Rose is bezig met een experiment. Ze ziet steeds meer sporters die het doen en die merken dat sporten met neusademhaling goed voor ze werkt. Omdat het haar veel te moeilijk lijkt, probeert ze uit of sporten met neusademhaling lukt.

Het is stil vanavond. We maken een lange avondwandeling van zeker een uur. Waar ik Astrid normaal gezien de oren van de kop klets over nieuwe plannen voor onze site, zeg ik vandaag geen woord. Ik bedenk me dat dat hele sporten met neusademhaling wel een beetje roet in het eten van gezellige kletstrainingen gooit. Ik weet eigenlijk niet of ik dat wel zo leuk vind, maar vandaag maakt het me even niet uit.

 

Niet fit dus

Ik ben ziek geworden. Het heerst. Iedereen is ziek, zwak en misselijk. Bij mij begon het met een beetje keelpijn en kriebel in mijn neus. Toen een beetje niezen, maar nog erger, mijn longen voelden slecht. Ik kreeg het stukje bij beetje meer benauwd. Inmiddels hoest ik en doen mijn longen pijn. Ik slaap al een week heel slecht doordat ik mezelf steeds wakker hoest. Niet fit dus. Dat terwijl ik eigenlijk wilde bloggen over hoe ik zo zalig loop met die neusademhaling.

 

Koude lucht op je longen

Nou ik zal je zeggen, niets loopt lekker nu. Astma en ziek, de combinatie is een slechte. Te weinig zuurstof voel je aan je hoofd dat pijn doet, je spieren die snel moe zijn en je ochtend waarop je brak wakker wordt. En sporten in de koude lucht maakt het erger. Bij elke ademteug maak je jezelf zieker. Die longen kunnen de koude lucht dan echt niet aan.

Daarom geen hardlopen dus, maar wel wandelen. En hoewel het wat ongezellig is voor Astrid waar ik dat wandelen mee doe – zo met mijn lippen stijf op elkaar – zet ik op deze manier mijn experiment met neusademhaling wel door.

 

Wandelen met neusademhaling

Normaal gezien als ik zo’n last van mijn longen heb, geeft wandelen al problemen. Ik ben dan kortademig en word snel duizelig. Nu niet. Okay, ik ben niet fit en ik voel me niet helemaal jofel. Maar verder ben ik wel okay. Ik kom veel verder dan normaal gezien en hoef ook niet zo te hoesten. Sterker nog. Als ik een hoestbui voel aankomen, werkt het om nog bewuster met die neusademhaling bezig te zijn. Die verandering van focus haalt de aandacht weg bij het hoesten denk ik.

Deze ademhaling bevalt me. Buitenadem zijn terwijl je door je neus ademt is denk ik niet mogelijk. Goed, ik haal wat vaker adem en mijn longen verwerken het even niet zo goed. Maar ik loop niet te hoesten en proesten tijdens mijn blokje om. Ik voel me minder een longpatiƫnt en zou dit iedereen aan willen raden. Ik zie uit naar de eerste keer hardlopen als ik weer beter ben.

Rose

Wil je meer lezen over neusademhaling tijdens het sporten? Lees dan mijn blog over hoe ik met hardlopen met neusademhaling begon. Of het blog van Kirsten over de clinic met Martijn Mensink

En vergeet ons niet te volgen op Instagram, youtube en Facebook voor meer updates, foto’s, trainingsfilmpjes en vlogs. En natuurlijk onze Stoere Vrouwen Sporten Facebookgroep waar we elkaar motiveren, inspireren en onze eigen updates delen.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.