Zomer 2015. Mijn vriend en ik wilden bewuster eten en meer sporten. Ik sportte al veel en lette op mijn voeding, maar ik ‘deed maar wat’. Tijd om het samen gezonder aan te pakken, inclusief personal trainer. Maar hoe gezond waren we toen eigenlijk bezig?*

Macro’s bijhouden, 3x p/w de sportschool in en af en toe een cheatday. En het werkte! De centimeters vlogen er van af. We stonden versteld. Ja, we moesten er een en ander voor laten, maar we steunden elkaar als het nodig was. Na een paar maanden probeerden we het zelf, zonder begeleiding, vol te houden. We namen ons iets meer vrijheid, (we zijn nu eenmaal Limburgse Bourgondiërs), maar waren ons veel meer bewust van wat we aten en hoe we effectief konden trainen. Op dat moment kon ik het iedereen aanraden. Dé manier om je gezond en fit te voelen: minder eten en meer bewegen. Niets nieuws onder de zon, maar zodra je het zelf ervaart, weet je dat het werkt. Het is ons écht gelukt een gezonde levensstijl eigen te maken. Maar dat ging natuurlijk niet zonder slag of stoot.

 

Help, mijn eiwitten!

De aanpak in een notendop. 1) Bewust inkopen en koken. Uren hebben we voor de schappen gestaan, zoeken naar de beste producten. Met schrik lazen we de etiketten. Al die light producten zijn zo light nog niet. De vetten worden vervangen door koolhydraten, of andersom. Zucht, wat een keuze. 2) Het schema invullen. Elke dag braaf ons schema invullen. Veel afwegen. En aan het einde van de dag nog niet genoeg eiwitten, ondanks de kilo’s kaas, kip en kwark. Ik stond om 22.00 uur nog een ei of scampi’s te bakken om maar voldoende eiwitten binnen te krijgen… 3) Cheatday. Een keer per week mochten we cheaten, anders was het niet vol te houden. Klopt! Pakken wat je pakken kon, want het mocht. Mijn maag helemaal van slag en de volgende dag een enorm schuldgevoel. We konden niet altijd genieten van feestjes en onze omgeving trok meermaals de wenkbrauwen op als we weer op de gezonde toer waren. Niet tof.

 

Gezond met mate

En nu? We hadden ons doel bereikt. Minder gewicht, meer spiermassa en bewuster eten. Hoe gaan we nu verder? Zo streng voor onszelf zijn, wilden we niet de rest van ons leven moeten volhouden. We moesten een manier vinden die bij ons paste. En dat is gelukt: gezond met mate. En er van genieten. We waren nooit zo ver gekomen, zonder de hulp en steun van onze personal trainer. Een aanrader voor iedereen. Maar, doe het met mate. Hou het leuk en doe wat bij je past. Dan hou je het vol en wordt het onderdeel van je levensstijl. Geef niet alles op, maar ga op zoek naar hoe lekker gezond kan zijn. Het is een enorme en vooral leuke uitdaging om van een ongezond recept iets gezonds én lekkers te maken. Tips nodig? Let me know!

* Just so you know. Dit verhaal is volledig gebaseerd op persoonlijke ervaringen en in geen geval wetenschappelijk onderbouwd of bewezen.,,

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.