vrouw plankt op een tafel

Soms lijkt het net alsof je helemaal geen energiek sportlichaam hebt. En dat voel je in elke stap die je zet. Als je ze nog zet, want motivatie maakt langzaam plaats voor gebrek aan energie… Niet getreurd! Het kan een hele duidelijke oorzaak hebben. Namelijk de spieren van je core!

Het was half september. Er stond een verhuizing op het programma met aansluitend een paar weken vakantie. We gingen nergens in het bijzonder heen, want zo’n verhuizing vonden we wel even genoeg. Wat eten en bewegen betreft, was het wel echt vakantie. Ik kwam niet in de sportschool, deed bijna geen hardlooprondjes, planken stond niet op mijn to do list en de zakken chips vlógen er werkelijk doorheen.

 

Rugpijn en een flutconditie

En toen begon het normale leven weer. Vanwege werkafspraken moest de sportschool nog even wachten, maar hardlopen paste wel weer in m’n planning. Dus ik ging goedgemutst weer eens op pad. Toch wel lekker om weer een beetje normaal te doen met gezond eten en bewegen. Alleen… dat bewegen ging dus voor geen meter!

Elke dag werd de pijn in m’n rug een beetje erger en eigenlijk wist ik toen al wat het probleem was. Toch schoot ik vol in de struisvogelmodus en deed net of er niks aan de hand was. Tot ik dus ging rennen. Ik kwam wel vooruit, maar daar was dan ook alles mee gezegd. M’n conditie was flut, m’n hele lijf voelde gek en ik kwam niet in een lekker ritme.

 

Ik moet mijn oefeningen doen

Dapper bleef ik proberen, maar bijna had ik mijn hardloopschoenen aan de wilgen gehangen. “Mijn mojo is even weg”, postte ik laatst als reactie op een bericht van Rose die zei dat ze aan het wachten was tot haar motivatie terug was. Maar het probleem zat ‘m helemaal niet in die mojo.

Mijn core stond op instorten en daar had ik meer last van dan ik wilde toegeven. Niet naar de sportschool en ook geen oefeningen thuis doen. Dat betekent elke dag een beetje minder kracht in m’n buikspieren, rugspieren, schouders, alles. En dat betekent dat allerlei pijntjes opduiken.

Het ergste is nog dat ik het lijstje zo in m’n hoofd heb: doet het rechts onderaan m’n schouderblad pijn, dan trekt dat daarna naar m’n nek en hoofd. Wacht ik met actie dan begint m’n onderrug ook mee te doen. Uiteindelijk kan ik nauwelijks nog bewegen. Ik weet het zo goed…

 

 

Sporten met een zwakke core doet pijn

Dat ik toch probeerde hard te lopen, was eigenlijk niet zo’n strak plan. Alle pijntjes werden nog tien keer zo erg en de frustratie bouwde ook lekker op. Uiteindelijk ging ik toch weer braaf naar de sportschool en al na drie bezoekjes voelde ik: dat gaat de goede kant weer op!

Na drie weken zei ik het hardop: m’n motivatie is er weer. Ik ga rennen! En jawel, ik kon het gewoon nog. Vijf kilometer onder het half uur, appeltje eitje. Wat was het afzien die periode ervoor, met die lubberende core. Maar stiekem is de lol daarom ook wel een stuk groter als het allemaal wél weer lukt.

En de les die ik heb geleerd…? Uhm, luisteren naar je lijf. Als dat pijntje in m’n schouderblad begint, moet ik als de wiedeweerga ruimte maken in m’n agenda. Trainen zal ik!

* Lizanne

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

 

Lizanne

Tijdens haar zwangerschap scheef Lizanne over sporten met een zwanger lijf. Deze moeder, tekstschrijver en journalist schrijft graag voor vrouwen, omdat ze wil vertellen over wat voor haar belangrijk is: je eigen ruimte durven nemen, doen waarvan je energie krijgt zonder altijd aardig gevonden te hoeven worden. Voor haar is dat de sleutel tot een gelukkig leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.