sportvrouw van veertig plus staat voor muur met graffiti

Ik had net toch zo’n leuke ontmoeting. Terwijl ik de hond aan het uitlaten was, hoorde ik mijn naam. Ik keek op en zag een vriendin die ik heb leren kennen toen ik haar hardlooptraining gaf. De laatste jaren heb ik haar weinig gezien, omdat ze twee keer achter elkaar te kampen had met een burn-out.

Na een knuffel raakten we met elkaar in gesprek. Over de vaste dingen: je leven, liefde en vrije tijd. Dat bracht ons bij het onderwerp sport. Waar ze nog steeds lekker mee bezig is, maar wat ze wel op een andere manier beoefent. Niet meer zo fanatiek. Dat is niet goed voor haar, had ze gemerkt.

>>Een burn out na je 40e? Misschien is het de overgang!

 

Anders sporten dan voorheen

Je moet weten dat we voorheen allebei enorm sportief waren en in een hoog tempo konden lopen. Wat dat betreft waren we wel aan elkaar gewaagd. Maar zonder dat we het wisten hadden we de afgelopen jaren een soortgelijke ontwikkeling meegemaakt. Net als zij ben ik ook een stuk minder fanatiek. Ik krijg er last van als ik meer van mezelf vraag. Dat lukt me niet meer zo goed als vroeger. Dat merk ik dan niet alleen in mijn sport, maar ook daarbuiten. Ik lijk beter af te zijn als ik net een beetje rustiger doe en nog beter gaat het als ik niet sport om een doel te behalen, maar gewoon… om lekker te bewegen.

>>Word je dikker na je 40e? Kijk eens eerlijk naar hoeveel je beweegt

 

Energie na je veertigste

Ik vertelde mijn vriendin dat ik merk dat mijn energiehuishouding en daarmee mijn belastbaarheid veranderd is. Dat ik fysiek en mentaal andere behoeftes lijk te hebben en dat ik mezelf de vrijheid gun mijn sport en leven daar naar te vormen. In de praktijk houdt dat in dat ik tegenwoordig een dag minder werk en anders sport. Nog steeds doe ik al mijn sporten, maar vooral als ik er zin in heb en wat minder met een schema. Als onderhoud doe ik aan krachttraining, dat zorgt ervoor dat mijn lijf sterk blijft. En voor mijn plezier stap ik op de fiets, ga ik zwemmen, suppen en zo nu en dan wat hardlopen.

 

Eerlijk over veranderingen van een 40 plus vrouw

Wij zullen niet de enige vrouwen zijn die zo’n verandering waarnemen in hun leven. Maar niet elke vrouw durft er open over te zijn. Als je praat over je lichaam dat verandert of het hebben van minder energie, hoor je al snel grappen over de overgang of het zwakke geslacht. Maar een echt inhoudelijk gesprek over de fase waar we in zitten, komt maar weinig voor.

Zonde, want juist die openheid en herkenning onderling kan vrouwen van veertig plus helpen. Het kan ons gezonder houden in een periode met een lichaam dat niet meer hetzelfde is als voorheen. Als je begrijpt wat er in je lijf gebeurt, kan je er veel beter naar handelen. Dan besef je dat de fase die ergens rond je veertigste al begint, echt wat doet met je en dat het zoveel verder gaat dan een taille die verandert of je huid die minder jong oogt.

>>Minder last van de overgang door sport

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SVS MAGAZINE (@stoerevrouwensporten) on

Niet meer alles tegelijk doen

Ik heb ooit een keer gelezen dat vrouwen vanaf een zekere leeftijd – lees vrouwen van veertig plus – minder goed worden in dat typisch vrouwelijke alles tegelijk kunnen doen. Dat vrouwen ineens, na jaren lang in hun werk, als sporter, partner en liefhebbende moeder met gemak alle ballen met een glimlach hoog houden, uitroepen dat ‘het nu allemaal wel genoeg is!’

In dat boek las ik dat die verandering bij vrouwen van veertig plus plaatsvindt omdat we minder gevoelig worden voor het hormoon oxytocine. En dat komt dan weer doordat de balans in onze vrouwelijke hormonen langzaam aan het veranderen is. Oxytocine is het hormoon dat beter bekend staat als het knuffel- of liefdeshormoon. Zowel mannen als vrouwen hebben het. Bij vrouwen is er een piek na de geboorte van hun kind. En als ze borstvoeding geven nog meer.

>> Beter herstel door het knuffelhormoon

 

Oxytocine en de overgang

Oxytocine is veel meer dan een liefdeshormoon alleen. Het is het stofje in ons lijf dat het systeem aanstuurt wat tegenover onze vecht en vlucht reactie staat. Hebben we meer oxytocine in ons lijf, dan reageren we veel minder vanuit het primaire vechten en vluchten. We zijn beter in staat situaties aan te kunnen en ervaren een soort blije balans.

Mannen zijn minder gevoelig voor de effecten van oxytocine dan vrouwen. Het schijnt dat daar het verschil ligt tussen onze geslachten en het vermogen meerdere dingen tegelijk te kunnen doen. Dit is belangrijk, want het verklaart waarom zoveel vrouwen na hun veertigste in de knoop raken met hun energie en belastbaarheid. Oxytocine werkt perfect samen met onze vrouwelijke hormonen. Vanaf ongeveer ons 38e levensjaar beginnen die hormonen langzaam te veranderen. De verhoudingen worden anders en dit zet door tot we echt in de overgang zitten. Omdat de hormoonbalans van onze vrouwelijke hormonen verandert – en we hormonaal iets meer op de man gaan lijken – beïnvloedt dat de samenwerking met oxytocine. We worden minder goed in het hoog houden van alle ballen.

Als ik met die kennis naar mezelf kijk, snap ik wel dat ik anders sport tegenwoordig. En ook is het nu logisch dat ik net wat sneller moe ben dan voorheen. Door mijn dagelijks leven daar een beetje op aan te passen, blijf ik de leuke vrouw die ik ben. Maar dan wel zonder dat ik mezelf tekort doe.

 

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Elke blogger en website is je verplicht dit te vertellen: koop je iets via de linkjes op onze site, dan krijgen wij daarvoor vaak een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor linkjes naar Futurumshop, Decathlon en Wiggle. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & KamillefonQCoolBlue en Holland & Barrett. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.