hardloper ondergaande zon

Als je nieuwe hardloopschoenen nodig hebt, is de kans groot dat je schrikt van de prijs. Het lijkt wel of ze elk jaar duurder worden. Maar is duurder altijd beter? Of kan je ook goed lopen op een goedkopere schoen?

In de winkel schrik ik me soms rot. Hardloopschoenen worden steeds duurder. En eigenlijk weet ik niet goed of dat is omdat de merken meer geld willen verdienen of omdat die schoenen zo bijzonder zijn. Natuurlijk zijn er allemaal gave innovaties en worden er steeds mooiere materialen gebruikt. Maar er zijn ook zat goedkopere modellen op de markt. Sommige van dezelfde merken als die hele dure. Dan vraag ik me af hoe goed die schoenen dan eigenlijk zijn.

 

Waarom zijn hardloopschoenen zo duur?

Oorspronkelijk kom ik uit de fietssport. Daar heb ik wel het een en ander geleerd over materialen. Zo is een lichtere fiets duurder dan eentje die zwaar is. Met een lichte heb je minder werk te verzetten om dat ding een berg op te rijden. Daar betaal je voor. Natuurlijk is er ook nog de innovatie van het materiaal. Waar mijn versnellingen nog mechanisch werken, rijden die jongens in de Tour met elektrische versnellingen. Dat gaat veel directer, waardoor je minder tijd en energie verliest aan je schakelsysteem. Zo’n verbetering kost wat.
Verder geldt bij bijvoorbeeld de tandwielen dat je ook hier betaald voor het lagere gewicht, maar dat die wat zwaardere langer mee gaan. Hele lichte tandwielen en andere onderdelen zie je daarom vooral bij fietsen van wedstrijdrenners.

 

Goedkope hardloopschoenen voor de gemiddelde hardloper

Gewicht, innovatie en duurzaamheid spelen een grote rol bij het bepalen van de prijs. Maar het merk en de populariteit spelen ook wel degelijk een rol. Wat ik me afvraag is of je als gemiddelde hardloper echt die hele dure schoen nodig hebt. Of dat je met een degelijke middenklasser net zo goed of misschien wel beter uit de voeten kunt. Is het bij hardloopschoenen net als bij fietsen zo dat je meer betaalt voor een lichter gewicht, mar dat dit lichtere materiaal iets sneller slijt? Zijn die duurdere modellen eigenlijk voor wedstrijden en koop je als je gewoon lekker traint beter een schoen die misschien wat zwaarder is maar wel al je trainingskilometers overleeft? Ik ben benieuwd of ik op die vraag het antwoord kan vinden.

 

Zijn goedkope hardloopschoenen goed?

De Running Guru, die blogt en vlogt over zijn sport heeft een aantal goedkope hardloopschoenen van A-merken getest. Hij koos voor schoenen die allemaal minder dan $50 dollar kostten. Gemaakt voor de beginnende loper.
Voor zijn test keek hij naar het gewicht, het voetbed en de vorm van de schoen. Hij nam het profiel van de zool onder de loep en liep op elk paar 50 mijl zodat hij ze echt kon testen. Zijn persoonlijke voorkeur ging hierna uit naar de betaalbare variant van Saucony, maar vooral was zijn conclusie dat deze laag geprijsde schoenen voor de gemiddelde loper en de beginner heel goed geschikt zijn.

 

Hardloopschoenen van de Decathlon

Een schoen die ik steeds vaker bij lopers zie is de Kalenji die je bij de Decathlon kan kopen. Deze schoenen zijn een stuk goedkoper. Mede doordat er veel minder geld in marketing gestoken wordt. De website hrdlp.nl probeerde een paar hardloopschoenen van de Decathlon uit en vergeleek deze met schoenen van andere merken, zoals Asics en Nike.
Hun conclusie is dat Kalenji hardloopschoenen een goede prijs kwaliteit verhouding hebben. De besparing zit hem niet in een mindere kwaliteit, maar in een nuchterder merk. Zonder poespas, logootjes en dure marketing. Dus voor de gemiddelde hardloper met een laag budget zijn de hardloopschoenen van de Decathlon eigenlijk best wel geschikt.

