Stel je voor dat je achter dit meisje loopt, zou je haar dan inhalen of niet? Dat was zo’n beetje de vraag die gisteren op Facebook in meerdere hardloopgroepen de avond domineerde. Bij de vraag stond een foto van een meisje in een strak broekje en volle ronde billen. Er kwamen zoveel reacties op dat de discussie tot vanmiddag nog door ging. Mede door mijn replies, want ik vond sommige reacties schokkend en kon het niet laten er op te reageren

“Bah, wat flauw. Iemand met zo’n reet loopt vast niet veel, dus ze loopt sowieso achteraan.” was de reactie die me het meest aan het denken zette. Want klopt dat wel dat ene meisje met zulke billen niet veel zou lopen? Is het werkelijk zo dat alleen van die hele dunne marathon lijven genoeg trainen of aan lange afstanden doen?

Gemiddeld genomen natuurlijk wel. De meeste lange afstandslopers hebben van die dunnere lichamen en sprinters zijn gespierd, maar dat zijn gemiddelden… en het gemiddelde is niet bepalend voor het individu. Ik ken zat meiden met flinke billen die onvoorstelbaar snel kun lopen. En ik ken ook loopsters die helemaal niet zo’n dun marathonlijf hebben maar wel lange afstanden lopen. En als ik er al een paar ken, zullen er genoeg andere vrouwen zijn die niet helemaal afgetraind zijn en wel veel sporten.

zelia

Zelia van justkeeprunning.nl

Eén van de vrouwen waarvan mensen op het eerste gezicht denken dat ze misschien geen sporter is, is Zelia. Ze is blogger van justkeeprunning.nl  en heeft nu niet bepaald je atletische lijf wat je bij een hardloopster verwachten zal. Toch heeft de 25 jarige Zelia sinds ze in 2012 haar eerste wedstrijdje van 5 km liep al meegedaan met een aantal halve marathons en traint ze nu voor een hele die ze in 2015 gaat lopen in Parijs.
In haar blogs is ze heel eerlijk over haar lichaam, haar gewicht en haar sport. Heel mooi is het moment waarop ze een foto van zichzelf uit juni vergeleek met een foto uit november. Op beide foto’s droeg ze hetzelfde shirt. Zelia sport niet alleen omdat ze er heel veel plezier aan beleeft, ze wil ook graag wat slanker zijn. De foto liet haar zien hoe ze in die paar maanden tijd was verandert en wat voor voortgang ze heeft gemaakt. Dat is enerzijds heel mooi om te zien, maar het verschil staat ook voor al het harde werk en keiharde doorzetten wat ze doet. Als je echt een keer wilt weten hoe een wat voller meisje voor een halve of hele marathon traint, moet je echt haar blog even lezen. Zelia is misschien niet de snelste, maar ze doet wel dingen waar heel veel dunne vrouwen nog niet eens van durven te dromen. En kan je zelf wel wat meer inspiratie gebruiken voor je training? Doe dan mee met haar foto’s. Zelia zet na elke training voor haar marathon een foto online. Hierop zie je haar, met het nummer van de training en de afstand die ze gelopen heeft. Superleuk is ze! En ik mag hopen dat ik ooit haar afstanden kan lopen.

10665111_1511334332456943_7153528944384698975_n

Jeanine is wielrenster

Hebben jullie het verhaal van onze Jeanine wel eens gelezen? En dan bedoel ik niet Jeanine onze foodblogger, maar Jeanine ons wielermeisje. Zij is gaan fietsen nadat ze als een magere krielkip uit de Ursela kliniek kwam. Jeanine had een eetstoornis waar ze van aan het herstellen was toen ze begon met fietsen. Zij kan nooit of te nimmer sporten om af te vallen, maar dat wil ze ook niet, daarvoor vindt ze haar sport – wielrennen – veel te leuk.

