insecure around you.

We were born to make manifest the glory of
God that is within us.

It’s not just in some of us; it’s in everyone.

And as we let our own light shine,
we unconsciously give other people
permission to do the same.

As we are liberated from our own fear,
Our presence automatically liberates others.

—Marianne Williamson

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.