 

Welke hardloopschoenen zijn goed voor mij?

Als je hardloopschoenen koopt is het belangrijk om te weten dat je schoenen het verschil kunnen maken, maar dat ze dat toch echt niet altijd zijn. Dat is een gekke. Het zit zo. Een wedstrijd atleet zal op de beste schoenen lopen. Schoenen die heel licht zijn, die misschien veel teruggeven. Maar vooral schoenen van een sponsor. Heb je gezien hoe groot het logo op de schoenen van Abdi Nageeye was? Dat is waarschijnlijk een schoen die voor ons niet eens beschikbaar is.

 

READY! 😎😁😎 #TCSAMSTERDAMMARATHON #NIKE #NNRUNNINGTEAM #GLOBALSPORTCOMMUNICATION

A post shared by Abdi Nageeye (@abdinageeye) on

Hardloopschoenen voorkomen blessures niet

Voor een hobby hardloper zoals ik is het vooral belangrijk om te kijken naar de schoen, zijn eigenschappen en mijn eigen lichaam. Want het is niet de hardloopschoen die je blessures voorkomt. Het is de getraindheid van je lijf, je looptechniek en balans tussen inspanning en rust. In de periode waarin ik veel liep had ik andere schoenen dan nu. Heel licht en met een dunne zool. Ondanks dat ik veel trainde, kon mijn lijf het aan. Want naast het hardlopen lag ik ook regelmatig bij de masseur en deed ik verstevigende oefeningen die er voor zorgden dat mijn lijf sterk genoeg was voor mijn sport. Tel daar de begeleiding van een trainer en zodoende een nette techniek bovenop. Neem dan ook mijn toenmalige lichtere gewicht mee en je begrijpt dat mijn lijf een andere schoen aankon dan nu.

gekleurde hardloopschoenen
Tegenwoordig ben ik minder met hardlopen bezig, maar doe ik het nog wel. Ik loop nu op een schoen met wat meer demping. Een schoen die vriendelijker is voor mijn lijf. Voor mij is dat nu de Saucony Kinvara. Een droomschoen als je het mij vraagt. Maar vooral de schoen die perfect bij me past.

Precies dat is wat hobbylopers mee moeten nemen. Je kunt – als je wilt – wel de duurste kampioenenschoen kopen. Maar beter kijk je of er een schoen is die bij jouw manier van hardlopen, getraindheid, afstanden en gewicht past. Voor de één een hele degelijke schoen met veel steun, een stijve zool en lekker veel demping. Voor de ander blote voeten. En een budgetschoen kan voor jou goed geschikt zijn. Voor mij is het de schoen waar ik nu op loop en inmiddels mag ik wel weer een paar nieuwe halen. Eens zien of er weer zulke mooie kleuren zijn.

-xox- Rose

Life is better when you’re running TOP | TSHIRT | LONGSLEEVE – voorverkoop t/m 15 december

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. Dure schoenen hebben vaak juist extra padding en zijn door die extra materialen duurder. Deze schoenen zijn meer voor training en langeafstand; voor mensen met zwakkere voeten, ergo meer gericht op recreanten en beginners. Wedstrijdschoenen zijn vaak lichter en gaan minder lang mee (maar hebben ook een lagere prijs). Het is dus precies andersom dan bij het wielrennen.
    Heb je überhaupt schoenen nodig om goed te presteren? Ik denk het niet.
    In schoenen gaat het vooral om merk, daar betaal je voor.

  2. De schoen van Abdi is de normale Nike Zoom vaporfly 4%, ook te koop voor de gewone sterveling (je moet er wel 250e voor over hebben om reclame te lopen).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.