We staan op het punt een Stoere Vrouwen Sporten hardlooptight te maken. Met van die toffe letters op de zijkant. Die gaan we verkopen om het Stoere Vrouwen Sporten boek wat we willen uitbrengen te financieren. Met de keuze van de tight zijn we nu al een tijdje bezig. We twijfelen tussen een tight van Nike, Adidas of Saucony. Want voor onze lezeressen willen we alleen het beste, maar wat maakt nu eigenlijk een goede tight?

Je moet weten dat wij veel loopkleding hebben. Doordat wij regelmatig over sportkleding schrijven en veel contact hebben met een aantal sportmerken gaan er veel hardloopbroeken door onze handen. We sporten er mee en als we het een goed product vinden, schrijven we er over. En vooral bij tights merken we dat pasvorm en materiaal belangrijk zijn en dat er veel verschil in kwaliteit is. Jammer vinden wij, want de verkeerde tight tijdens een duurtraining is superirritant.

Daarom verbaasd het ons keer op keer dat bekende loopmerken zo nu en dan met waardeloze tights op de proppen komen. Een goede tight is de juiste lengte, sluit aan in je taille, is niet te dik, maar ook zeker niet te dun en vooral niet te glad. Een fijne tight heeft een touwtje zodat hij niet afzakt en ook een ritsje bij je voeten. De laatste paar jaar is er nog een tight criterium bij gekomen en dat is: het printje. Je kan ze tegenwoordig in alle kleuren en met gave opdruk krijgen. En juist in die tights zit het grootste kwaliteitsverschil.

 

Wijde pijpen, hardlooptights en shorts

Bij het kopen van je hardloopbroek zal het je vast wel opvallen dat er veel verschillende soorten zijn. Er zijn lange broeken, korte, wijde en strakke. De wijde broeken zijn vooral bekend als short. Dat is zo’n kort broekje zoals je veel bij wedstrijdlopers ziet. Maar er zijn ook lange broeken die wijd zijn: het trainingsbroekmodel wat op het bovenbeen wat losser is en bij de voet weer strakker en het ‘vrouwenmodel’ wat op het bovenbeen strak zit en bij de voet juist weer wat losser. Dit laatste model wordt door veel lopers als ‘niet zo fijn ervaren’, de wijdere pijpen kunnen gaan wapperen of in de weg zitten bij je voeten. En vooral tijdens een duurtraining of als je het even zwaar hebt kan dat irritant zijn. Daarom lopen wij in strakke broeken of korte wijde shorts en laten we de lange wijde broeken hangen. Die vinden we meer geschikt voor fitness. Of een sportklasje.

 

Fijne hardloopbroek

Welke broek het beste bij je past is allereerst een kwestie van persoonlijke voorkeur. Rose loopt graag met die korte wijde shorts en Rhodé draagt liever een driekwart tight. Daar wil Rose juist weer niet in lopen omdat ze die tuttig vindt.
Maar het is niet alleen je voorkeur die bepaalt welke broek je kiest. Rhodé heeft bijvoorbeeld lange benen. Maryvonne en Amber zijn beide heel lang en Berber is weer wat korter en heeft net als Rose flinke beenspieren. Elk merk verschilt en is meer of minder geschikt voor een bepaald lichaamstype. Asics is daar een goed voorbeeld van. Hun kleding doet het heel goed bij kleinere lichamen, maar voor de ronde gespierde billen van Rose is Nike of Adidas beter. Rhodé zal je weer niet zo snel in een Adidas zien. De broeken zijn wat kort namelijk. Het is dus voor elke hardloper even zoeken naar het juiste merk en bij vrouwen luistert dat net wat nauwer dan bij mannen. Wij hebben meer verschillende vormen, van curves tot ronduit plat en van sprinter tot echte duurloopster.

