Als je meisjes op voetbal gaan, kom je opeens van de één op de andere dag in een geheel andere wereld terecht. Van een schattig tennisrokje, naar een nogal modelloze voetbalbroek. De enige keer dat ik op een voetbalveld was geweest, was met het schoolvoetbaltoernooi van de lagere school. In de prehistorie dus.

Maar het viel mee. Eigenlijk was het onwijs leuk. Met een kop koffie en andere ouders of bekenden aan de kant, in het zonnetje, was geen straf. Er hing een goede sfeer. En die meiden konden nog trappen ook.

Vorige week gingen we met het meisjesteam naar het Nederlands Vrouwenelftal. Oftewel: de Oranje Leeuwinnen. De vrouwen hadden een oefenduel tegen IJsland.

Het eerste kwartier vond ik lastig. Waren dit werkelijk vrouwen? Ze kopten, ze schopten, ze beukten, maakten slidings. Dit gebeurt natuurlijk bij het dames hockeyteam ook, maar die zien er zoveel eleganter uit in hun mooie tenue.

Ik merkte dat ik een knop om moest zetten. Maar langzaam kwam er bewondering voor hen. Wat waren die dames goed op elkaar ingespeeld. Wat een kracht hadden ze. Wat een lef. En toen ze met 4-0 wonnen was het een compleet feest in de Vijverberg.

In een euforische stemming kwamen we thuis en schakelden meteen de televisie aan om de samenvatting te kijken. Maar niks van dat. Geen vermelding in het sportjournaal, geen opmerking op Teletekst en op Nu.nl werd er al helemaal niets over gerept.

Vol verbazing.

Waarom staat Nederland op de kop als de mannen een oefenduel verliezen en wordt er helemaal niets vermeld als de Oranje Leeuwinnen een vergelijkbare wedstrijd dik wint?? Was er laatst niet op het journaal dat het vrouwenvoetbal in opkomst was? Nou…doe er dan wat aan! Laat het een normaal fenomeen worden.

Ik begrijp dat mannen voetbal meer aandacht krijgt omdat die aandacht er ook voor is. Maar als je nooit het vrouwenvoetbal onder de aandacht brengt, komt het er ook nooit. En niet alleen bij voetbal merk je dat de vrouwen ondergewaardeerd zijn in het nationale sportverslag. Ook bijvoorbeeld de vrouwelijke wielrenners zijn bezig met een inhaalslag om mee te mogen koersen.

Terug naar het voetbal. Ik geef toe dat het een omschakeling is om naar te kijken maar ik daag een ieder uit om het aan te gaan. Laten we deze zomer eens het EK vrouwenvoetbal gaan volgen.

Lees hier de eerste bijdrage van Herlinda

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.