Als ik je vertel dat Jeanine zowel op de weg als in het veld wedstrijden rijdt en dat ze naast haar baan echt uren op de fiets zit en thuis ook haar corestability traint. Dat haar vriendje wielrenner is en dat ze beiden heel gezond en bewust eten. Als ik je dat vertel denk je vast dat Jeanine zo’n dunne wielrenster is, toch? Maar Jeanine is alles behalve dun, ze is zo’n meisje met ronde vormen, waarvan de gemiddelde sporter denkt dat ze misschien te vaak en lang op de bank zit. Of dat ze te veel snoept. Jeanine is voller omdat dit is hoe haar lichaam is. Er bestaat voor haar geen gezonde manier om zo dun als de gemiddelde wielrenster te zijn, zo is haar bouw nu eenmaal niet.
Het is voor Jeanine best wel eens moeilijk geweest om zich met haar rondingen in het damespeloton te begeven. De meeste wielrensters zijn klein gebouwd en hebben een laag vetpercentage. Wat vollere meisjes vallen daardoor nog best wel op. En al helemaal in dat strakke lycra. En omdat de gedachte is dat een voller meisje zou moeten afvallen om beter te worden, kreeg Jeanine van één van haar ploegleiders steeds weer te horen dat ze beter wat dunner kon zijn. Daarom heeft Jeanine haar eetgewoontes en beweging in kaart gebracht en laten zien aan een specialist. De conclusie was: ze eet perfect en beweegt en sport veel.

10533428_10152337990086687_3969814655488469867_n

Mijn mooie lichaam

Iedereen die onze site en mijn blogs al wat langer leest weet het wel: ik ben een peertje. Dat is een liefdevolle manier om de vorm van mijn lichaam te beschrijven. Als ik mijn vorm in getallen om zet zijn die wat heftiger: de broeken die ik draag zijn meestal een L, mijn shirtjes vaak een S. Mijn heupomvang is meer dan 110 cm en mijn taille zit ergens tussen de 65 en 70 cm en mijn borsten zijn in de betere week een 75B. Mijn schouders daarentegen zijn dan wel weer breed. Helemaal zoals het meisje op de foto ben ik niet, maar mijn verhouding komt wel in de buurt. Ik heb onvoorstelbaar volle billen die ook nog eens naar achteren staan. Ik krijg soms de gekste dingen te horen, zo zijn er er mensen die het nodig vinden me te vertellen dat mijn billen ondanks dat ze groot zijn, wel mooi zijn. Er is mij wel eens vertelt dat als ik een man wil hebben dat ik een donkere man of Latijns Amerikaanse hombre of een arabier moet proberen. Want – zo zeggen ze daar achteraan – die vallen wel op mijn vorm. En tot slot hoor ik wel eens dat mijn benen en billen echt wel wat hardloperiger worden als ik meer duurtrainingen doe. Serieus! Ja! Dat zeggen mensen. Als ik diezelfde mensen laat voelen hoe gespierd mijn lichaam is, schrikken ze een beetje. Want ja mijn benen, billen en buik zijn rond maar alles behalve zacht. Ik weeg zeventig kilo omdat ik grote, sterke spieren heb. Daar heb ik nooit bewust voor getraind, ik heb er zelfs niet voor gekozen. Het is hoe ik gebouwd ben en ik vind mijn lijf prachtig. Zowel in vorm als in functie, want met mijn benen en billen kan ik heel hard rennen. Ik heb een pieksnelheid waar veel vrouwen – en ja ook mannen – van mijn leeftijd alleen maar van kunnen dromen. Want mijn volle ronde billen zijn gemaakt voor pure snelle kracht, voor een explosieve snelheid die zoveel hoger ligt dan die van de gemiddelde vrouw.

Het is schokkend dat er bij een vrouw met volle billen ineens termen als ‘reet’ en ‘koe’ worden gebruikt door sporters op Facebook en het is bizar te noemen dat er mensen zijn die maar aannemen dat een vrouw met billen dan wel niet zo veel sport.
Ik ben gelukkig met mijn lichaam en de mening van anderen doet mij weinig, dat komt doordat ik alles in mijn leven en in mezelf heb en ben wat ik wil hebben en zijn. Ik kan heel goed met mezelf door één deur. Maar ik weet dat er heel veel vrouwen zijn die doodongelukkig zijn, die zichzelf lelijk of niet goed genoeg vinden. En dat er veel afgetrainde slanke vrouwen zijn die in angst leven. Angst om aan te komen of om niet meer mooi genoeg te zijn.
Ik wil gewoon zo graag op staan voor al die vrouwen met gewone levens en gewone lichamen die lekker genieten van hun sport zonder een sixpack te hebben. Vrouwen die er niets aan hebben dat anderen oordelen over hun lichaam hebben.

Liefs Rose

Foto Jeanine: Lady’s on wheels 

Sale FuturumShop

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

18 Comments
 1. Geweldig en vooral herkenbaar blog!

  Ik ben zelf pas sinds begin van dit jaar fanatiek aan het sporten geslagen en gelukkig op de juiste weg qua conditie en gewicht, maar ben er nog lang niet daar waar ik wil wezen. Maar als mensen horen hoeveel uren ik aan sport doe, kijken ze me vreemd aan, want “zoveel sporten, daar moet je veel dunner voor zijn!”

