Het is zomer! En hoe? Maar Sporten? Dat gaat nu net even anders. Sporten in warm weer, er wordt veel over geschreven en we worden doodgegooid met tips en adviezen. Rose volgt met deze dagen mijn gevoel en pas haar sportroutine aan. Ze leeft in haar Spaanse ritme zoals ze dat zegt.

Het is vrijdagavond net na twaalven. Ik ben net thuis. Die avond heb ik op mijn neefje en nichtje gepast. Wel zo lekker, want hun huis is een stuk koeler dan het mijne. Al mag ik met mijn huis ook niet klagen hoor. Het is er niet bloedheet, maar het is wel midden in de stad en de lucht lijkt daar de afgelopen dagen stil te hebben gestaan. Ik pak mijn hardloopkleren. Zoals jullie wel weten ben ik dol op hardlopen in het donker en slaap ik erg goed na een stukje rennen. Ik verlang naar een stukje rennen langs de IJssel, maar nog voordat ik mijn veters heb gestrikt, trek ik alles weer uit. “Fuck it, het is te warm.” zeg ik en stap onder de douche. Tien minuten later lig ik in mijn bed.

Wedstrijden in Spanje

Wat was het warm de afgelopen dagen en hoe bijzonder dat we deze temperaturen meemaken. Het was verdorrie net zo warm als het normaal gesproken aan de Middellandse zee is! Op de vele internetfora en facebookgroepen voor sporters was het weer het onderwerp van de dag. De ene sporter ging ‘s morgens extra vroeg en de ander trotseerde het warme weer gewoon. Wielrenster Marijn de Vries plaatste op de warmste dag een overzicht van de training die in haar schema stond; ze moest uitgerekend die dag korte intensieve intervallen doen. Toen ik haar vroeg of ze ze ook ging doen, was haar antwoord simpel: ze koerst ook in landen als Spanje, Frankrijk en Italië en daar is het net zo warm en rijdt ze zo nodig nog harder. Voor haar is dit weer juist wel een goede trainingsprikkel.

Het voorbeeld van Marijn is voor mij een hele goede. Wielrennen is haar werk, het is wat ze nu eenmaal doet. Dat zij door traint is hetzelfde als de bakker die zijn brood bakt. Maar voor mij als hobbysporter ligt dat net even anders. Ik hoef het niet te doen en juist die wetenschap maakt de keuze voor sommige sporters net wat moeilijker. Want als ik nu niet ga, ben ik dan lui? Mis ik dan niet wat? En als ik wel ga, is dat dan wel verstandig? Hoe hard moet ik en op welk moment van de dag kan ik het beste trainen? Voor mij niet, ik ben in mijn zomerse – of eigenlijk Spaanse – modus.

Afzien in de hitte

Sporten met dit soort weer is volgens mij erg afhankelijk van 1. de sport en 2. de sporter. Op de fiets is het soms lekkerder met zulk warm weer, je hebt rijwind die net wat koeling geeft en als je door het bos of langs een rivier rijdt is het nog best aardig te doen. Hardlopen en dan vooral zoals mijn training op de baan is net even anders. Je brandt daar weg.

Toen ik iets meer dan een week geleden met een vriendin ging rennen was het ook al flink warm. We deden een rustig loopje in het tempo waarin we normaal gesproken de warming-up zouden doen. Ze had gedurende het hele loopje een onwijs hoge hartslag die zelfs opliep tot 190! Zij heeft na die training alleen nog maar ‘s morgens vroeg gelopen. Haar lijf lust deze hitte niet, maar nu ze ‘s morgens traint in een iets betere temperatuur, gaat het haar heel goed af. Ze heeft het niet benauwd en heeft ook niet zo’n hoge hartslag. Voor haar is lopen in de hitte onnodig afzien en dan doordouwen en willen trainen zou averechts werken. Hardlopen in de ochtend is voor haar een goede oplossing.

Baantjes zwemmen en fietsen

Ik ben dol op dit weer en geniet al een paar dagen met volle teugen, maar ik gedraag me in de hitte wel erg Spaans. Zo sta ik vroeg op om aan het werk te kunnen, doe ik tijdens het warmste deel van de dag niet zo heel veel en ga ik in de namiddag weer wat actievere dingen doen. Ik eet laat, ga laat naar bed en slaap kort, maar doe wel een dutje halverwege de dag. Dat ritme heb ik opgepakt toen ik voor mijn vroegere modellenwerk in Spanje zat. Daar liep ik ‘s morgens castings en ging aan het einde van de middag naar de sportschool en ‘s avonds vond ik het lekker om even een stukje te fietsen.
Als het een normale Nederlandse zomer is, gedraag ik me half Spaans. Dan sta ik vroeg op om te werken, ga ‘s middags fietsen in de bossen en ga ‘s avonds weer verder met mijn werk.

Ik heb deze week helemaal niet gerend, maar wel gezwommen en gewandeld. Meerdere keren zelfs, maar hardlopen? Dat zag ik echt even niet zitten. Woensdag zou ik eigenlijk voor het eerst sinds mijn blessure weer gaan trainen op de baan, maar het was die dag zo heet dat het allemaal even anders liep. Op donderdag cancelde ik de hardloopgroep en lag met mijn loopsters in het zwembad: een uur lang banen trekken. Een stuk verfrissender dan rennen met je rode hoofd. En vandaag – op zondag – zou ik eigenlijk gaan fietsen met Astrid. Alleen kan zij niet de hele dag. Rond een uur of twaalf kan ze wel, maar dat laat ik even aan me voorbij gaan. Liever ga ik even zwemmen. Daarom gaan we vanavond rond een uur of zeven fietsen en lig ik vandaag overdag in het koele zwembad.

Dat ik deze week nog niet gelopen heb, is voor mij niet zo’n probleem. Dat pak ik volgende week wel weer op. Qua trainingsprikkel of opbouw en schema maakt een weekje rust ook niet zo heel veel uit. In de meeste gevallen kan je daar zelfs sterker van worden. Ik heb erg genoten van mijn stad en het zomerse leven. En als het weer een paar graden kouder is, ga ik weer lekker lopen. Ik zie nu al uit naar het rennen langs de IJssel terwijl de zon ondergaat en zo’n gouden gloed aan de wereld geeft. Of nog beter…. midden in de nacht, terwijl iedereen al in bed ligt.

Liefs Rose


Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.