De SWOT-analyse. Wat doet de SWOT-analyse op een website over fietsen en vrouwen? Nou, best veel. Dat wordt zometeen wel duidelijk. Even eerst kort een uitleg over de SWOT-analyse. Het is een model dat uit de bedrijfskunde afkomstig is en ‘SWOT’ staat (zoals het plaatje laat zien) voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. Met dit model analyseer je de sterktes en zwaktes van iemand of iets die van binnenuit komen, en de kansen en dreigingen die van buitenaf een bepaalde situatie kunnen beïnvloeden. In de bedrijfskunde is een bedrijf of organisatie meestal onderwerp van de SWOT-analyse, maar je kunt ook jezelf daarbij als uitgangspunt nemen.

Omdat ik in het verleden nogal eens geplaagd werd door overmatige zenuwen en onzekerheid over mijn kunnen bij bepaalde wedstrijden, adviseerde een vriend van me eens een SWOT-analyse te maken voor een specifieke koers. In die analyse kun je neerzetten waar je op dit moment sterk in bent (bijvoorbeeld ‘ik heb goed getraind’), wat je zwakheden zijn (‘ik ben niet explosief’), welke kansen er in deze koers zijn (‘het parcours ligt mij goed’) en welke dreigingen er kunnen opspelen (‘als de wind de kop op steekt, wordt het zwaar’). Het hielp mij gigantisch. Door dit te doen werden alle zenuwen gerationaliseerd en kon ik iets gerichts doen met de uitkomst. Bijvoorbeeld beslissen dat ik een lichter wielset steek als ik weet dat ik in de koers veel moet aanzetten of juist wielen met hoge velgen als er lange rechte stukken in zitten. En door de exercitie van de SWOT-analyse maken krijg je een beetje het gevoel ‘grip’ te krijgen op de situatie, wat ook al helpt. Wat dat betreft is het klassieke sportpsychologie.

In het afgelopen jaar heb ik de SWOT die ik invul gestandaardiseerd, zodat ik telkens alleen maar bepaalde waardes hoef in te vullen voor bepaalde aspecten. Zo hoef ik niet voor elke wedstrijd helemaal opnieuw met een leeg papiertje te beginnen. Het werkt voor mij heel goed en is nu zo eigen dat ik soms niet eens meer echt een SWOT invul. Dan doe ik de SWOT-analyse eigenlijk automatisch al in mijn hoofd. Maar soms word ik wel nog overmand door nervositeit en onzekerheid. Dan hoeft die vriend van me alleen maar te vragen “heb je je SWOT al ingevuld?” en weet ik weer wat ik moet doen. Het werkt voor mij heel goed en misschien voor jou ook wel. Via Google is er van alles te vinden over SWOT-analyses, dus je kunt eens rondkijken en er elementen uit halen die jou misschien kunnen helpen. Rijd je ook wedstrijden, dan kun je dit artikel nog eens lezen over wedstrijdspanning.

538858_10152143943120525_229759888_nJeanine Laudywielrenster en schrijfster van het boek Strijd in het Vrouwenpeloton, kocht een aantal jaar geleden haar eerste racefiets. Ze rijdt wedstrijden en schrijft op haar blog over haar avonturen. Een topwielrenster is ze niet. Jeanine is gewoon een vrouw die gelukkig is als ze sport en ook al moet ze vaak aanklampen, haar sport vindt plaats op de weg in het peloton. Ze heeft haar eigen tekstbureau en schrijf voor verschillende sites en bladen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.