Mien. Een vergeten geschiedenis. Mariska Tjoelker

Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Chantal Blaak… allemaal wielrensters waar we met respect naar kijken. Hoe anders was dat in 1938, toen Mien van Bree wereldkampioene wielrennen werd. Mariska Tjoelker dook in het levensverhaal van Mien. Ze schreef een aangrijpende biografie over een vrouw die ageerde tegen alle principes en oordelen die destijds golden.

Mien leefde in een tijd waarin het volstrekt normaal gevonden werd dat vrouwen gingen trouwen om vervolgens kinderen op de wereld te zetten. En vooral ook thuis bleven om voor het gezin en huishouden te zorgen. Dat was niet aan Mien van Bree besteed, zij verruilde Nederland voor België. Wereldkampioen worden op de racefiets, dat is wat ze wilde.

Niet alleen hield ze er een controversiële hobby op na, ook voelde Mien zich meer aangetrokken tot vrouwen. Daar rustte in die tijd zo mogelijk nog een groter taboe op, en dus hield Mien haar relatie met een collega-wielrenster verborgen. Sterker nog, het wielrennen en haar liefde moesten wijken toen ze terug naar huis moest om voor haar moeder te zorgen. (lees verder onder de afbeelding)

Mien van Bree in de krant
Mien van Bree wereldkampioen op de fiets
*22-10-1938

Mien van Bree

Dit boek van Mariska Tjoelker gaat over zoveel meer dan een vrouw op jacht om haar wielerdroom uit te laten komen. Het is het aangrijpende verhaal over vrouwenemancipatie. Mien van Bree trekt haar eigen plan maar doet uiteindelijk toch onder de druk van de maatschappij datgene wat van haar verlangd wordt. De prijs die Mien daarvoor betaalt, is hoog.

Voor EenVandaag gaf Mariska een interview over de kortstondige carrière van Mien van Bree.

Mien, een vergeten geschiedenis – Mariska Tjoelker | Thomas Rap | € 19,90 bij Bol.com

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.