Artikel 31: elk kind heeft recht op ontspanning en om deel te nemen aan sportieve, culturele en artistieke activiteiten.

Klinkt logisch niet? Zo voor de hand liggend dat het zelfs is opgenomen in het Kinderrechtenverdrag, en dit al in 1989. Maar in de praktijk is het minder vanzelfsprekend dan je misschien denkt. Studie na studie toont namelijk aan dat kinderen uit arme gezinnen minder mogelijkheden hebben tot maatschappelijke deelname, waaronder sportdeelname, en daardoor ook minder kansen hebben om hun – sportieve – talenten te ontwikkelen. In 2012 leefde in Nederland ruim 11 procent van de kinderen in een gezin waarin onvoldoende geld is om aan sportieve of culturele activiteiten deel te nemen. En vooral meisjes krijgen hierdoor minder kansen om te sporten. Dat vind ik, anno 2017, in goed ontwikkelde landen als België en Nederland, te gek voor woorden.

Ik weet dat ik jullie, als fans van ‘Stoere Vrouwen Sporten’, niet moet overtuigen van het belang van sport. Recent werden de voordelen van actief zijn in een sportvereniging nog maar eens aangetoond. Los van wat een heerlijk gevoel het ons allemaal bezorgt, biedt actief zijn in een sportvereniging de kinderen de kans om een sterkere sociale identiteit te ontwikkelen. Ze maken deel uit van een groter geheel – wat de integratie bevordert – en krijgen ook later door het opbouwen van een sociaal netwerk meer kansen in het leven. Dat wens je toch iedereen toe?

Gemakkelijke oplossingen zijn er niet. Maar er bestaan wel al prachtige initiatieven, en dagelijks ontstaan er nieuwe plannen om gelijkheid op het gebied van sport na te streven. Deze blog is dus zeker niet alleen maar kommer en kwel! Het is wel een iets serieuzere blog. Die mogelijks wat afwijkt van de opdracht om mijn mening te geven over vrouwen en sport. Maar meisjes zijn toch ook kleine vrouwen?

Wie weet krijgen enkele van jullie door het lezen van deze blog wel een pracht ingeving! Als Brede School Coördinator – deze zal je moeten googelen – in één van de meest kansarme wijken van België, heb ik het voorrecht dagelijks te werken aan de toeleiding van kinderen naar sport- en jeugdverenigingen. En mag ik mee pracht ingevingen ondersteunen.

Bij deze dus een blog over ‘iets wat ik vind’. Volgende keer terug luchtiger, beloofd.

Lees hier de eerste bijdrage van Anna en vergeet niet te reageren op haar blog. Het is een bijdrage voor onze schrijfwedstrijd en jouw mening telt voor ons. Dus plaats je reactie hieronder of op onze Facebookpagina. Dan nemen we het mee in ons jury oordeel.

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.