hardloopvrouw

Ik sta aan de kant van het parcours, wachtend op mijn zus die straks voorbij komt hollen in haar eerste tien km loop. Vol trots vormen zich aanmoedigingskreten in mijn hoofd, terwijl ik de horde lopers doorzoek. Met mijn blik op met name de vrouwelijke lopers valt mij ineens iets op, namelijk: hun borsten.

Niet zo netjes misschien, maar mijn verbazing wint het. Verbazing over de beweeglijkheid van die borsten. Ik zie werkelijk van alles voorbij komen. Op en neer schuddende exemplaren, heen en weer wiegende, van links naar rechts deinende, zwierende en zwaaiende. Een plaatsvervangend ‘au!’ gevoel, maakt zich meester van me. Ik sla mijn armen beschermend over elkaar, voor mijn borsten.

Ik concludeer dat zéker niet alle vrouwen een goede sportbeha dragen. Om precies te zijn vierenveertig procent, lees ik later op internet. Nou moet ik zeggen dat ik een bh kopen überhaupt geen feestje vind. Het gedoe van je omkleden in zo’n klein hokje. De verkoopster die goed bedoeld maar ongevraagd het gordijn vroegtijdig open rukt om even mee te kijken. De teleurstelling dat de lelijkste bh toch wel het beste zit.

Dat alles, maakt dat ik achteraf altijd zin heb in chocola om te vieren dat ik het weer doorstaan heb. Bij de aanschaf van een sportbh komt daar nog een ongemakkelijke dimensie bovenop. Zo vroeg de verkoopster die mij adviseerde over een nieuw exemplaar: “Kun je nu bijna niet meer ademhalen?” Mijn antwoord is stilzwijgend en nee knikkend. “Nou, dan zit ie hartstikke goed joh” was haar opgewekte antwoord.

Als ik dan een paar keer op en neer sprong, was dat tevens het bewijs. Het klink misschien belachelijk, maar inderdaad zeg. Mijn borsten zitten stevig (en ietwat puntig) verpakt in een foeilelijke maar zeer degelijke sportbh. Het ding doet zijn naam ‘bustehouder’ eer aan, zo voel ik.

De vrouwenborst schijnt door het gebruik van een goede sportbh zo’n 74% minder te bewegen en daar heb je als sportende vrouw écht heel veel baat bij. Zowel met een kleine als met een grotere cupmaat. Het zit veel fijner, zo zonder harde beugels en voorkomt dat je borsten op den duur richting je knieën gaan hangen.

Dus dames: koop zo’n degelijk ding. Het is minstens zo belangrijk als goede hardloopschoenen. Sterker nog; ik pleit voor het opnemen van de sportbh in Maslows behoefte piramide voor de sportende vrouw.

“Bind die borsten vast en snoer ze in, ren die race en win, win, win!” klinkt de yel in m’n hoofd. Maar pfff, gelukkig komt er een betere en vooral normalere aanmoedigingskreet uit mijn mond, wanneer mijn stoere zus op een holletje voorbij zoeft.

Lees hier de eerste bijdrage van Marieke

1 Comment
  1. Mag ik hierbij opmerken dat een normale beugel bh waarbij de bh-bandjes simpel zijn afgeknipt en dáároverheen (dát is dé truuk!!) een vrij simpele doch leuk uitziende sportbh van zeg; de H&M de klus ook volledig wordt geklaart!
    Ik doe dit al jaren tot grote vreugde van mijn borsten cup D Welke nu meerennen ipv een tel later buiten koers te hopsen om een halve tel later weer ruw mee getrokken te worden naar de volgende pas.
    Goedkoop en doeltreffend dus!! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.