Hardlopen als metafoor voor je leven. Of fietsen als je wilt. Elke sport eigenlijk wel. Want als je je bewust wordt van je manier van sporten, kan je waarschijnlijk wel een parallel ontdekken met je dagelijkse leven.

Zo heb ik moeten leren niet zo te jagen. Een beetje fietser kent dit wel. Het is een mooie dag en je bent lekker aan het peddelen. Het is een lange polderweg waar je op rijdt en je hebt wat tegenwind. In de verte zie je een andere fietser en hoewel je besloten had lekker rustig te fietsen, moet je nu naar die fietser toe fietsen. Inhalen. Tegen elke prijs. Zelfs als het ten koste van je plezier en ontspanning gaat. Zo’n fietser was ik altijd wel. Ook als ik niet op de fiets zat. Maar door zo te zijn, was ik ook in strijd met mezelf en mijn omgeving. Immers die fietser kon ik niet laten voor wat hij was. Ik maakte van hem een concurrent.

Een andere is de ‘eigenlijk zou ik sporter’. Je kent ze wel. Zoveel zoveel gelopen, het was een lekker rondje, maar eigenlijk… Had ik sneller moeten lopen, had ik verder moeten gaan, had ik in die en die zone willen lopen of had ik dit en dat. Je kan je afvragen waarom die eigenlijk sporter al die dingen die hij had moeten doen dan niet gewoon doet. Of waarom een lekker rondje niet voldoende is. Nog belangrijker, hoe lang is die lijst met eigenlijks nog? Welke delen van je leven beslaat hij en in hoeverre draagt hij bij aan je geluk?

Iedereen heeft een dingetje. Iedereen doet in zijn of haar sport iets wat je in de rest van je leven ook doet. Iets wat stress, irritatie, verveling, onzekerheid of wat dan ook kan opleveren. Iedereen doet iets, iets wat je kan leren kennen tijdens je training en daarna kunt herkennen in je leven. En als dat iets je hele leven beslaat en effect heeft op alles wat je doet, vraag je dan af wat er zou kunnen gebeuren als je het anders doet.

Ik laat ze lekker fietsen tegenwoordig. Ik rijd mijn eigen rondje. Dat is zo nu en dan traag, meestal gemiddeld en op een goede dag heel sterk. En kom ik een fietser tegen? Dan maak ik een praatje als ik er zin in heb.

Liefs Rose

De Marathon Revolutie – Koen de Jong & Stans van der Poel

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.