vrouw in winters landschap effect kou op spieren

Ken je dat gevoel in de zomer, van spieren die het vanzelf lijken te doen? In de winter hebben diezelfde spieren iets meer nodig. Het kan dan net lijken of ze het net niet doen. Dat klopt, de kou heeft een direct effect op je beweging.

Wij vroegen ons al een tijd af hoe het komt dat je in de winter minder hard fietst. Dat blijkt verschillende oorzaken te hebben. Van minder aerodynamica door je extra lagen kleding tot het effect van de kou op de rolweerstand van je banden. Maar er is nog iets waar je als sporter in de winter mee te maken krijgt. Of je nu fietst, aan hardlopen doet of lekker op het ijs staat: in de winter is het voor je spieren moeilijker om kracht te leveren.

Dit heeft te maken met het signaal wat je hersenen aan je spieren geven. In koude omstandigheden werkt dat allemaal net even minder goed. Het duurt langer voordat het signaal bij je spieren aankomt, waardoor je net wat trager reageert. Het is goed mogelijk dat je daardoor in de winter in een net wat lagere cadans of zwaarder verzet fietst.

Voor een sprintje wil dan nog wel eens lastig zijn. Als je sprint, lever je je maximale kracht en beweeg je snel en explosief. Alle spiervezels worden in een keer geactiveerd. En dat is een hele snelle handeling. Sprinten is onder invloed van kou daarom een stuk moeilijker.

Nog een reden om in de echte winterkou gewoon je rustige duurtrainingen te doen en voor het echte snelheidswerk te wachten tot het warmer is. Of – nog beter – om op vakantie te gaan. Noem het een trainingskamp en verwen je spieren met een wat warmere lucht.

hardloopcadeaus

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.