Lizanne gaat voor het eerst een trail lopen

En ineens besloot ik het gewoon te doen. Ik ga voor het eerst een trail lopen. Aangestoken door Nel, mijn hardlooptrainster en inmiddels ook vriendin, verdiepte ik me eens in de wedstrijden hier in de regio. Nu kan ik niet meer terug: 9 juni sta ik als groentje aan de start van de Kroondomeintrail in Apeldoorn.

Wat ik kan verwachten van mijn allereerste trail? Ik heb geen idee. Behalve dat het ongetwijfeld 7,3 kilometer genieten en afzien tegelijk zal worden. Het parcours van de Kroondomeintrail is er eentje in de categorie middelzwaar tot zwaar, aldus de organisatie. Slik!

>>Hardlooptraining voor een hogere snelheid: Snel, sneller, snelst

In een lekkere hardloopflow

Hardlopen en ik hebben al jaren een soort knipperlichtrelatie. Als ik weer een beetje kilometers in de benen heb en in een goeie flow zit, vind ik het heerlijk om te doen. Maar als ik nét te weinig heb gegeten, fikse tegenwind heb op m’n route en denk ‘even gauw’ vijf kilometer te kunnen doen, dan vervloek ik het fenomeen.

Maar ja, afgelopen tijd zat ik in een lekkere flow en dus klikte ik op het knopje ‘aanmelden’. En nu ga ik het dus echt doen. Dat betekent dat ik komende weken goed voor mezelf moet zorgen. Eigenlijk loop ik maar één keer in de week hard. Doordeweeks doe ik een uurtje krachttraining en een les waarin flexibiliteit en stabiliteit de kern vormen. In het weekend loop ik vaak zelf een rondje in de buurt.

>>Deze sportvrouw loopt marathons en ultraruns met een hartkwaal

Nieuwe hardloopschoenen

Een oude blessure stak tijdens het ‘optrainen’ geregeld de kop op. De welbekende shin splint, oftewel pijn in m’n scheenbenen! Het verraderlijke daaraan is dat het minder wordt als je er doorheen loopt. Tot je bij thuiskomst even gaat zitten, dan komt het drie keer zo erg terug. Maar goed, ik voelde ‘m dus aankomen en ik wist eigenlijk ook wel waarom. Oude, ‘kale’ sportschoenen gecombineerd met extra kilometers.

Dus was daar het plan ‘meer demping en comfort’. Ik liep op Nike Free schoenen, die zijn bedoeld voor hardlopers die het liefst blootsvoets zouden lopen. Kortgezegd betekent dat vooral weinig demping en dat vonden mijn benen niet zo leuk. Ik startte een zoektocht, informeerde bij Nel en hoopte bij ‘mijn’ merk Nike uit te kunnen komen. Dat is gelukkig gelukt, al kan ik dat natuurlijk nog niet helemaal met zekerheid zeggen, want ik ben m’n nieuwe Pegasus-paar nog aan het inlopen.

>>Wat je moet weten over nieuwe hardloopschoenen

Fit blijven voor mijn eerste trailrun

Daarnaast is er het plan om niet te vervallen in alleen maar hardlopen. De ervaring leert dat ik, net als elke sporter, op termijn zwakker word als ik eenzijdig ga trainen. Dus blijf ik mijn wekelijkse krachttrainingen doen en de voordelen van de flexlessen zijn ook te groot om te negeren. Dus die blijven ook op de agenda staan. Maar dat betekent automatisch dat ik het zal houden bij één keer in de week hardlopen. Misschien af en toe een kort rondje extra doordeweeks, maar in principe blijft het bij mijn weekendloopje.

En dat betekent weer de grootste uitdaging: mentaal fit blijven. Ik ben niet zo goed in wedstrijden en de stress die daarbij komt kijken. Begin mei liep ik op een zonnige zondagochtend doodleuk 8.5 kilometer over grotendeels onverharde paden en dat was prima. Maar het punt van zo’n wedstrijd is dat ik NU al weet dat ik het DAN waar moet maken. Het is dus zaak om rustig te blijven en te vertrouwen op mijn lijf.

>>Hardlopen en fietsen, gaat dat samen?

Zin in deze nieuwe trailrun uitdaging

Tijdens mijn eerste wedstrijd in járen, begin januari, was dit nog wel een dingetje. Tamelijk hyper ging ik daar van start en de finish leek wel een marathon ver weg. Dit keer hoop ik dat anders te kunnen doen. Bijkomend puntje is dat ik dit keer alleen loop. Ik zet dit keer lekker foute muziek op en laat Strava elke halve kilometer vertellen hoe het gaat. Ik ga me niets aan te trekken van het feit dat er mensen aan het kijken zijn hoe ik loop en ik ga onthouden dat genieten minstens zo belangrijk is als de finishlijn in een acceptabele tijd halen.

De voorbereidingen lopen nog, maar vooralsnog heb ik vooral heel veel zin in deze nieuwe uitdaging. Ik vind het spannend, maar stiekem ook best wel stoer. Een trail lopen, gewoon, omdat het kan. En misschien omdat het ook wel erg leuk is.

-Lizanne-

 

Mintgroen hardlooparmbandje

Lizanne

Tijdens haar zwangerschap scheef Lizanne over sporten met een zwanger lijf. Deze moeder, tekstschrijver en journalist schrijft graag voor vrouwen, omdat ze wil vertellen over wat voor haar belangrijk is: je eigen ruimte durven nemen, doen waarvan je energie krijgt zonder altijd aardig gevonden te hoeven worden. Voor haar is dat de sleutel tot een gelukkig leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.