jongetje lachend op het sportveld

Als sportieve ouder zie je graag dat je kinderen de voordelen van sport ook ontdekken. En hoewel zien sporten ook doet sporten, ligt sport niet voor elk kind voor de hand. Sommige kinderen weten niet welke sport ze willen doen, anderen vinden sport niet leuk. Hoe kan je als moeder je kind plezier laten hebben in sport?

Toen mijn nichtje van 10 ‘nog klein was’ bracht ze zoveel mogelijk tijd door op het klimrek. Hele heftige dingen kon ze daar op. Elke keer als ik haar van school ophaalde liet ze me weer iets nieuws zien. Ze is met haar behendige lijf op turnen gegaan waar ze al snel te horen kreeg heel goed te zijn. Ze zou het lichaam er voor hebben: flexibel, niet te groot, maar wel geweldig sterk. Toch is turnen niet de sport die ze tegenwoordig doet. Want na een jaar haalde ze er geen plezier meer uit om bij de selectie te zitten. Tegenwoordig zit ze op tennis en doet ze aan Krav Maga.

 

Welke sport past bij jouw kind?

Om te ontdekken welke sport goed bij je kind past zijn er twee belangrijke vragen. Waar is mijn kind goed in? Wat vindt mijn kind een leuke sport? Twee doorslaggevende factoren omdat een sport die bij je kind past ook een sport is die je kind graag doet. Ben je ergens goed in, of vind je het leuk, dan is de kans groot dat je het langer volhoudt. Dit gaat op voor volwassenen, maar ook voor kinderen die beginnen met sporten.

Het karakter, de energie en bouw van je kind kunnen hierbij van belang zijn. Over het algemeen zal je de gemiddelde hockeykeeper niet snel bij een balletles zien. En een kind dat beter bij een duursport past, zal het mogelijk minder goed doen bij een teamsport.

>>Sportende moeder, ik moet je iets vertellen over jou en je kind

Anne-Marie: “Ik push ze niet om te sporten, maar breng ze er wel mee in contact. Ik vind het belangrijk dat ze bewegen en met andere kinderen bezig zijn. Zeker omdat er op school eigenlijk geen echte gym meer wordt gedoceerd. Van mij mogen ze heel veel uit proberen om te ontdekken wat ze leuk vinden. Ik mocht dat vroeger als kind niet.”
“Beide kinderen zitten nu op ‘ouderwetse’ gym. Vorig jaar hebben ze een seizoen schaatsles gehad. Omdat de oudste het wel kan gebruiken, heb ik het met hem over judo gehad. We hebben wat YouTube filmpjes bekeken en een dezer dagen gaan we contact opnemen met de sportschool. Ik ben benieuwd naar hoe hij dat gaat vinden.”

 

sportief meisje op zwemles

De sport die jouw kind leuk vindt

De keuze om te stoppen met turnen heeft mijn nichtje zelf genomen. Al had ze daar wel wat hulp van haar ouders voor nodig. Die hebben haar, toen ze geen zin meer had, voorgesteld het jaar af te maken en in de zomervakantie te besluiten wat ze ging doen. Het werd tennis bij de tennisbaan die ze vanuit de achtertuin kan zien en Krav Maga met een vriendinnetje van school.

Jonge kinderen zullen snel geneigd zijn de sport van hun ouders leuk te vinden. Bij de meeste clubs is het aanbod voor de kleintjes nog zo speels dat het voor hen nog niet echt sporten is. Zijn ze iets ouder, dan kun je al wel een voorkeur voor een sport ontdekken. Bijvoorbeeld door het over de gymles op school te hebben. Welk onderdeel is leuk en wat is echt niets aan? Dat is informatie.

