Oef, welke sportbroek trek ik aan? Met of zonder zeem? Shirt met of zonder mouwen? Hoe pittig gaat het worden? Ik stop mijn handdoek, bidon en banaan in mijn tas, doe er nog een droge trui voor na afloop bij en hoop van harte dat ik niets vergeten ben. Het is wel een gedoe zeg, als ik ga hardlopen heb ik dat helemaal niet, dan lijkt alles zo simpel. Maar nu niet, ik ga me op onbekend sportterrein begeven en wil natuurlijk niet als een jandoedel overkomen. Ik merk dat ik toch een beetje zenuwachtig ben.

“Plezier was het toch? Blijven lachen, just have fun! Adem in, adem uit… Kom op Fioon je gaat gewoon ontspannen een lesje spinning volgen bij BewegenBijBuitenhuis.” spreek ik mezelf toe. Even later stap ik op de fiets en oefen ik alvast het pedaalwerk. Schakelen kan ik op mijn eigen stadsfiets niet uitproberen gezien het een fiets zonder versnellingen is. Dat zal daar dan wel aan de orde komen. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Bij binnenkomst word ik hartelijk welkom geheten door Bram, Jonneke en Norman. Zij gaan me er vandaag doorheen loodsen en ik zal dat hard nodig hebben, want in topvorm ben ik zeker niet. Jonneke legt de diversiteit aan handposities en fietsstanden uit. Norman meet alles bij me op en zorgt dat mijn spinningfiets op mijn lichaam is ingesteld. Prima service hier! Bram knipoogt naar me me, hij heeft duidelijk vertrouwen in me. En ik inmiddels ook, het komt wel goed met mij deze avond. Nog een kwartier voor de start. Ik fiets me alvast wat warm en neem ondertussen de ruimte in me op. Niet zo’n grote blitse ruimte, maar heerlijk compact en huiselijk. En een warm welkom…een heel warm welkom. Ja, dit is een fijne plek.
Ik begin het al warm te krijgen en de les is nog niet eens begonnen. Terwijl ik door ga en rustig inrijd, druppelen de andere bikers ook binnen waaronder Valerie. Ze lacht en komt naar me toe. “Hé, doe je ook mee vandaag?” vraagt ze terwijl ze op haar fiets gaat zitten.

De les begint, het volume van de muziek omhoog en de benen komen in beweging. Al gauw merk ik het: dit is wel wat anders dan buiten fietsen. Ik kijk goed voor me uit en doe precies wat me wordt verteld. Ik neem een flinke slok van mijn bidon en dep ik mezelf droog met de handdoek. Het zweet gutst van mijn lijf en het echte werk moet nog beginnen.
“Hé Fiona, 2 handen aan het stuur!” klinkt het ineens, ik schrik me een hoedje. Vijf vrolijke gezichten kijken tegelijkertijd mijn kant op. “Als je drinkt moet je wel 1 hand aan het stuur houden, anders val je om!” leggen ze me uit. Ik pak geschrokken het stuur weer vast. Dat spinning kent echt zeer belangrijke veiligheidsregels blijkt. Oef…

Ik zwoeg door. Bram kijkt nog even achterom en geeft me een duim. Ik volg de maat van de muziek om mijn ritme te vinden. En zie dat de meiden voor me nog lang niet moe zijn. Hun haren zwiepen mee en hier en daar wordt er zelfs meegezongen. Ik neem nog een slok om me heen staat iedereen driftig op de pedalen te trappen, vol energie. Voor mij is deze ‘bergbeklimming’ iets te heftig en ik haak dan even af. Bram heeft het in de gaten en gebaart me om nog even vol te houden “Kom op!”. Ik herpak mezelf en ga nog even mee in de laatste beklimming. Een zware beproeving. Dan zit het erop. We mogen uitfietsen.

Na ruim een uur op de spinningbike is de hele bidon met water leeg en ben ik compleet bezweet en zit ik vooral vol met hernieuwde energie! Gaaaaaaaaaafffff! Dit smaakt naar meer!
Maar ook ben ik een beetje stil en onder de indruk van de warme groep waarin ik mijn eerste spinningles meemaakte. Ik was op bezoek bij BewegenBijBuitenhuis, dat is een plek waar mensen met een beperking kunnen sporten, want zij hebben door hun beperking soms geen toegang tot normale fitnesscentra. Een schitterend initiatief vind ik. Spinning kent helemaal geen beperkingen heb ik gezien vanavond. Wie er ook op die bike plaatsneemt, het kan. Het is dan wel aangepast sporten, maar daar merk je niets van.

Dankjewel dat ik mee mocht doen!

Liefs Fiona

blog fiona

 

 

 

 

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.