De zon schijnt over de IJssel, hier en daar hoor ik wat krekeltjes en terwijl ik in mijn jeans op mijn baanfiets langs het jachthaventje rijdt, beginnen mijn benen te jeuken. Alsof er energie in ze groeit, alsof ze moeten bewegen. Van mijn fiets afspringen en rennen. Stap, stap, stap dat willen ze doen. Maar ik blijf op mijn fiets en trap rustig door naar huis. “Lopen mag je morgen wel Rose, maar beter ga je zwemmen.” Vertel ik mezelf.

Gisteren heb ik voor het eerst sinds mijn blessure weer lekker gelopen, iets meer dan dertig minuten aan één stuk. Het was avond en de lucht was een beetje koud, de temperatuur zat zeker onder de tien. In de lucht rook ik de velden, de bloemen maar ook al de lucht van openhaarden die in sommige huizen al aan stonden. In een rustig tempo van 6 minuut 50 de kilometer rende ik mijn rondje. Geen versnellingen, geen sprintjes en even geen techniek, wel gewoon lopen en genieten van mijn ritme. Even ga ik sneller, mijn lijf is warm en wil meer en wil in mijn eigen snelle tempo lopen, maar ik neem gas terug. Ik loop om te genieten, ik loop omdat ik dat al zo lang al niet meer heb kunnen doen.

Thuisgekomen voel ik me tevreden, ik plof neer op de bank met een grote pot thee en geniet na van het gevoel wat hardlopen me geeft. Het is toch anders dan bij fietsen. Van een middagje op een mountainbike parcours hier in de buurt heb ik vooral honger en voel ik me moe en leeg. Van een klein stukje hardlopen krijg ik energie en word ik vrolijk. Ik denk dat dat komt doordat ik op de fiets zo uren weg ben en als ik loop ben ik meestal binnen het uur weer terug.

Hoewel ik de weken van mijn blessure goed ben doorgekomen en ik lekker heb gezwommen en gefietst, merk ik toch dat ik het hardlopen enorm gemist heb. Er is geen sport zoals lopen, er is niets zo mooi om zonder hulpstukken als een fiets en puur op eigen kracht te kunnen voortbewegen. En er is niets zo gaaf als de controle over je lichaam die ervoor zorgt dat je in een versnelling 2 minuut 50 de kilometer kan lopen en tijdens een rustige duurtraining 7.
Het voelt zo onvoorstelbaar lekker om in mijn ritme te komen en om lichtvoetig en mooi te lopen. En het is fantastisch als ik een andere loper tegenkom en we elkaar groeten met een knikje of soms zelfs een glimlach.

Lopen, ik doe het in de drukte van de spits, onder de bomen van het Vondelpark, langs het meer in Frankrijk waar mijn ouders wonen, in een dorp op Corsica, maar ook gewoon thuis in en om Deventer. Lopen, het is een levensstijl, een cultuur of bijna een geloof. En ik ben loper.

Het ging zo lekker gisteren, dat ik vandaag wel weer wil, dat ik meer ne meer van die fantastische sensatie die lopen heet wil. Maar eigenlijk verschilt een rondje lopen niet veel met een straffe borrel of stevige fles drank. “Geniet, maar drink met mate.” Zegt elk reclame spotje voor drank aan het eind. En precies dat is wat ik na mijn blessure ook moet doen: genieten maar niet te veel en zeker niet te vaak. Mijn lichaam kan dat niet. Dus wil ik volgend jaar een Halve marathon lopen? Dan neem ik wijselijk ook mijn rust, zelfs al is dat lopen nog zo lekker.
Daarom trapte ik net door op mijn fiets, staan mijn loopschoenen nog in de gang en schrijf ik nu in mijn jeans, op de bank met de laptop op schoot dit stukje. Morgen ga ik zwemmen, en lopen? Dat mag ik overmorgen pas.

Liefs Rose

(mijn training voor de Halve Marathon in Skopje ligt dik achter door mijn blessure, ik wilde nu al op 16 km zitten en zit nog maar net op 5. Plan de campagne? Rustig blijven, door rennen en zien hoe ver ik kom. Zelfs met mijn gammele benen heb ik nog steeds de tijd om de 21 te bereiken… theoretisch)

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.