wandelen als je wilt beginnen met sporten als je te zwaar bent

“Mijn dochter vocht voor haar leven en ik – 115 kilo zwaar – maakte me druk om chocolade.” Dat moment, 14 jaar geleden, opende de ogen van Sabrina (39). Ze wist dat ze in beweging moest komen. Maar waar moet je beginnen met sporten als je te zwaar bent? Sabrina startte met wandelen, en loopt inmiddels halve marathons.

Sporten is Sabrina niet met de paplepel ingegoten. Sterker nog, tot haar 26e deed ze helemaal niets aan sport. “Het keerpunt kwam in één van de moeilijkste perioden van mijn leven. Op een veldbedje lag ik naast mijn doodzieke dochter en maakte me druk of het winkeltje nog open was zodat ik nog chocolade kon halen. Die chocolade heb ik gelaten voor wat het was. Ik bedacht diezelfde avond nog wel een plan om gezonder te gaan leven. Beginnen met sporten als je te zwaar bent en nul ervaring hebt, is nog best lastig. Daarom was mijn eerste doel bewegen, wat kilo’s kwijtraken en een gelukkige moeder zijn.”

>>Runnersface – wordt je huid ouder van hardlopen?

 

Wandelen om te beginnen met sporten als je te zwaar bent

In het park achter haar huis startte Sabrina haar nieuwe levensstijl. Ze ging wandelen, en liep steeds een stukje verder. “Langzaam veranderde het wandelen in joggen, van lantaarnpaal naar lantaarnpaal. Een jaar later had ik mezelf zover gekregen dat ik 5 kilometer achter elkaar kon joggen. Dat gevoel was zo intens, ik zal het nooit meer vergeten! Het gaf mij de kracht die ik nodig had om door te gaan. Elke week liep ik 2-3x en al vrij snel ontstond het idee om voor de 10 kilometer te trainen. Dat lukte ook, en in anderhalf jaar tijd kon ik niets anders dan concluderen dat het sporten me steeds makkelijker af ging.”

>>Leonie kan nooit meer sporten vanwege hartklachten

Niet zo verwonderlijk, want inmiddels was Sabrina ook 25 kilo lichter. “Zonder één of ander gek dieet, dat had ik al zo vaak geprobeerd en had me nergens gebracht. Dus ik realiseerde me heel goed dat het anders moest, Dit keer wilde ik gespreid eten over de hele dag, mijn porties verkleinen en de ongezonde lekkernijen voor het weekend bewaren. Het was echt niet altijd makkelijk hoor, ik was soms best bang om weer terug te vallen in m’n oude gewoontes. Of om geblesseerd te raken, als een training niet zo lekker ging bijvoorbeeld. Dan was ik blij als ik de 3 kilometer aantikte.”

>>Welke squat is een goede squat: heel diep of niet?

 

Voor het eerst meedoen aan een hardloopevenement

Sabrina liet zich niet uit het veld slaan. Twee jaar na het moment dat ze zich had afgevraagd hoe je moet beginnen met sporten als je te zwaar bent, stond ze aan de start van haar eerste hardloopevenement. “De Friday Night Run, dat was het grote moment. Ik weet nog zo goed hoe ik aan de start stond. In twee jaar tijd had ik mijn levenspatroon zo aangepast, dat ik echt gezond leefde. Wat was ik zenuwachtig, zo’n enorme drang op te presteren had ik. En tegelijkertijd voelde ik zoveel angst om te falen. Huilend kwam ik over de finish, I DID IT! Mijn medaille, die eerste medaille… Dat smaakte naar meer.”

En er kwam meer. Sabrina trainde naar de halve marathon en heeft daar ook al een aantal van gelopen. “De mooiste en de zwaarste was toch wel de Berenloop op Terschelling. Met een parcours dwars door de duinen, over het strand en door karakteristieke dorpjes. En met vele aanmoedigingen langs het parcours. Dat is toch wel een prestatie waar ik heel trots op ben. Waar ik 10 jaar geleden amper een kilometer kon rennen, kon ik nu gewoon een halve marathon lopen. Ik heb het toch maar mooi aangedurfd om de verandering aan te gaan en het roer om te gooien. Dat vind ik best stoer van mezelf.”

>>Waar hardlopers aan denken tijdens het hardlopen

 

Sporten om te ontspannen en mentaal sterker te worden

Van bankhanger naar sportende moeder. Niet meer alleen om af te vallen en gezond bezig te zijn, maar vooral omdat Sabrina het fijn vindt. “Het helpt mij ook om mentaal sterker te worden. Als ik stress heb, helpt sporten mij om te ontspannen. Na een rondje hardlopen zie ik alles weer een stuk realistischer. Waar ik eerst uitdaging zocht in afstanden en tijden, geniet ik nu vooral dat ik kan en mag hardlopen. Sinds 3 jaar ben ik lid van een atletiekvereniging, waar ik ook weer nieuwe dingen leer zoals intervallen. Daar had ik me nooit eerder mee bezig gehouden.”

Stoere Vrouwen Sporten Shop

Kirsten Vogd
Kirsten Vogd

Sporten doe je volgens Kirsten niet alleen tijdens dat ene uurtje op zaterdagochtend. Voor haar maakt het deel uit van haar hele leven. Ze begon als blogger voor onze site toen ze nog niets eens zo gek veel sportte. Tegenwoordig maken hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining standaard deel uit van haar week. Kirsten doet de eindredactie en haar grootste passie is prachtige portretten van stoere vrouwen op papier zetten.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.