Geen schema en geen doelen voor het nieuwe jaar

Tjonge! Dat was me het maandje wel zeg. November was hier zo druk dat ik soms amper meer wist welke dag het was. Zo fijn dat ik half september ervoor koos weer te beginnen met hardlopen!

We zijn hier thuis met allerlei projecten bezig. Baby Floris en hond Lola hebben hun aandacht nodig, ik ben lekker aan het werk… Druk druk druk, maar gelukkig wist ik het ook voor elkaar te krijgen om twee keer in de week te blijven hardlopen. Als ik een half uurtje over heb, kan ik dat mooi invullen met een rondje rennen.

 

Beginnen met hardlopen met een trainer

Rennen ja, dat durfde ik daar zomaar neer te zetten. De eerste trainingen in september voelden een beetje sneu. Een minuutje hard, een minuutje zacht en dat dan zes keer. Toch hield ik me steeds braaf aan het schema, want dat had hardlooptrainster Nel gezegd.

Soms luister ik heel netjes naar wat mensen me opdragen 😉 Toen ik drie minuten achter elkaar kon hardlopen, vond ik dat heel wat. Maar drie minuten werden er vijf, vijf werden er tien en tien werden er vijftien. En toen ging ik Strava maar eens gebruiken.

 

Dertig minuten achter elkaar

Ik vond namelijk dat een training van vijftien minuten hardlopen, twee minuten wandelen en vijftien minuten hardlopen best een beetje hetzelfde is als een halfuur achter elkaar lopen. En dat is mijn doel, dus het leek me tijd om eens te checken hoe hard ik eigenlijk liep.

Het voelde lekker, het lopen, maar ik had niet het idee dat ik in de buurt kwam van mijn oude vijf-kilometer-in-28-minuten. Gelukkig bleek dat meer aan mijn gevoel dan aan de realiteit te liggen. Wat een meevaller!

 

Trainen op techniek

Kort daarna was het tijd voor een techniektraining samen met Nel. Zij is hartstikke Born2Run en begeleidt lopers voor allerlei soorten wedstrijden. Zelf houdt ze van traillopen trouwens, bikkelen was het eerste woord dat daarbij in mij opkwam.

We sleepten allebei een hond mee naar een heide-/bosgebied om een rondje te maken. Eerst een stukje rustig hardlopen, waarbij ze al snel opmerkte dat ik mijn schouders niet zo hoog en verkrampt hoef te houden. Vervolgens een stukje techniektraining.

 

Doelen stellen

Omdat mijn coördinatie na mijn ongeluk niet altijd helemaal je-van-het is geweest, had ik daar niet al teveel verwachtingen van. Maar alweer een meevaller voor mij, want al snel kon ik gevorderdenoefeningen doen. Met mijn ene been knieheffen en tegelijkertijd met de andere hakkenbillen. Of met een been knieheffen terwijl ik licht voorover hang en naar de volgende boom hups. Het moet er in elk geval voor anderen hilarisch hebben uitgezien 😉 Voor mij voelde het gek, maar Nel was tevreden.

Weer een stukje lopen verder, liet ik haar mijn tijden zien, waarbij ik aangaf dat ik mijn doel wel zo’n beetje bereikt heb. Dertig minuten op een redelijk tempo hardlopen. Klaar. Nou, Nel vond van niet. Die vond dat een wat lage ambitie gezien mijn tijden en techniek. Of ik niet een keer een trail wilde lopen. En dan ook maar gelijk eentje van 7.5 kilometer of zelfs meer. Oei! Daar schrok ik even van.

 

Trainen voor een hardloopevenement

Hartstikke leuk om te horen dat je ‘een atletisch lijf’ hebt en ergens goed in bent, maar zou dit niet een beetje overmoedig zijn? Daar ben ik op dit moment eigenlijk nog steeds over na aan het denken. Ik heb wel besloten dat ik half januari een evenementje in het dorp van mijn ouders mee ga doen. Ik kan kiezen uit vijf of tien kilometer en de route gaat grotendeels door het bos. Geen prestatiedruk dus voorlopig enne, zo’n bosroute…. Zou dat ook tellen als trailloop? 😉

Heb jij ook al een tijdje niet meer hardgelopen en kriebelt het ergens toch weer? Lees dan eens dit verhaal van Rose over weer beginnen met hardlopen na een zwangerschap, blessure of gewoon omdat je er even geen zin in had. 

Lizanne

Tijdens haar zwangerschap scheef Lizanne over sporten met een zwanger lijf. Deze moeder, tekstschrijver en journalist schrijft graag voor vrouwen, omdat ze wil vertellen over wat voor haar belangrijk is: je eigen ruimte durven nemen, doen waarvan je energie krijgt zonder altijd aardig gevonden te hoeven worden. Voor haar is dat de sleutel tot een gelukkig leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.