Steeds meer vrouwen weten de racefiets te vinden. Dat was wel wat anders toen ik jonger was. Ik was 7 toen ik mijn eerste racefiets kreeg. Ik schaatste in de winter en daar hoort in de zomer een fiets bij.

Veel van mijn schaatsvriendinnetjes fietsten ook met hun ouders. Ik ben ook wel eens met de groep mee geweest maar na een zware valpartij durfde ik niet meer. De zondagmorgenritjes met mijn vader groeiden toen ik ouder werd uit naar wielerritjes met mijn beste vriendin. Veel andere vrouwen kwam je niet tegen op een racefiets.

Gelukkig zag je steeds meer vrouwen die aangestoken werden door hun vriend en ook gingen fietsen. Na de vrouwen met man begon je langzaam maar zeker vrouwengroepen op een fiets tegen te komen. Tijdens evenementen zie je ook een explosieve groei vrouwen. De eens zo door mannen gedomineerde wielerwereld werd een klein beetje minder macho en begon gelukkig ook te beseffen dat vrouwen soms andere faciliteiten nodig hebben.

Nu is er een evenement dat enorm zijn best aan het doen is voor vrouwen. De Roubaix Challenge, een van de weinige tochten met “women only” toiletten. Ja ik heb zelfs mannen in de rij zien staan voor het enige mannentoilet, terwijl wij vrouwen konden doorlopen. Dit laatste komt helaas ook omdat er niet zo heel veel vrouwen mee doen. Stuiteren over de kasseien, de heroïsche stroken van Parijs Roubaix lijken voor vrouwen nog een stap te ver.

Jammer vind ik dat, want het afzien over de stroken, de mannen voorbij knallen, het finishen in de velodrome is zo mooi en geeft zoveel voldoening. Zie het als een soort van obstacle run, maar dan op de fiets. Elke strook is anders en heeft zijn eigen uitdaging. Na elke strook ligt er gelukkig weer een stuk asfalt waar je kan bijkomen, totdat de volgende strook weer aanbreekt.

Zie ik jou volgend jaar ook trots op de velodrome van Roubaix? Trots op dat je het bos van Wallers of de Carrefour de l’Arbre verslagen hebt? Trots op een overwinning op jezelf en dat je dit toch maar even gedaan hebt? Of gewoon trots omdat je lekker gefietst en genoten hebt van het Noord Franse landschap?

Fietsarmbandje mintgroen met fietsbedel

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.