Zal ik deze tas kopen? Of toch die Asics? Daar stond ik dan, tussen de kledingzaak in, en de sportzaak in Zeewolde. De twee staan recht tegenover elkaar, wat de keuze alleen nog maar moeilijker maakte. Het duiveltje op mijn schouder zei dat ik de tas moest kopen. Die tas is top. Mijn oude schooltas is helemaal afgedragen en die periode is nu voorbij. Ik wil beginnen aan een nieuw leven. Het engeltje op mijn schouder zei dat een tas me niet verder zou helpen, maar hardlopen wel…Ik liep de Sportique in en kocht mijn eerste paar Asics hardloopschoenen. Het begin van een nieuw hoofdstuk. 

Vroeger keek ik drie keer per dag in mijn agenda.. VERGEET IK NIETS?

Studie, stage, examens, praktijk examens, rijlessen, huiswerk en een weerzinwekkende bijbaan bij een pretpark. En dan nog mijn niet verplichte verplichtingen.. Zoals weekenden bij mijn vriend, Kook-avond bij Lyn, verjaardagen etc. Er was geen speld tussen te krijgen, want ik moest afstuderen. ik was druk.

Terwijl mijn moeder en zus me altijd uitnodigden om mee te gaan naar ”the gym” was het antwoord altijd het zelfde: Nee, geen tijd. Mijn sport is om de trein te halen, terwijl ik een snellejelle eet op de fiets, want ontbijten? Daar had ik geen tijd voor. Mijn sport was 8 keer de trap op en af lopen, want waar had ik die sleutels/telefoon nou gelaten? Mijn sport was altijd beheerst door stressmomenten.

Daarnaast had ik altijd een reden om niet echt te sporten: Geen geld, geen tijd, pfeiffer, een blinde darm ontsteking, noem maar op. Waarom zou ik sport associëren met iets leuks?Ik zag het alleen maar als een extra klus, en dat staat gelijk aan stress. Die momenten die ik vrij had waren ingeroosterd om bij te komen, uit te rusten, want ik had het oh zo druk in mijn hoofd!

 

Het was mijn vriend die me heeft overtuigd van mijn ongelijk. Zijn hele slaapkamer staat vol met fietsen, twee racefietsen, een mountainbike, en een strandrace fiets… ik paste er nog maar net bij. Hij had zo veel plezier van die dingen, ik begreep er niets van. Welke gek gaat er nou 80 kilometer fietsen voor zijn plezier?

Op een gekke zondag besloot ik eens de stoute  (lees: zijn oude maat 44 shimanoschoenen) aan te trekken en samen met hem te fietsen. En dat beviel! het ging snel en makkelijk. even wennen aan de fiets zelf, en knallen maar! Het beviel dusdanig dat ik maar een eigen wieler tenue had aangeschaft…eentje die past.

Ik had een eureka moment: Dus sport kan leuk zijn als je er tijd voor vrij maakt! Vooral het drukke bezig zijn, en je gedachten op 0 hebben deed mij veel goed. Thuis komen met het idee dat je iets goeds hebt gedaan, een voldaan gevoel. Dat kreeg ik niet van hangen voor de TV.

 

Toen kwam de winter, en het wegwielrennen is over. Trainen op de tacx is ook niet altijd alles. Het bankhangen sleet er weer in…en die verdomde TV Nee, dit mag niet gebeuren, straks ben ik al mijn conditie kwijt! Dat zou zo jammer zijn, want ik vond fietsen extra leuk als ik mijn vriend een beetje bij kon benen.

Toen stond ik daar die winterdag, in het centrum van Zeewolde, tussen de sport en de mode zaak in.

De maat was vol. Ik moet hardlopen!

Inmiddels loop ik best leuke afstanden en tijden. Ik win er geen wedstrijden mee, maar ik neem genoegen met het plezier wat ik er van beleef. Maar ook hardlopen heeft zijn keerpunt, je -moet- rusten en herstellen. Veel meer dan na een stukje fietsen.

Dus vanaf September begin ik aan trimzwemmen. …en ach, als we dan toch op deze voet bezig zijn: De lokale triatlon vereniging is binnenkort een lid rijker!

 

Bewegen is mijn verslaving geworden, ik haal er voldoening uit. Het is geen taak. Het is pure ontspanning. Niets maakt je gedachte zo leeg, als een lange duurloop in de regen.

Binnen in mij heerst dan de stilte midden in de storm, want wat er ook aan de hand is. Tijdens het sporten maakt het allemaal even niets meer uit.

 

PS. Ik ben stout geweest en kocht zowel de tas als de Asics, mijn bankrekening heeft mijn excuses aanvaard.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

3 Comments
  1. Heel herkenbaar… Vroeger was ik ook helemaal anders en nu zou ik mij geen leven meer kunnen voorstellen zonder hardlopen. Ik loop echt de muren op als ik niet kan lopen. In het begin loop ik dan nog wel te piekeren maar gaandeweg wordt mijn hoofd steeds leger en leger. Zalig!

  2. Herkenbaar! Vind wel nog steeds dat je veel makkelijker even de deur uit gaat op je hardloopschoenen, dan op de fiets. Maar inderdaad, dat herstel…

    Heb er inmiddels mn eerste triathlon opzitten en ga juist in drukke tijden graag sporten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.