Ik denk dat het door mijn slippers komt. Dat weet ik niet zeker, maar ik vermoed het wel. Best vreemd want ik loop al jaren op slippers in de zomer, maar ik heb dit jaar voor het eerst iets andere.

Heb je het gezien? Ik heb een blessure. Vervelende pijn rondom mijn enkel en heel veel spanning in mijn voet. Wat het precies is weet mijn fysio niet en de oorzaak hebben we ook niet kunnen vinden, maar er was genoeg reden om een tapeje om mijn enkel te doen. Dat en rust.

Niet handig, ik heb nu al twee weken niet hardgelopen en dit komend weekend sta ik aan de start van de Afsluitdijk Open: 16 hele kilometers in het donker over de afsluitdijk. Heb ik onwijs veel zin in. Want niet alleen ga ik lopen terwijl de zon op komt. Ook zijn er veel vrouwen die ik ken door Stoere vrouwen Sporten én hebben Astrid en ik een busje waarmee we het hele weekend ergens op een Friese boerencamping staan.

In mijn hoofd ga ik mijn gangen na. Heb ik iets geks gedaan? Maakte ik een misstap? Heb ik te hard getraind misschien? Of bouwde ik de afstand te snel uit? Ik weet het niet. De pijn die ik voel is  niet typisch voor een misstapje, maar ik kan me ook niet bedenken dat ik mijn enkel heb overbelast. Maar vooral: hoe ga ik in vredesnaam 16 kilometer hardlopen als ik nu al last heb?

Veel hardlopers kennen dit. Vooral lopers die meedoen met een marathon. In de weken voor het event ontstaan er ineens pijntjes. En hoewel lopers altijd wel ergens pijn hebben en dat een beetje bij onze sport lijkt te horen is het zo vlak voor een event anders.

Natuurlijk is het zo dat je maanden naar iets toewerkt en in die maanden bijna de hele tijd bezig bent met het langzaam verleggen van je grenzen. Bijna elke week vraag je je lichaam om meer te doen, om verder te gaan of meer tempo te maken. Het risico bestaat dat je net iets te veel doet en vlak voordat je dacht te pieken, ineens geblesseerd raakt.

Wat ook vaak gebeurt, is dat je besluit ergens naar toe te trainen en dat ook een aantal maanden doet. Dan ineens zijn je schoenen aan vervanging toe. Je koopt nieuwe. Ruim op tijd voor het event en gaat daar mee trainen. Je loopt ze in en je voelt dat ze al lekker naar je voeten gaan staan. Maar er zit ook een kleine verandering in de demping of bovenschoen en na een paar weken krijg je gekke pijntjes. Balen want je zit vlak voor je event.

Of – en dat is heel vaak het geval – je traint een jaar naar iets toe, bereid je mentaal voor, bent er mee bezig, schrijft je in, koopt je ticket, boekt een hotel. Traint netjes en weloverwogen. Belast jezelf niet te veel en dan toch ineens, vlak voor je marathon, halve of zoveel zoveel Engelse mijl begint het gedonder: pijntjes en gedoe. Je gaat naar de fysio, bezoekt de masseur, praat met je trainer en raadpleegt andere lopers online. De pijn houdt aan, maar je geeft niet op, je gaat toch lopen ook al maak je je zorgen of je de finish wel haalt.

Je staat in het startvak, neemt alles in je op, ziet andere lopers. Dan begin je, de eerste minuten veel te hard, dan wat rustiger, je ziet het publiek en geniet van het lopen en ergens halverwege kom je er achter: je blessure is weg! Dat is een zenuwenblessure. Eentje die niet echt is, maar gewoon wat vermoeidheid die je voelt en waar je – zenuwachtig en gespannen – net iets te veel aandacht aan geeft.

Waar ik nu last van heb weet ik niet. Of ik ga lopen dit weekend weet ik ook nog niet. Of ik die 16 kilometer ga halen kan ik je al helemaal niet vertellen. Wel weet ik dat ik deze week het verschil niet meer maken kan. Ik doe rustig aan, wandel niet te veel, ga wat zwemmen, fiets wat rond en doe zelfs wat yoga.

En dat ik nog niet zeker weet wat het is, doet er ook niet toe. Ik vermoed dat het aan mijn slippers ligt. In tegenstelling tot alle jaren ervoor zijn deze een beetje zwaar. Ik denk dat ik mijn voeten gek aanspan om er op te kunnen lopen. Dus die dingen laat ik deze week ook maar even staan.

monique rotteveel online shop

foto: Astrid Geerts
Rose draagt een Monique Rotteveel hardlooplegging

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment
  1. Lieve Rose,

    Zo herkenbaar wat je schrijft! Komt vast goed en ga je 16 km knallen tijdens de afsluitdijk open!
    Wens je alvast heel veel succes en sterkte met je enkel!

    Liefs…. ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.