  Ik doe onderhand wel mee aan spinmarathons (in januari zelfs eentje van 8 uur) en ben helemaal verknocht aan het lange afstand rijden op de racefiets…. natuurlijk moet ik nog vele kilo´s kwijt, maar ik geloof wel dat ik onderhand een betere conditie heb dan menig “slank” persoon.

 2. Je bent nog de vrouwen vergeten, die niet al te dik zijn, mager in jullie ogen, die steeds te horen krijgen, dat ze echt een hardloperslijf hebben, maar eigenlijk helemaal niet snel zijn, of lange afstanden lopen, maar gewoon gemiddeld zijn en toch plezier hebben in het lopen gewoon om het lopen zelf, niet vanwege alle pr’s!

 3. Ach Rose, het leven is soms zwaar te tillen./zo tegen het einde van het jaar./Toen raakte je bij mij een snaar/door een foto van je billen.

 4. mooi blog! je hebt helemaal gelijk! laat mensen eens wat meer op zichzelf letten ipv hun mening over anderen klaar te hebben. daar word ik zo moe van!

 5. Haha mooi punt haal je aan & hele goede voorbeelden ook! Een lichaam kan je veel vertellen, maar lang niet alles. En stiekem vind ik het altijd prachtig wanneer er bij één van de sprinters op televisie een klein ‘vetrandje’ over het broekje hangt, is veel vrouwelijker! 🙂

  1. het is voor mij geweldig om te zien dat er vrouwen zijn die blij zijn met mijn stukje, het is zo hard nodig, we zijn allemaal zo mooi en dat moeten we echt gaan zien en ervaren, alleen dan kunnen wij vrouwen bloeien in ons potentieel, of klink ik nu heel zweverig 🙂

 6. Kom nou wat is dit voor een gejammer weer, ik heb HEEEEEEL wat vrienden en kennissen en echt al de mannen vallen op een volle reet! Was dat maar niet zo, dan bleef er wat meer voor mij over….

   1. Hallo Rose,

    Met gejammer bedoel ik dat het lijkt alsof je soms denkt dat je het maar moeilijk hebt met die grote billen, gezien de opmerkingen die je soms leest of hoort, die je dan aan het twijfelen/denken zetten, over dat je billen vanzelf “hardloperiger” zullen worden, etc.

    Je billen zijn groot EN staan naar achteren, dat is volle glorie, dame. Ik ken geen man die daar niet van geniet, esthetisch en seksueel.

    Daarbij is de persoon die denkt dat je niet sport, gemakkelijk te pakken op onwetendheid, dat is namelijk heel goed te (laten) zien. Maar ja, daarvoor moet je wel even met de billen bloot… 😉

    1. oh zo, ja ik heb het er niet zo moeilijk mee, wel verbaas ik me over zaken en vallen me andere dingen weer op en gebruik ik dat om een boodschap uit te dragen, omdat ik hoop dat ik et die verhalen andere vrouwen kan helpen.
     Met de billen bloot, dat doe ik al zoals je ziet. Ik ben erg blij met mijn billen, toen ik die foto zag die bij het stukje staat, die zwart witte van mijn billen kon ik maar één ding denken, namelijk: “mijn billen zijn perfect, de wereld is af.” 🙂
     En reagerend op wat je stelt over mannen die genieten, dat is leuk, maar het doet er niet toe wat mannen er van vinden, het gaat om wat vrouwen van zichzelf vinden.

 7. Wat mooi beschreven, en goed dat het een keer benadrukt wordt! Ik ben zelf ruim een jaar geleden begonnen met rugby. In eerste instantie om af te vallen.. ik ben nu geen gram lichter maar zoveel sterker en fitter! Je ziet het misschien niet direct aan me maar waar eerst vooral vet zat zitten nu veel meer spieren. Echt bijzonder om die verandering mee te maken!

 8. Hallo Rose,ik sport soms wel 5 keer in de week en ik loop ook hele en halve marathons en ben ook gewoon vol slank maar zo voel ik me goed ik zal nooit een dennetje worden en zal nooit een top tijd lopen maar wat is een top tijd ? En ik zie liever een volle vrouw lopen als zo een spijker en dat is dan weer een voordeel als je in de achterste lienies loopt.grt tono

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.