Een paar dagen geleden verscheen er op facebook een leus. De vraag was of we het oneens of eens zouden zijn met de stelling dat sprinters niet het lef zouden hebben om de afstanden aan te gaan, en daarom sprinters worden. Een stelling waar weer hardlopers natuurlijk direct een mening over hebben. En ik met mijn eigenwijze hoofd natuurlijk ook.

 

We hebben miljoenen verschillende takken van sport. De grootste verdeling ontstaat door teamsport te scheiden van individuele sport. De één vindt het leuk om samen met vrienden te bewegen, de ander om lekker helemaal zelf stuk ‘stuk te gaan’. Ieder z’n voorkeur, in deze. Een verdere verdeling kan worden gemaakt in bijvoorbeeld explosief sporten of duursporten (of iets er tussenin). Ook hierin heeft ieder een voorkeur. Neem nou zwemmers; Ranomi zwemt 50m kneiterhard, Ferry heeft liever een 10km wedstrijd. Martina huppelt over de atletiekbaan terwijl Butner liever buiten in de natuurlijk zijn wedstrijden loopt. En zelfs op het hockeyveld zullen er spelers zijn die met alle plezier de hele wedstrijd het veld over rennen (middenvelders bijvoorbeeld meer dan spitsen), terwijl een ander de gaatjes alleen maar dicht rent als dat moet. Mooie verdeling, ieder zijn ding!

 

Spiervezels

Nu hoor ik jullie denken; ja hallo. Dat komt doordat ze zo getraind zijn. En misschien zijn die hockeyers die alleen maar kleine sprintjes trekken en veel stilstaan wel gewoon te lui om te blijven lopen! Ik kan jullie vertellen, dat kan. Maar het is waarschijnlijk is dat niet de reden van deze verdeling. Het is namelijk zo dat je wordt geboren met een bepaalde verhouding in type spieren. Spieren om te sprinten en spieren om duurwerk mee te doen. En de verdeling tussen deze spieren in je lijf bepaald wat je lichaam het beste kan.

Om hier even wat verder op in te gaan; je hebt type I, type IIa en type IIb vezels.

Type I zijn de rode spiervezels, de duurvezels, de vezels waar de kenianen van leven. Deze vezels werken op een lage intensiteit en hebben zuurstof (aeroob noem je dat) nodig om te functioneren. Hoe meer duurvezels, hoe meer keniaan (of etiopier). Deze spieren zijn lang en dun en zullen als ze meer getraind worden wel effectiever in werking maar niet groter worden; vandaar die wandelende skeletjes.

Dan heb je nog type II (a en b). Ik noem ze voor het gemak nu even samen; zijn de snellere vezels. Type II is wit en komt veel voor in Usian Bolt. Hoe meer je ze traint, hoe groter en sterker ze worden (spierballen). Tegelijk is het zo dat deze spieren met zuurstof, maar ook zonder zuurstof hun werk nog kunnen doen. Ze kunnen wel een voorraad energie die je hebt korte tijd veel werk verzetten. Nadeel is wel dat deze spieren kunnen verzuren, zwaar kunnen worden, pijn gaan doen. Wat je voelt bij sprinten dus.

 

Hardlopen op de atletiekbaan

Wat een mens het liefste doet, qua sport is datgeen waar hij of zij goed in is! Waar hij of zij voor gemaakt is. Ga je dunne Chris Froome op de atletiekbaan laten lopen, dan zal hij niet vrolijk worden. De vezels dis hij nodig heeft voor een sprintje heeft hij maar heel weinig, dus hij zal nooit snel worden. Usian Bolt moet je echter nooit op de fiets 260km laten fietsen. Misschien om leuke tv te maken, maar verder niet. Die man heeft zoveel witte spiervezels en dus weinig type I. Hij is niet gemaakt voor duursport.

Natuurlijk is er nog iets van; beter worden in wat je vaak traint en een nuance in type spieren, maar hier zal ik later over uitweiden. Voor nu eerst, of lange afstand of sprint beter bij je past hangt af van met welke verhouding spieren je geboren bent. En niet van de moed of je lange afstanden durft te lopen. Usain durft geen 200km te fietsen, maar Chris durft ook geen 10x50m sprint te lopen tegen Usain.

Basta.

Berber!

 

Oh en ik was blijkbaar niet de enige die zich bezig hield met dit onderwerp. Rose noemde sprinters al de keizers en keizerinnen van de loopsport en Maryvonne blogt over genieten. En in het blad van Futurumshop – wat binnenkort uitkomt – staat een uitgebreid artikel over Rose en Rhodé die hun voorkeursafstand lopen.

La Rocha – Tropical capri

 

In één keer zomerklaar!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.