 

1609606_673870589318090_295446620_n

Hardloopbroeken met mooie printjes

Heb je eenmaal je kledingmerk gevonden? Dan is het zoeken naar de tight die mooi is en wij merken dat het precies daar met sommige merken enorm mis gaat. En dan vooral met de broeken die een printje hebben. De meeste merken hebben verschillende kwaliteitsniveaus in hun collectie. De hoogste kwaliteit broeken zijn gemaakt van materiaal wat goed rekt en niet flubbert. De pasvorm zorgt ervoor dat je optimale bewegingsvrijheid hebt en bij sommige merken zorgen speciale ingezette stukken voor meer compressie of koeling. Bij de wat goedkopere broeken is het materiaal en de pasvorm al wat simpeler. De broek zit wat minder mooi, sluit minder goed aan en zal in de meeste gevallen ook minder lang meegaan. Maar daar staat tegenover dat je al gauw zo’n twintig euro minder voor zo’n broek betaalt.
Een logisch verhaal toch? En ook heel overzichtelijk? Nou niet dus, want de broeken met printjes spelen een aparte rol in dit verhaal. Er zijn maar weinig merken die deze modieuze broeken van een goed materiaal en ontwerp maken. Deze mooi ogende hardlooptights kosten bijna zoveel als de topmodellen, maar zitten slechter dan de mindere modellen. Ze zakken af, glijden van je billen, trekken op je knieën of de print wordt op je ‘rondere vlakken’ helemaal vervormt, wat de stof doorschijnend maakt.
Deze tights zijn beter geschikt voor de spotschool, als mode item of voor een yogales, maar hardloopwaardig zijn ze volgens ons niet te noemen.

Het is dus even goed opletten in de winkel en voelen en kijken naar hoe je tight gemaakt is. Een paar hele goede tights met printjes die wij hebben zijn de regenboogpanterprint van Asics waar Rose mee loopt, de zwart witte Nike Epic die Rhodé voor kerst kreeg, de Adidas SuperNova tight van Rose met die mooie achterkant en de Epic die Rose vandaag achter heeft laten hangen en die zowel in kleur als in zwart wit te koop is. De stof van deze tights is een beetje dikker en rekt alle kanten op. Ze glijden niet en er zitten naden in de broek die de vorm van het vrouwenlichaam volgen. En ze hebben een touwtje zodat ze tijdens het lopen niet afzakken of los om je taille gaan zitten.

En die broeken die wij gaan laten maken? Vertrouw ons, dat gaan fijne broeken worden. Maar daarover hoor je later meer!

Liefs De Stoere Vrouwen Die Sporten

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

7 Comments
  1. Kijk ook naar compressie. Als je net als ik 60 kg afgevallen ben, dan zijn deze broeken ontzettend fijn omdat het losse vel dan niet klappert. En de compressie broeken die nu op de markt zijn, zijn helemaal niet vlot, behalve die van asics.

  2. Ik ben een zwaardere loopster met flinke billen; grotere maat nodig en voel me comfortabel met een rokje erover (hiphardlopen is hier goed in!). Misschien rekening houden met grotere maten?

  3. De regenboogpanterprint van Asics is mijn lievelings! Echt een heerlijke tight en ziet er ook nog eens heel mooi uit! Ik ben benieuwd met wat voor een broek jullie komen! 🙂

  4. Ik heb zelf pas zelf ervaren dat het inderdaad nogal wat uit kan maken. Ik dacht ff goedkoop in de aanbieding een Hunkemöller tight te kopen, maar die zakt, ondanks het touwtje in de taille, dus af! Het zit zo niet lekker! Inderdaad niet geschikt voor duurlopen, maar een intervalletje kan ik er wel mee doen. Ga ‘m ook weer niet weggooien…. Toch?

  5. Ik hou van een goede stevigheid in de broek, soms zwabbert dat ook, raar gevoel. ; )
    Er mag ook best meer kleur komen in de tights en dan zou het ook leuk zijn als het niet altijd zo is dat;” hoe hipper de tight hoe,duurder”
    Ik ben benieuwd, jullie leggen de lat hoog. Succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.