hardlopende vrouw door de straten van een stad

Verslaafd zijn aan sporten, een sportverslaafde zijn dus, is ontzettend lastig te definiëren. We gebruiken die term soms klakkeloos, alsof het niets voorstelt. Maar wat nou als je echt niet zonder sporten kan? Wanneer is het gezond gedrag en wanneer wordt het een obsessie? 

Ik hoorde ooit een gesprek over iemand die de term sportverslaafde met speels gemak over de tafel slingerde. Ze had het over een kennis die wel haar motivatie kon vasthouden en ook nog lol beleefde aan dat sporten. Zijzelf moest zich van de bank afslepen om in beweging te komen. Deze vorm van jaloezie kennen we allemaal wel, al geven we dat niet altijd graag toe. Maar gezonde motivatie is natuurlijk niet hetzelfde als obsessief sportgedrag. De vraag is dus: wanneer moeten we ons echt zorgen maken?

>>Emoties aan de finishlijn

Onderzoek naar sportverslaving

Jarenlang heb ik in de verslavingszorg gewerkt en daar schrok ik wel eens van vers herstelde cliënten die running therapy als hun nieuwe geloof zagen. “Vast een alternatief: van high naar runners high”, dacht ik dan. En ik hoopte maar dat er voldoende aandacht voor ze was. Want natuurlijk is sporten een stuk gezonder dan bijvoorbeeld drugs of alcohol, maar het is óók appels met peren vergelijken. Verslaving aan middelen is namelijk iets wezenlijks anders dan gedragsverslaving, waar obsessief sporten onder zou kunnen vallen. Gooi daar dan ook nog een sausje maatschappelijke acceptatie overheen en voilà: ingewikkeldheid ten top. Sporten, is het wel een verslaving?

vrouwen lopen hard tijdens hardloopvent

Er is veel onderzoek gedaan naar excersize addiction en tot nu toe zijn de wetenschappers er nog niet uit. Gebleken is dat mensen met een eetstoornis eerder geneigd zijn tot dwangmatig sporten. Dit kan bijdragen aan het verliezen van lichaamsgewicht. Tegenwoordig kennen we anorexia athletica bijvoorbeeld: veel trainen, maar je voeding hier niet op aanpassen. Of bigorexia wat meer bekend is onder de mannen: een stoornis van de lichaamsbeleving waarbij er meer spiermassa (en minder vet) gewenst wordt en er extreem gesport zal worden. Bij beide types is excessief sporten een symptoom van de stoornis, maar nog nooit is hij op zichzelf staande als zodanig herkend.

>>Schaamte voor je lijf? Nergens voor nodig!

Kan je te veel sporten?

Ik laat de discussie over of het nu wel of geen verslaving is graag aan de wetenschappers over. Wel wil ik aandacht hebben voor de mensen onder ons die sport als (enige) middel gebruiken om vervelende gevoelens tegen te gaan of om zelfvertrouwen op te bouwen. Die dat zo ver laten komen, dat ze steeds meer nodig hebben om hetzelfde gevoel te bereiken. Of zelfs angstig raken als ze een keer niet kunnen sporten. Degenen die minder sociale activiteiten ondernemen omdat ze moeten sporten en over dat sporten de controle verliezen. Het sporten krijgt de controle over hen. Want daar maak ik me wel een beetje zorgen om merk ik.

Er is niets mis met een op hol geslagen dopamineontploffing na een heerlijke duurloop. Maar zodra je het nodig denkt te hebben om andere pijn niet te hoeven voelen, beloof je me dan om dit met iemand te delen?

Tegenwoordig zijn we wat banger geworden om vervelende emoties te ervaren. Ze lijken ingewikkeld en ze mogen er niet zijn. We zien tenslotte een hoop blije, enthousiaste, gelukkige mensen om ons heen toch? Volgens social media wel in ieder geval. En ze hebben vast allemaal geen gebrek aan zelfvertrouwen, als ik die foto’s zo mag zien. Toch? Nee! Daar waar ik heilig geloof in de kracht van kwetsbaarheid, verhardt de maatschappij steeds meer.

>>Dit moet je weten als het op sporten en voeding aankomt

 

 

Van sporten voel je je blij

Dat sporten je angst reduceert en de endorfines ervoor zorgen dat je wat gelukshormonen aanmaakt, is een mooie bijkomstigheid. Maar zelfs al zou je 24/7 alleen maar sporten, het is nooit genoeg. Het lost namelijk je vervelende gevoelens niet op. Als je verdrietig bent, dan vragen je tranen om ruimte. Menselijk. Symptoombestrijding door je op het sporten te storten, heeft op de lange termijn geen effect. Zelfvertrouwen? Dat komt toch echt van binnenuit. Als jij tevreden kunt zijn met jezelf, met alle perfecte imperfecties die je hebt, dan heb je het beste medicijn te pakken en kun je genezen van je onzekerheid.

>>Sporten met overgewicht, natuurlijk kan dat!

Sporten is heel gezond. En die lekkere stofjes die je na een work-out cadeau krijgt? Geniet daar maar van. Er is niets mis met een op hol geslagen dopamineontploffing na een heerlijke duurloop. Maar zodra je het nodig denkt te hebben om andere pijn niet te hoeven voelen, beloof je me dan om dit met iemand te delen? Of het nu een vriend of vriendin is, een broer of een zus of misschien je huisarts, dat maakt me niet uit.

Ik zou niets liever willen dan dat jij kunt blijven genieten van sport omdat het gezond voor je is, omdat je er van geniet om goed voor jezelf te zorgen en omdat je blij wordt van sport. Niet omdat het iets vervangt wat niet vervangen kan worden met sport, zodat het ongezond voor je wordt. Beloof je me dat? Er is altijd een andere manier, eentje die wel werkt, ook al weet je nu nog niet zo goed hoe.

* Leoni

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar de Body & Fit shopFuturumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Leoni Storm

Leoni - wereldreiziger, hardloopvrouw, bootcamper en zo nu en dan racefietser. Ze ging voor ons schrijven in een opwelling. Omdat ze wilde weten of ze het kon. Ontnuchterend, humoristisch, realistisch en met een beetje zelfspot. Daar herken je haar bijdrages aan. Maar vanuit haar werk kan ze ook ineens een beetje psychologie toevoegen aan haar verhalen. Oh, en haar kat? Die is te dik.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.