Zwemmen. Dat is wat Esther naast het hardlopen doet. Nog niet zo heel lang trouwens. Ze is gek op water: hoe het voelt, hoe het eruit ziet. Rivier, kanaal, zee, zwembad… het maakt Esther niet uit. Ze moet er altijd even met een hand of voet (of allebei) in. 

Een jaar geleden ging ik met mijn hardloopmatties zwemmen. Een keer wat anders dan hardlopen. Ik heb ooit een jaartje aan aquajoggen (je bent hardloper of niet) gedaan, dus ik wist dat ik ergens nog een badpak moest hebben. Die vond ik achter in de kast en paste hem nog (net). Vol goede moed vertrok ik naar het zwembad want ik had zo’n zin om na jaren weer in het water te liggen.

Eenmaal in het zwembad liet ik mij in het water zakken en een heerlijk rust kwam over mij. Dat doet het water met mij. Ik word er zo relaxt van. Maar die rust was van korte duur. Gezwommen moest er worden! En snel ook zo bleek. Ik bakte er helemaal niks van. Ik dreef en watertrappelde een beetje onzeker tussen de sportieve mannen en vrouwen in snelle badkleding, zwembrilletjes en badmutsen en probeerde mijn (in dit geval zwem) matties bij te houden.

Daar ik toch een redelijke conditie had lukte mij dat wel aardig al was dat niet op de manier zoals de rest van mij mede zwembadgebruikers dat deed. Schoolslag ging wel aardig, maar met een badpak met afzakkende bandjes en je hoofd boven water zwom dat niet echt fijn. Om over de borstcrawl nog maar te zwijgen. Volgens mij heb ik het halve zwembad leeg gedronken.

Maar vanaf dat moment was ik dus verkocht en moest er dus een heuse zwemoutfit komen. Eén keer per week ging ik ’s ochtends vroeg zwemmen. Er was één nadeel. Er zwemmen veel mensen in zo’n bad. Ik ben niet de snelste zwemmer, maar zeker ook niet de langzaamste zo blijkt. In ons zwembad is niet echt een regel over wie waar zwemt, dus ik paste de regel toe wie het langzaamst zwemt, zwemt aan de rand. De snelste dus in het midden.

Probleem: die regel wist natuurlijk alleen ik. Ik stoorde me aan de langzaam, keuvelende, met z’n tweeën naast elkaar zwemmende oudjes. Tijd voor een alternatief. Dat alternatief vond ik in het ondiepe buitenbad. Het water komt niet verder dan mijn borst, maar dat is genoeg om mijn baantjes te doen. Meestal zwem ik daar alleen (hemels) en heel af en toe is er een mede zwemmer die ook de drukte uit de weg gaat, en samen zwemmen we dan onze baantjes. Af en toe zwem ik met één van mijn hardloopmatties, maar over het algemeen zwem ik alleen.

(lees verder onder afbeelding)

Esther1

Ook een mooi alternatief, de IJssel. Als je het niet erg vindt om samen met de vissen te zwemmen, is de IJssel een prima water. Althans voor mij. Ik kan zwemmen zover ik wil, ik kan diagonaal (wat gebeurt als ik de borstcrawl oefen) en rondjes zwemmen als ik op mijn rug zwem (ook dat gebeurt bij mij). En het moet redelijk weer zijn, dat wel.

Dit jaar kon ik niet wachten tot het buitenzwemseizoen weer was begonnen. Dat betekent in het buitenbad en de IJssel zwemmen, en wat doet deze doos … die neemt een mega tattoo. Als Rose mij vraagt of ik mee ga zwemmen wil ik volmondig ja zeggen maar bedenk mij dat ik een vers plakplaatje heb en toch echt moet wachten tot die genezen is. Chagrijnig werd ik daarvan. Blij met mijn tattoo, maar waarom moest ik die juist nu zetten? Afgelopen maand was het perfect weer om te zwemmen namelijk, en was lichtelijk jaloers als ik berichten las van zwemmers.

Laatst stond ik weer eens met mijn voeten in de IJssel te genieten van het water toen een hardloop/zwemmattie vroeg wanneer we gingen zwemmen in de IJssel. Ik keek naar mijn tattoo en vond dat die wel genoeg genezen was. Ik kon niet langer wachten.

Een paar dagen later was het zover. Mijn mattie kon niet helaas, maar ik was vastbesloten om te gaan. Weer of geen weer, ik moest dat water in. Met mijn eega als lifeguard vertrok ik naar de IJssel. Samen met de vissen, onder het wakend oog van mijn eega en met de skyline van Deventer op de achtergrond genoot ik van mijn moment. Dat er nog vele mogen komen. De vissen maakt het niet uit of ik rondjes of diagonaal zwem.

2 Comments
    1. Er zijn veel plassen in Nederland waar mensen het doen, maar bijvoorbeeld ook in de Amstel. Wat je aantrekt hangt af van de watertemperatuur, als het kouder wordt een wetsuit

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.