Fietsen, zwemmen, hardlopen, yoga en krachttraining dat is wat wij doen, maar toen was daar Rianne. Ze is van huis uit mountainbikster, maar is tegenwoordig verslaafd…. verslaafd aan GOLF!

Als fanatiek mountainbiker fiets ik al jaren mee met een groepje kerels. Daarnaast speel ik sinds drie jaar golf. Maar ja… als moeder van twee stoere jongens en met een drukke baan kom je nauwelijks toe aan jezelf of een tijdrovende sport. Laat staan twéé tijdrovende sporten. En het biken stond toch zeker op nummer 1!

In het begin was een rondje golf vaak een enorme confrontatie met mezelf. Regelmatig liep ik balend en tierend op mezelf en de hele wereld door de baan. Een enorme spiegel krijg je voorgehouden. Als je weer eens een slechte ronde loopt en bijna elke bal misslaat, zeg je tegen jezelf: ‘Neem je rust. Blijf positief. Je kan het echt.’

De kunst is om te genieten van die enkele geweldige slag die je tussen alle missers slaat. Van golf leer je veel. Niet alleen het gave spelletje, maar ook vooral hoe je zelf als persoon bent, wilt zijn en kunt worden. ‘If you’re always racing for the next moment, what happens to the one that you’re in? Enjoy the ride.’

Inmiddels is het mountainbiken tijdelijk verbannen naar plek 2 en probeer ik ieder gaatje in onze drukke gezinsagenda te gebruiken om te golfen. ‘s Avonds, overdag of gewoon om half 7 ‘s ochtends om vervolgens compleet ontspannen en op tijd op mijn werk te zijn. Hoofd leeg, de hele wereld even de hele wereld gelaten, heerlijk buiten genieten van de natuur… en nog een stevige workout ook! Wat wil je nog meer?

En toen kwam de uitdaging. Op 1 juli wordt er een golfmarathon georganiseerd. Of ik zin had om mee te organiseren én mee te spelen. Vier verschillende golfbanen in vier verschillende provincies. Op één dag.

Met zestien amateur golfers starten we fucking vroeg in Zwolle. Na een ronde van 2 uur en een hapje eten vertrekken we richting Havelte. Ook daar golfen we weer twee uur lang om later een ronde te spelen in Leeuwarden. We eindigen in Veendam, de laatste hole spelen we met publiek. Dat maakt een goede laatste putt extra uitdagend.

Alle andere spelers spelen al jaren en hebben een erg lage handicap. Als beginner met mijn handicap 35.2 voel ik me dus echt een vreemde eend in de bijt. Maar dat is juist de uitdaging. Men zegt niet voor niets: ‘Golf wordt gespeeld op een baan van 12 cm.’ De afstand tussen je oren. Een cursus mindfulness is er niets bij.

De marathon gaat om 15 kilometer lopen, 200 km rijden, 8 uur intensief sporten en om 6:00 uur ‘s ochtends starten. ‘Jij bent gek’ hoor ik mensen om me heen zeggen. Ik denk van niet. Of misschien toch een heel klein beetje.

x Rianne

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.