Vieze luiers, slapeloze nachten, voeding geven… een baby vraagt veel van je. En vooral flexibiliteit, want geen enkele jonge sportieve moeder gaat bijvoorbeeld zomaar sporten als de baby haar nodig heeft. Heet dat dan sportieve stilstand, of is het een gevalletje energiemanagement?

Mijn eerste hardloopwedstrijd in jaren was een feit en gelijk kwam de klad erin wat sporten betreft. Een paar maanden had ik, jonge moeder met de ambitie om weer te sporten, naar die stip op de horizon toe getraind. En nu ineens keek ik in een soort leegte. Op zich wel lekker hoor, het was in m’n hoofd mooi rustig want ik voelde geen druk en ‘moeten’ meer. Ik ging weer beter op de signalen van mijn lijf letten en automatisch betekende dat even wat gas terug.

>>Lees ook: Trainen na je zwangerschap, hervind je sportieve vorm

 

Gas terug of gas eraf?

Dat lijkt me ook niet meer dan normaal: pieken en daarna even terugschakelen. Maar dat terugschakelen is inmiddels een soort stilstand geworden. Erger nog dan die stilstand, is misschien wel het feit dat het me maar zo matig interesseert. Nou moet ik zeggen dat er ook zoveel andere dingen speelden dat ik ook echt werkelijk geen tijd had om me met sporten bezig te houden.

De agenda zat vol afspraken rondom ons nieuwbouwproject, het was buiten ijskoud en onze kleine man had me even heel erg nodig. Maar toch, voor sporten máák je ook als jonge moeder maar tijd, toch? Want het is goed voor je en je hebt altijd wel een minuutje over om lekker beschut in de woonkamer te oefenen met pushups maken.

>>Lees ook: Zo moeder, zo dochter? Mijn sportieve gezin.

 

Sportieve moeder met weinig tijd voor sport

Of is het toch gewoon een gevalletje energiemanagement, zoals Rose het noemde? Daar zit ook wel wat in. Zij vond het helemaal niet gek dat ik zo weinig sport, het eerste jaar als moeder is intensief en met een slapeloos lijf op je toppen trainen, is nog nooit een goed idee geweest.

Rose ziet het vaker om zich heen gebeuren bij jonge moeders: zeker het eerste jaar staan ze in dienst van hun nageslacht en is sporten opeens niet meer zo belangrijk. Vreemd genoeg voelde het als een soort opluchting dat ze dat zei. Waar ik het had over a-sportiviteit, had zij het over energiemanagement. Dat klinkt een stuk vriendelijker en eigenlijk kan ik me er wel in vinden.

 

Beweging, buitenlucht en zonlicht

Mijn energie verbruik ik zeker wel en ik voel me niet gelukkiger of ongelukkiger nu ik praktisch niet sport. Het is ook niet zo dat ik vastgeplakt zit aan de bank, want Floris is natuurlijk de hele dag door op ontdekkingstocht. En gelukkig is er altijd nog die trouwe viervoeter die me aan het wandelen houdt, zo krijg ik tóch beweging, buitenlucht en zonlicht. Om toch een heel klein beetje het sportgevoel vast te houden.

-Lizanne-

Je vindt dit leuke Mama Rent t-shirt in onze shop.
Lizanne

Tijdens haar zwangerschap scheef Lizanne over sporten met een zwanger lijf. Deze moeder, tekstschrijver en journalist schrijft graag voor vrouwen, omdat ze wil vertellen over wat voor haar belangrijk is: je eigen ruimte durven nemen, doen waarvan je energie krijgt zonder altijd aardig gevonden te hoeven worden. Voor haar is dat de sleutel tot een gelukkig leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.