Met warm weer in een lange broek sporten omdat je benen lelijk zijn? Of je kipfiletarmen verbergen in een shirt terwijl je liever een topje draagt? Wat geven we de jeugd dan mee? Dat je imperfecties niet mag tonen? En wie bepaalt dan wat de imperfecties zijn? Leine is er klaar mee, al dan niet verborgen schaamte voor je lijf zou niet moeten mogen.

Op welke leeftijd is het niet meer geaccepteerd om met blote buik te sporten. Op welk gewicht kun je beter geen korte broek meer aan. Wanneer zijn mouwloze topjes echt ‘not done’ meer…? Als ik het zo opschrijf lijkt het belachelijk dat er zo’n soort grens zou bestaan maar, geloof mij, deze is er wel.

Nee, het staat niet in de gedragsregels van de gym dat je vanaf 40 niet alleen een sportbh meer aan mag. Of in de statuten van de hardloopvereniging dat je met een bepaald gewicht beter die korte broek in de kast kan laten liggen. Ook is er geen gemeente die voorschrijft dat mensen geen mouwloze topjes meer aan mogen als ze losser in hun vel gaan zitten.

>>Barbara moet leren leven met lipoedeem

We limiteren onszelf

Toch weten we allemaal dat deze limieten er zijn. En het gekke is: dit doen we zelf. Vrouwen onderling. Of zelfs als vrouw naar jezelf, met de schaamte voor je lijf. Als er dan een keer iemand langskomt die daar lak aan heeft en gewoon in bootyshort gaat sporten, ondanks haar overgewicht. Of die vrouw van 50 die het warm heeft en gewoon lekker in sporttop haar workout doet, inclusief buikje en striae, dan staat de modepolitie klaar met een mening. En die is niet mals.

Ik heb het al zo vaak gehoord. Opmerkingen die half grappig geplaatst worden. “Er zijn dingen die je beter niet kunt doen.” Ïedereen moet weten wat hij doet als ik er maar niet naar hoef te kijken.” “Op die leeftijd is dat gewoon not done meer, je wilt ook geen hotter than your daughter taferelen.”

>>Leontien van Moorsel: “Ik voel me goed van binnen, dát is wat sport brengt”

Doen waar je je prettig bij voelt

Ondanks dat je dat gemakkelijk weg kunt zetten als een grapje of ook maar gewoon een mening, uiteindelijk beïnvloedt het wel hoe we ons kleden tijdens het sporten. Want het is gloeiend heet buiten, maar ik trek toch maar die lange legging aan. Daar voel ik me prettiger bij. Waarna iedereen instemmend knikt, want ja je moet vooral doen waar je je prettig bij voelt. Toch?

Maar is die keuze wel een echt vrije keuze. Weegt het feit dat je cellulitis hebt op je bovenbenen mee in die beslissing. Voel je je ongemakkelijk omdat een ander daar een mening over zou kunnen hebben of omdat je die benen al zo lang verstopt dat je het gewoonweg niet meer gewend bent om ze te laten zien.

Mijn drie lieve dochters zien veel blote benen (en buiken en armen) deze zomer. Ze zijn bijna allemaal jong, slank en strak in het vel, die benen. Geen doorsnee van de bevolking. Ik wil graag dat ze ook eens buiken met striae zien. En benen met cellulitis, armen met flabbertjes eraan.

>>Wist jij dat ouder worden deze positieve effecten op je sport heeft?

Kinderen zonder schaamte voor hun lijf

Zodat ze weten als ze later groot zijn, dat dat ook oké is. Dat we allemaal wel putjes hebben en strepen en velletjes die wat losser zitten. En dat je ècht kunt aantrekken wat je wilt. Je bepaalde delen niet hoeft te verstoppen. En dat je geen mening hoeft te hebben over het lijf van een ander. Het is gewoon wat het is.

Dus ik roep alle Stoere Vrouwen die sporten (en ook als ze niet sporten) op om met de spreekwoordelijke billen bloot te gaan! Deze zomer wil ik blote benen, billen en buiken zien. In alle kleuren en maten. Want iets wordt pas echt normaal als je het overal om je heen ziet.

Liefs,
Leine

Sporten met obesitas

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.