>>Trainen na je zwangerschap, hervind je sportieve vorm

Maar vooral ken je als moeder je kinderen goed en weet je wel welke sport ze leuk vinden. Grote kans dat een rustig kind voor een individuele sport zal kiezen terwijl een energiek kind zich meer thuis zal voelen bij een energieke teamsport. Is jouw kind helemaal niet zo handig? Overweeg dan dat sport misschien helemaal niet leuk gaat zijn. Voor sporters is dat soms lastig, maar niet elk kind wil op een sport. Misschien is het dan zaak om samen te bewegen. Door in het weekend samen te wandelen in het bos bijvoorbeeld. Maar wat je ook kunt doen, is samen kiezen voor een sport waar je kind wat handiger van wordt. Een verdedigingssport bijvoorbeeld. Niet alleen word je daar zekerder van, kinderen leren daar ook bewuster gebruik te maken van hun lijf.

 

Marloes: “Mijn zoon van zeven heeft al veel proeflessen gedaan. Voetbal, judo, atletiek, hockey, noem maar op. Maar die sporten waren het allemaal niet voor hem. Pas toen hij een keer bij Scouting kwam, ontdekte hij iets wat hij geweldig vond. Dat is geen sport, maar hij gaat er elke week heen. Het is samen bezig zijn en veel bewegen in de buitenlucht. Elke week komt hij met een enorme glimlach en stralende ogen thuis. Dat vind ik belangrijk. Daarnaast doet hij met zijn broertje mee aan de kidsrun en fietsen ze veel. De BSO waar hij heen gaat is zo’n sport BSO. Hij krijgt genoeg beweging, net als zijn broertje. En dat hoef ik niet te stimuleren. Het goede voorbeeld en dat doen wat je leuk vindt werken volgens mij het beste.”

Sporten is goed voor de ontwikkeling van kinderen

Vorig jaar heeft mijn nichtje een tennisverjaardagsfeest gegeven. Alle meisjes uit haar klas mochten meedoen. Ook meisjes waar ze nooit mee speelde. Die middag was ze lekker buiten samen met de meisjes uit haar klas waaronder een aantal van haar vriendinnen. Twee dingen vielen mij op. Allereerst dat zoveel van die meiden op sport zaten, maar vooral dat de kinderen die niet sporten minder makkelijk bewegen.

twee kinderen die buitenspelen

Iedereen die zelf sport kan het beamen. Sport is goed voor je. Dit gaat op voor volwassenen, maar natuurlijk ook voor kinderen. Met sport leer je je lichaam kennen, je maakt het sterker en doet stapje voor stapje steeds meer dingen. Voor kinderen is het erg goed om veel te bewegen. Hun motoriek wordt beter en het zelfvertrouwen ook.

Dat niet alleen, door voldoende te bewegen, slapen kinderen ook beter. Hierdoor staan ze de volgende ochtend met een frisser hoofd op om naar school te gaan.

>>Jongleren voor gevorderden – het leven van een sportieve moeder

Voor hun sociale ontwikkeling kan lidmaatschap van een vereniging erg goed zijn. Hun wereld wordt wat groter dan de eigen buurt of klas op school. Bij een sportvereniging kom je in contact met meer kinderen. Uit de hele stad. Het is een goede manier om meer vriendjes te maken en om te leren gaan met verschillen. Samen trainen en zo nu en dan samen winnen, maar ook samen omgaan met verlies. En natuurlijk is niets zo fijn als ergens bij horen.

Hulp dankzij de sportkeuze test voor kinderen

Om ouders en kinderen op weg te helpen bij het kiezen van een sport zijn er verschillende sportkeuzetesten. Die vul je in en het resultaat geeft je iets meer inzicht. Eén zo’n test is de sportkeuze test voor kinderen van de BBC. Deze test gaat vooral uit van het karakter en de fysieke eigenschappen van je kind. Je beantwoordt 12 vragen en dan krijg je een advies. Je kunt ook eens kijken naar de leuke dingen bij jou in de buurt. Op Kidsproof kun je dat per stad zien.

Liefs, Rose

 

Wist je trouwens dat je ons heel makkelijk kunt supporten? Als je namelijk via de linkjes op onze site iets koopt bij onze partners, krijgen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dat geldt bijvoorbeeld voor Bol.com, CoolBlue, Futurumshop en Holland & Barrett. Van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site, waar je ook de uitgebreidere lijst van partners vind. Dankjewel alvast, alle kleine beetje helpen ons echt!

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en Youtube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.