klimvrouw

Vrouwen zijn steeds meer gaan sporten. De afgelopen jaren ziet het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) een stijging in het aantal vrouwelijke sporters. Met name wielrennen, hardlopen en fitness worden steeds populairder. De aerobics-tijden met Jane Fonda zijn nog niet voorbij (de hype met neongekleurde beenwarmers gelukkig wel) want ook groepslessen vinden gretig aftrek. Maar… waarom kleeft er aan sporten vaak zo’n rotgevoel?

Ik voel me regelmatig schuldig als ik niet met mijn vrienden afspreek omdat ik liever een avond ga bootcampen. Of dat ik later op een verjaardag kom omdat het zulk mooi weer is, dat ik nog even een rondje wil fietsen. Tegelijkertijd merk ik ook dat ik me juist schuldig voel als ik niet ga. Omdat ik geen zin heb, een moe lijf, of omdat ik liever wil Netflixen. En daarin ben ik niet alleen.

Meer vrouwen voelen zich vaak schuldig en tekortschieten; als vriendin, moeder, partner, zus, sporter. Veel vrouwen ervaren het sporten als iets wat ook nog moet – omdat het slap is om niet te gaan, teken van luiheid, of oneerlijk tegenover je partner die al heeft gekookt en nu óók nog jouw sportwas staat te doen.

En dat, lieve sportvrouw, is zo jammer. Sporten is iets wat je doet voor jou, en jij moet niets. Sterker nog; je mag best trots zijn op jezelf omdat je tijd maakt om te doen waar je plezier in hebt.

Uit onderzoek weten we dat sporten helpt tegen depressie en stress en dat het zelfvertrouwen en autonomie versterkt. Voor mij is De Sportende Vrouw iemand die kan genieten van sporten en het niet erg vindt om er iets anders voor te laten, zoals een etentje met vriendinnen.

De Sportende Vrouw sport voor zichzelf – niet voor de #fitgirl op Instagram. Sporten omdat jíj dat wil, omdat het goed is voor jou. De Sportende Vrouw is stoer omdat ze zich na een lange dag thuis of op het werk inschrijft voor een les Bodypump, omdat ze voor dag en dauw de hardloopschoenen aantrekt, en omdat ze zich niet tegen laat houden door regen, wind, menstruatie of een hardnekkige snotneus.

En als je een keer over, is dat niet erg. Dat betekent niet dat je tekortschiet. Ook De Sportende Vrouw mag haar dag niet hebben. Of week, maand, zelfs haar seizoen. Het kan best dat je je hardloopschoenen een halfjaar niet aanraakt, nou en? Als je ergens anders maar plezier uit haalt. Waarvoor trotseer jij vermoeidheid, weer en wind, een volle agenda? Wat geeft jou energie en levenslust, en vooral; waar heb jij op dit moment behoefte aan?

Misschien is dat vandaag niet om te zwemmen maar om thuis een yogales te doen via Youtube. Of misschien maak je liever een avondwandeling, of is het vandaag de dag dat je zes afleveringen Riverdale kijkt op Netflix. Maar misschien ook niet.

Ik heb bewondering voor jou, sportvrouw. Voor ons.

Lees hier de eerste bijdrage van Marleen

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.