Een vriendinnetje van me is enorm goed met haar gezondheid bezig. Ze is nu zo’n 20 kg afgevallen en wil nog zo’n 15 kg kwijt. Dit vriendinnetje – laten we haar Suus noemen – is enkele maandjes terug begonnen met hardlopen.

In al die jaren van overgewicht had ze namelijk een droom. Suus wilde 5 km aan één stuk kunnen hardlopen. En zo startte ze met drie keer per week trainen. Suus genoot. Stapje voor stapje werd ze sterker. Na iedere training voelde ze zich superstoer. En tóch is ze inmiddels ook weer gestopt. De reden?

 

Body Shaming

De eerste keer dat het gebeurde was in haar 3e trainingsweek. Ze rende langs een groepje jongens. En één daarvan vond het nodig om een opmerking te maken.

Het zou verboden moeten worden dat dikke vrouwen gaan hardlopen met die blubberbillen.

Zijn vrienden lachten keihard. Suus’ wangen kleurden vuurrood.  Ze voelde al die spottende blikken naar haar “blubberbillen” kijken. Ze wilde het liefst verdwijnen.

Haar volgende training begon ze onzeker. Ineens voelde Suus tijdens het hardlopen haar billen blubberen. Het leek alsof iedereen naar haar keek. Ze dacht te weten wat iedereen over haar dacht. Eigenlijk was ze alleen nog maar bezig met de mensen om haar heen. Dan passeert een auto haar toeterend. Ze zag het raam naar beneden gaan en hoorde één van de mannen roepen:

Hé vetzak, het ziet er niet uit!

Suus kon wel door de grond zakken. Ze maakte haar rondje niet af en liep met tranen in haar ogen naar huis.

 

Stoere Vrouwen Stoppen Body Shaming

Sportende meiskes en vrouwen, luister goed. Sport omdat het goed voor je is. Je bent geen minder mens omdat je dun of vol bent. Als jij wilt sporten, maakt het niet uit of je maat 36 of maat 46 hebt. Je kunt stralen en shinen precies zoals je bent. Jouw sportieve ambities en dromen zijn van jou en van niemand anders. Laat je niet gek maken door een stel droeftoeters die zo nodig iets van jou of jouw lijf moeten vinden. Dus doe wat je wilt. Wees wie je bent. Dun zijn is okay. Niet dun zijn is okay. Rondingen hebben is okay. Geen rondingen hebben is okay. Body shaming is niet okay.

Laat je stem horen met de hashtag #svsbs en deel hoe jij hiermee omgaat!

Lees hier de eerste bijdrage van Ingrid en vergeet niet te reageren op haar blog. Het is een bijdrage voor onze schrijfwedstrijd en jouw mening telt voor ons. Dus plaats je reactie hieronder of op onze Facebookpagina. Dan nemen we het mee in ons jury oordeel.

Strong is Beautiful ketting

2 Comments
  1. Ik vind inderdaad dat iedereen lekker moet kunnen sporten. Wel vraag ik me af of, als je wat dikker bent, hard lopen wel zo goed is voor je onder rug, knieën, enkels etc. Misschien beter om eerst een andere sport te kiezen waarbij deze minder belast worden.

  2. Bodyshaming is zeker niet oké. Maar moet je je door een paar pathetische meneertjes laten beïnvloeden? Nee. Wees sterk, haal je schouders op en ga door om je doelen te bereiken.
    Als je stopt met lopen en je binnen gaat verstoppen krijgen deze mannetjes hun ‘zin’. Laat zien dat ze deze invloed niet hebben op jou, keep on running!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.