triathlonvrouw

Er zijn vrouwen, welke momenteel een ideaal blijken te zijn. Ik bedoel bloedmooie ‘#instagirls’s’. Zij lijken fanatiek, hebben ronde billen zonder het kleinste teken van cellulitis en hebben een platte, gedefinieerd buik. Wat zij ook doen, of zij nu hardlopen of zwemmen, hun make-up zit perfect, hun kleding zit perfect en zweetdruppels of een rode hoofd zal je niet zien.

Daar zit ik dan en vraag mij af, wat moet ik nu eigenlijk doen om het perfecte lichaam te hebben? Wat is perfect?

Tijdens mijn opleiding, stage en vrije tijd zie ik veel verschillende lichamen zonder kleding. Ik zie magere lijven, obese lijven, strakke lijven, zachte lijven, grote lijven, kleine lijven… er zijn zo veel verschillende lijven. Deze lijven horen bij oude mensen, jonge mensen, zieke mensen, gezonde mensen, topsporters of niet sporters. Ja, je kan al die combinaties bij elkaar matchen. Geen specifieke lijf hoort bij een specifieke persoon. Dit maakt dus al duidelijk dat er niet alleen maar twee verschillende lichamen bestaan, niet gewoon dik of dun, of gewoon gezond of ongezond. Je kan over geen van deze lichamen oordelen zonder alles te weten over deze persoon.

Ik studeer in het tweede jaar fysiotherapie en ontmoet mensen die op verschillende lichamelijke of mentale niveaus functioneren. Vroeger zag ik mij zelf als fit, en iedereen die langzamer fietste dan ik was dat niet. Punt. Deze menig heb ik snel moeten revideren. Iemand die op een ander niveau dat ik functioneert zal misschien al uitgeput zijn als hij uit een stoel opstaat en een aantal stappen doet. En deze persoon zal even goed als ik een trainingseffect kunnen hebben.

Dan is er nog de uitspraak dat fysiotherapie studenten vaak fitter en gezonder zijn dan andere studenten. Mogelijk, want wij weten veel over gezond leven en bewegen. Maar wij hebben echt niet zo een lichaam als die dames van Instagram. Wij hebben allemaal verschillende lijven, van zacht tot gespierd, en wij zijn allemaal verschillend. Iedereen van ons van ons beoefend fanatiek zijn eigen sport. Ik zou geen verschil tussen ons en andere studenten kunnen benoemen als wij in een groep staan. Iedereen is unieke.

Hieraan moet ik denken als ik mijn platte billen inclusieve kleine cellulitis, verschillend sterk ontwikkelde biceps of soms opgeblazen buik in de spiegel bekijk. Hoe weet je dat die dames van Instagram echt zo fanatiek en gezond zijn als zij claimen? Alleen omdat ik niet zo eruit zie als zij betekend dit niet dat ik niet fanatiek ben, niet fit ben of niet gezond leef.

Lees hier de eerste bijdrage van Sarah en vergeet niet te reageren op haar blog. Het is een bijdrage voor onze schrijfwedstrijd en jouw mening telt voor ons. Dus plaats je reactie hieronder of op onze Facebookpagina. Dan nemen we het mee in ons jury oordeel.

Beginnen met stand up paddle workshop Utrecht 3 juni 2017

1 Comment
  1. Lieve Sarah, ik ken je natuurlijk al veel langer en bij deze wil ik even kwijt dat ik je een onwijze topper vind. Je doofheid, de Nederlandse taal niks staat je in de weg! Je bent een doorzetter ik heb zo onwijs veel respect voor je!!! Liefs Jeannette v B
    Ps leuk je blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.