vrouw sport in sportkleding in crossfiets box

Kleding, het is belangrijk voor het sporten. Niet alleen omdat je er misschien leuk uit wilt zien, maar ook omdat het je prestatie kan beïnvloeden. Er is zo veel om rekening mee te houden als het om kleding gaat. En de keuze is reuze! Maar wat is nou echt belangrijk als je kleding uitkiest? En in hoeverre laat je je beïnvloeden door mode en je omgeving bij het uitkiezen van je sportkleding?

Belangrijk bij sportkleding is natuurlijk dat het comfortabel is. Toch kan het in het gebruik een beetje tegenvallen. Een van mijn grootste kleding ergernissen bij sportleggings is bijvoorbeeld dat ze vaak afzakken. Ik weet dat ik daar niet alleen in ben. In mijn omgeving zie ik vaak vrouwen hun broek ophijsen tijdens het sporten.

Als ik lekker aan het bewegen ben wil ik me liever geen zorgen maken dat mijn broek straks op mijn knieën eindigt. Bij het kopen van een broek sta ik dan ook in de winkel gerust te springen, buigen, draaien en squatten, om te zien of de broek wel echt afzakproof is. Tegenwoordig koop ik daarom vaker high-waisted broeken, die blijven toch vaak net wat beter zitten.

Bij het kopen van een broek sta ik dan ook in de winkel gerust te springen, buigen, draaien en squatten, om te zien of de broek wel echt afzakproof is.

 

Een goede sport-BH begint in het pashokje

Dan voor de bovenkant. Ik ben dol op sportbeha’s. Je wilt dat ze de boel op z’n plaats houden, maar het moet ook niet platgedrukt worden. Zit hij te los, dan stuitert en zwaait de boel zo. En zit hij te strak dan loop je het risico dat je vel toch een uitweg zoekt. Resultaat: kwabben aan de achterkant of bovenkant van je sportbeha.

Zit hij te los, dan stuitert en zwaait de boel zo. En zit hij te strak dan loop je het risico dat je vel toch een uitweg zoekt.

Daar komt bij dat ik tijdens de workout graag alleen een sport-BH draag, zonder lange top eroverheen. Dus een te degelijke sportbeha met vier extra stevige sluitingen en brede banden valt ook af. Ook hiervoor geldt: probeer het uit! Spring, zwaai, draai en boks naar hartenlust bij het passen van een sport-top.

En koop regelmatig een nieuwe, als je het financieel kunt opbrengen. Op een gegeven moment is de rek er gewoon uit en dat is niet goed voor je rug en borsten. Dus ook als je niemand die sport-BH laat zien, investeer in een goede en comfortabele sport top. Je borsten zullen je dankbaar zijn.

 

Al die laagjes sportkleding

Dan heb ik nog een laatste dilemma; wat trek je wanneer aan? Ik ben van de laagjes. Voor en na het sporten heb ik het snel koud. Tijdens het sporten heb ik het juist heel heet. Vaak heb ik wel 5 lagen aan! Sport-BH, tanktop, T-shirt, lange mouwenshirt en trui. In de winter doe ik zelfs ook nog een joggingbroek aan over mijn legging. Ook kijk ik van tevoren naar wat ik ga doen. Iets met gewichten of boxjumps: lange broek of hoge sokken. Iets met conditie: korte broek of een driekwart legging.

Uiteindelijk gaat het erom dat je je vrij kunt bewegen tijdens het sporten. Je kleding moet je niet hinderen. Als ik liever niet squat omdat ik bang ben dat mijn broek afzakt of doorschijnt, of als ik constant mijn shirt naar beneden moet trekken omdat hij omhoog kruipt, heb ik dus niet de juiste keuze gemaakt. Kleding moet er natuurlijk leuk uitzien, je kiest de kleurtjes en het model waar jij van houdt. Maar bovenal moet het functioneel zijn.

Wat voor de één comfortabel en handig is, kan voor de ander juist helemaal niet fijn zijn. Houd rekening met het soort bewegingen dat je doet en aarzel niet om je kleding in de winkel of thuis goed uit te testen door te springen, te bukken en te hupsen dat het een lust is! Je sportkleding is een investering in jezelf. Daar mag je dus best strenge eisen aan stellen.

* Leine

p.s. meer lezen van Leine? Dat kan hier.

 

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

hardloopkleding voor vrouwen

Leine
Leine

Een Franse man, drie dochters, een labradoodle en een leven bomvol sport. Dat is Leine. Als ze niet zelf aan het sporten is, geeft ze crossfit aan kinderen of schrijft ze leuke en leerzame stukken over sport, gezondheid en zichzelf. Bewust van haar voorbeeldfunctie en altijd op zoek naar nieuwe dingen om te proberen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.