mooie stille plek in de natuur voor bewust hardlopen

Sporten om jezelf te verbeteren. Om een strak lichaam bijvoorbeeld of een snellere tijd op de halve marathon. Het aanleren van bepaalde tricks and skills of het winnen van een wedstrijd. Allemaal trekken we een paar keer per week onze sportkleren aan met een bepaald doel voor ogen. Voor velen is dat jezelf verbeteren, maar waarin zit die verbetering precies? Rose rent niet meer om sneller te worden. Voor haar is het onderhoud voor haar algehele welzijn.

Je kent het wel, de vele kaartjes met afstanden en tijden. Lopers die alleen maar bezig zijn met hun snelheid. Ik heb daar zelf ook altijd wel een handje van gehad. Het valt mij op dat prestatie heel belangrijk is, dat veel sporters zich volledig daarop richten en daar hun energie uit halen. Maar prestatie is niet voor iedereen de hoogste vorm van zelfverbetering. Ik ben zo’n sporter: ik heb prestatie losgelaten. Voor nu tenminste. Want ik werd van al dat presteren helemaal niet zo gelukkig.

Bewust hardlopen

Sporten zonder prestatie als doel, dat is wat ik tegenwoordig doe. Sommige mensen noemen het hardlopen als een yogi of mindful running. Ik noem het hardlopen zoals ik wil. Dat houdt niet in dat ik altijd in mijn comfortzone sport en dat houdt ook niet in dat ik de kantjes er van af loop. Wel sport ik heel bewust op een manier waarvan ik geloof dat ik het de komende 20 jaar wel kan blijven doen en prestatie is voor mij daarin funest.

>>De beste versie van mezelf

Hoe zit dat nou? Een tijdje terug stond ik training te geven in het park. Ik deed zelf rustig aan die dag en sprak daarover met één van mijn loopsters. Zij traint voor een bepaald doel en wil graag beter en sneller worden. Beide hebben we een druk leven en een eigen bedrijf. We presteren daarin maximaal. Beide merken we dat dat drukke leven er voor zorgt dat we niet altijd trainen kunnen. Hierdoor worden we niet perse beter, maar ook echt niet slechter. Zij stapt in haar training met prestatie in haar achterhoofd ik doe het met bewegen als beginpunt. Daarin verschillen we.

Jezelf verbeteren met hardlopen

Voor mij zit het verbeteren van jezelf niet altijd in die pr of langere afstand. En al helemaal niet als je het idee hebt dat het moet en je keer op keer merkt dat je je doel niet haalt. Steeds maar vasthouden aan een prestatie die je al vaker niet haalde kan misschien wel karakter en doorzetten zijn, maar het neigt ook een beetje naar gekte. En helemaal als je traint voor een plekje in de middenmoot, zoals ik. Ik ben geen kampioen en precies om die reden ga ik ook niet trainen als een kampioen.

>>Waar hardlopers aan denken tijdens het hardlopen

Ik geniet als een rommelaar in de marge en de prestatie bewaar ik voor mijn werk. Ik train precies op die manier dat ik er zoveel mogelijk aan heb. Mentaal en fysiek. Het maakt me sterker, het maakt me moe, maar geeft ook energie en inspiratie. Het resultaat van de perfecte trainingsbalans. En die ligt bij iedereen net ergens anders. Met focus en aandacht, observatie en steeds aftasten hoe je er voor staat, leer je die balans kennen. Eenmaal in die balans, worden de prestaties beter zoals ik mijn blog uitleg.

Zeg ik nu dat je niet meer moet willen presteren als je sport? Nee joh! Maar kritisch kijken naar je motief tot presteren en je kans van slagen mag best wel. Stel dat je nu net als ik ontdekt dat een andere manier van sporten beter voor je werkt en je zodoende meer geniet of minder vaak het gevoel van falen hebt, dan ben je sowieso druk bezig met een verbetering van jezelf. Alleen is die verbetering niet altijd te meten in een tijd op de finishlijn.

Liefs Rose

Hardlooparmbandje met kraaltjes en bedel

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.